AcasăSOCIALRomânia se pregătește să ”pompeze” gaze în economia Germaniei

România se pregătește să ”pompeze” gaze în economia Germaniei

gazeCine se află, de fapt, în spatele atacurilor asupra gazoductelor Nord Stream. Concluzia la care au ajuns oficialii occidentali

Lipsa de reacție a autorităților în fața închiderii marilor companii consumatoare de gaze din România confirmă, de fapt, rolul țării noastre în planul de urgență emis de șefa Comisiei Europene, prin care țările cu un consum mai mic de gaze trebuie să sară în ajutorul statelor dezvoltate din UE. Ultimul scenariu este acela că Germania nu rezistă mai mult de două luni și jumătate fără gazele rusești, iar momentul tăierii ”conductei prieteniei” se apropie vertiginos.

România nu are nevoie de prea multe gaze naturale la iarnă pentru că populația se încălzește mai mult cu lemne, au spus recent oficialități din Germania. Și iată că nici în industrie nu mai are nevoie de gaze. Ultimul mare consumator de gaze din industrie, combinatul chimic Chimcomplex Borzești, a anunțat încetarea totală a activității, după ce, în martie anul acesta, și-a închis trei secții, pe fondul prețurilor uriașe la gaze. În a doua jumătate a lunii iulie, Alum Tulcea, și-a suspendat pe termen nelimitat activitatea, reducând și mai mult consumul de gaze la nivel național.

Azomureș, cel mai mare producător de îngrășăminte, și-a închis și el porțile în urmă cu câteva luni, după dispariția de pe lista marilor consumatori de gaze a combinatelor chimice deținute de Ioan Nicolae. Astfel, în România se mai consumă gaze doar în câteva termocentrale, pentru producerea energiei electrice, și în CET-uri, care asigură agentul termic pentru populația din zona urbană. Și aici însă se fac economii la sânge. Municipiul Deva a rămas fără energie termică în sistem centralizat de anul trecut, capitala județului Prahova, Ploiești, a sistat livrarea apei calde de la 1 august, iar autoritățile locale nu au luat nicio măsură pentru a remedia situația, astfel că orașul va rămâne și fără energie termică în sezonul rece, iar municipiul Constanța a oprit furnizarea apei calde în plin sezon turistic. Numai din închiderea combinatului Azomureș, România și-a îndeplinit reducerea voluntară a consumului de gaze cu 15%, cerută de Comisia Europeană. Restul cantităților economisite, dat fiind că nu se regăsesc în umplerea depozitelor din țară, care sunt oricum subdimensionate față de necesar, au luat, cu siguranță, calea exportului.

Se apropie dezastrul

Cu un robinet strâns de ruși aproape de minim la livrarea gazelor, Germania recunoaște că va avea probleme serioase în asigurarea consumului pentru sezonul rece. Mai mult, Klaus Müller, președintele Agenției Federale a Rețelelor, a recunoscut faptul că gazul din depozite va putea asigura consumul Germaniei doar pentru două luni și jumătate, dacă se întrerupe aprovizionarea cu gaze din Federația Rusă. Deja autoritățile germane vorbesc despre necesitatea reducerii consumului de gaze și, mai rău, despre o raționalizare a consumului pe timpul iernii. ”Pentru Germania va fi dificil să atingă obiectivul de a umple instalațiile de stocare a gazelor cu 85% până în octombrie, având în vedere riscul ca toamna care vine să fie mai rece decât de obicei. Nu pot promite că toate instalațiile de înmagazinare a gazelor din Germania vor fi pline în proporție de 95% în noiembrie, chiar și cu un echilibru favorabil între cerere și ofertă”, a afirmat Klaus Müller, președintele Agenției Federale a Rețelelor din Germania.

România, singura vizată

România, Polonia și Grecia sunt cele mai puțin dependente de gazul rusesc, cu un procent maxim de 9%. Când Comisia Europeană va institui starea de urgență la alimentarea cu gaze, singura căreia i se va cere solidaritate va fi România, dat fiind că Polonia se bazează în proporție de 75% pe cărbune, iar Grecia importă în totalitate cantitatea de gaze. Dintre țările estice ale Europei, cea mai dependentă de gazul rusesc este Ungaria, care importă din Federația Rusă 27% din necesarul intern. De altfel, Viktor Orban a și anunțat că încearcă să negocieze un contract nou cu Federația Rusă pentru livrarea gazelor. Chiar și Bulgaria, prin guvernul interimar, și-a manifestat intenția de a relua relațiile contractuale în domeniul furnizării gazelor cu Federația Rusă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
20.746 afisari

74 COMENTARII

  1. Urgent Roexit, nationalizarea resurselor si a firmelor din energie, fara nicio molecula de gaz romanesc care pleaca spre Germania, redeschiderea minelor si a termocentralelor pe carbune, reluarea importurilor de gaze din Rusia la preturi normale, iar tara sa fie condusa de patrioti!

