AcasăSOCIALRomânii aflaţi în pericol să piardă bani la salariu. Leafa se va...

Românii aflaţi în pericol să piardă bani la salariu. Leafa se va acorda după o nouă grilă

salariul minim

Ministerul Muncii lucrează la o nouă Lege a salarizării, ce vine cu altă grilă şi cu criterii diferite, în funcţie de care se va acorda leafa unui angajat din sistemul public.

De exemplu, se discută cu sindicatele ca salariul să fie acordat în funcţie şi de complexitatea muncii, şi de performanţele angajatului.

Sporuri de cel mult 20%

Sporurile nu vor putea să fie mai mari de 20%, iar aici sunt calcule importante mai ales legate de impact: ar putea sau nu să scadă salariile după această nouă regulă.

Un alt punct important este existența a două salarii: partea fixă și partea variabilă. Se vor acorda sporuri în funcție de performanța bugetarului, de la lună la lună.

Partea fixă ar urma să rămână aceeași, iar cea variabilă să se schimbe, în funcție de munca depusă.

Preşedintele, cel mai bine plătit bugetar

În noua lege a salarizării se va regăsi, de asemenea, și regula conform căreia niciun salariu nu poate fi mai mare decât cel al președintelui.

În prezent, la Ministerul Muncii sunt analizate mai multe variante, însă cel mai probabil se va merge cu varianta 50% din salariul mediu pe țară, conform unei directive europene.

Această directivă cere ca salariul minim brut pe țară garantat în plată să fie măcar 50% din salariul mediu.

Se vede că s-a apropiat foarte mult acest salariu minim de acest salariu mediu.

Acestea sunt cifrele brute pe care le utilizăm și pe care le utilizează și agenții economici în momentul în care fac plățile către angajați și către bugetul asigurărilor sociale de stat și, de asemenea, către celelalte instituții care au impuneri”, a explicat Raul Giuglea, purtător de cuvânt la Ministerul Muncii, la Antena 3.

author avatar
Andrei Ștefan
828 afisari

1 COMENTARIU

 1. Pai, la stat e simplu.
  Sefii se premiaza intre ei, ce buni sunt cand le face treaba….subalternii ! Subalternii le fac treaba, dar incaseaza mai putin ca nu le mai ajunge bugetul..
  Ametita de la ministerul muncii, nu stabieste macar o comisie sa stabileasca cine munceste si cine o fre ca prin birouri?
  Definitia „complexitatii muncii”?
  Cum.o masoara doamna de la.munca in fiecare luna?
  Judecatorii sa se pregateasca pentru mii de litigii de munca.

Comments are closed.

Zenville