    • Subscriu total! In afara de faptul ca in (m)UE avem oameni plecati la munca (si lucreaza si in UK fara a mai fi (m)UE) si mergem fara viza la plimbare, calitatea de membru nu ne ajuta deloc, dimpotriva. Dar pt RO-Exit trebuie referendum, cine sa-l faca? Si cati trotinetisti, dobitoci si urati, de Piata Victoriei, vor vrea sa iasa din (m)UE? Prosti, dar multi!

      • Paru pe ei, sa le vina mintea la cap. Iar aia de-afara, pe criza care începe sa bântuie Europa, vor fi împachetați și trimiși acasă. Experimentul salvării economice a Occidentului cu mana de lucru ieftina din Est, a eșuat. Criza va face prăpăd. În privința ROexit îl citez pe maestru ILIE Șerbănescu, dacă rămânem în UE, NE OMOARĂ. Iată ca spusele lui se adeveresc.

          • Romania mai pregateste si echipele de Sparanghelisti in caz ca e nevoie Iohannis se implica personal ca sa nu-l prinda in situatii jenante ca data trcuta cand a trebuit sa ceara el in persoana vize speciale covidiotilor sparanghelisti

      • ZIARE.COM SITE-ul JEGULUI SI DEJECTIILOR PRESEI
        CINE SUNT ACESTI FALSI JURNALISTI , IMPOSTORI INFECTI CE IMPUT PRESA ROMANEASCA DIFUZAND ZILNIC FAKE NEWS PE SITE-ul ZIARE.COM ?

        UN PERICOL PENTRU DEMOCRATIE SI O DEZONOARE PENTRU MASS MEDIA
        NAZISTII PE ZIARE.COM IMPUN CENZURA SI DICTATURA STERG COMENTARIILE CELOR CE REFUZA SA LAUDE ARTICOLELE DE KAKAT PUBLICATE DE JEGUL PRESEI ZIARE.COM

        TOTI RAPANOSII DE PE ZIARE.COM SE CRED JURNALISTI , LING IN CUR CLASA POLITICA SI COPIAZA ARTICOLE DE PE INTERNET SI SUNT MARI ANALISTI CU DAMF DE KAKATI JURALISTI DOBITOCI CE NU S-A LAI VAZUT

        SITE-ul ZIARE.COM , ACESTE REBUTURI CE IMPUT PRESA ROMANEASCA SUNT RUSINEA SI DEZONOAREA ROMANIEI

      • Idiotii cu ROexit nu stiu ca iesirea din UE la pachet cu NATO ne transforma in victima sigura a Rusiei…dupa Ucraina…unde credeti ca ajung rusii?

    • Ceea ce Germania pretinde în contextul crizei energetice la care a contribuit din răsputeri stând capră în fața amerlocilor nu se numește solidaritate ci vasalitate. Vasalul care are resurse să dea iar suveranul care are putere militară și servicii eficiente infiltrate să primească. Doar nu suntem imbecili ca să credem altceva, nu? Dacă în timpul restricțiilor herr Giohhanis a trimis forța de muncă națională ca să se înghesuie ca sardinele fără mască în autogări și autocare, imaginați-vă ce va face cu gazul și petrolul nostru. Adevărul e că neamțul e fin, nu suportă frigul și apa rece și nu poate trăi fără crenvurști, cârnați și bere. Noi suntem exact opusul. Ne plac frigul, foamea, să fim trădați și mințiți de conducători și să muncim gratis..

      • mult adevar graiesti neica, dar asta e nivelul nemtilor de trai!
        Rusia prin putin a prostit o pe cu.r .va merkel si acum a bagat mortul in casa ta ce faci? dai ceasul si paltonul lui ivan?
        gandeste te ca neamtul a fost prost a fost dus de nas,dar eu nu! mai ales de ivani!!

    • Sint alaturi !!!
      Iar la cea mai mica incercare de a ne tine in frig , intuneric sau in restrictii de orice fel, SA MERGEM SI SA-I AJUTAM SA INTELEAGA CA NU MAI SINTEM PROSTII CARE CREDEAM CA CEAUSESCU E DE VINA, IN TIMP CE EI NE JEFUIAU .
      Oare citi mai stiu ca exportam la nazisti fructe si legume si alte alimente fara chimicale si le trimiteau stricate inapoi sau le opreau si le aruncau, dar foloseau laditele ca era lemnul bun pentru furnir ?
      ASTA NE FACEAU NAZISTII GERMANI, FRATII PERVERSI DIN ”HEXAGON”, SCIRBELE ALEA DE OLANDEZI ETC.
      IAR FRATII NOSTRI SOVIETICI NE DADEAU HIDROCARBURI LA CEL MAI MARE PRET MONDIAL, IN TIMP CE BULGARII , UNGURII, POLONEZII SI CEHII, NU MAI VORBESC DE RDG-ISTI, PLATEAU PRETURI SIMBOLICE, IAR ACUM SINT CAMPIONII DEMOCRATIEI, IAR NOI TOT PROSCRISI CONDUSI DE TRADATORI.
      ASA CA IN UCRAINA LE DORESC SA SE MACELAREASCA PINA LA ULTIMUL, DIN AMBELE TABERE, FIINDCA SINT LA FEL DE CRIMINALI .

    • Totul ar fi posibil – cel puțin în teorie – în afara ultimului punct (să avem conducători patrioți).
      Problema s-ar „rezolva” însă prin inserarea a numai unei litere la locul potrivit: patriHoți…

    • Tot că și cu petrolul livrat Germaniei în timpul celui de al doilea război mondial pentru care nu au dat și nici nu vor say de-a vreo lețcaie.E mai bine gratis cu românii!

    • romanashii si romanashele vor papa coaja de copac cu garnitura de buruieni radacinoase asezonate cu 20 boabe orez de la mao
      caldurica naturala…273 kelvin sau 0 celsius…limita de inghet…nu se moare…multa „caldura sufleteasca” acestui neam de slugi iobagi serbi robi tradatori si multe multe altele

    • Banu’ jos pentru plata datoriei externe, răscumpărarea pentru naționalizări și daune interese și după aia mai vorbim ! Dacă… Cum zicea Gorby…

      • @Doru 2022-08-20 13:00 13:00:43
        Sper sa apreciezi gluma…bine…jumatate e gluma…jumatate nu….
        azi datoria oficiala e 137 miliarde Euro.
        tot oficial bnr are 50 miliarde euro rezerve in valuta si aur.
        in ultimul raport bnr oamenii si firmele au 288 miliarde lei depozite adica vreo 59-60 miliarde Euro.
        fondurile de pensii „private”…100 miliarde lei sau 20 miliarde Euro.
        Ai ghicit…si mana grebla se facu…stie manole mai bine ce ordine a primit de la clubul de la roma
        ramaneti cu…20 miliarde Euro sau 100 miliarde lei datorii companii si persoane private
        vreo 20 miliarde euro deficit…
        mai sunt vreo 20 miliarde costuri ascunse…deficite comercial sau cont curent…arierate deja…alte „granturi” de stat sau programe prima casa electrocasnice..rable…nu ajungeti „fiare vechi”….ajungeti asa…. 😂😅🥳🤣😆😁🐺✔
        https: //ro. pinterest. com/pin/205476801723961435/
        https: //www. ripleys. com/weird-news/featherless-bird/
        https: //www. dailymail. co. uk/news/article-3821271/The-oven-ready-parrot-Rhea-bald-bird-wins-hearts-thousands-virus-makes-feathers-fall-out.html

  2. Mai trebuie actualizate planurile lui Hitler, privind rasa suoperioara ariana, o intelegere cu rusii privind rRomania si trupe ale Germaniei care sa asigure apararea zonei petroliere Valea Prahovei si a rafinariilor …
    Deustchland uber alles

  3. imi vine sa borasc cand vad jelania asta cu greutatile si necazurile nemtilor la iarna .astia care mor de grija germaniei stiu ce preturi si salarii sint acolo in comparatie cu Romania ? ati baut gaz ?

  4. Cititorilor, lăsați-de dat sfaturi. Criticați pe Putin pe biden și … Uitati-va in curtea voastră și faceți ceva să-i dăm draq pe sugacii de la putere. Din cauza lor sunteți săraci.

  5. Si Germania ce ne da la schimb?
    Daca romanii vor suferi din cauza lipsei energiei sau presiune mica la gaze, cei care au PROMIS ca nu vom avea probleme la iarna vor deconta politic.

  6. Cand fostul lider PSD a indraznit sa puna in discutie o lege de taxare a marilor corporatii occidentale , presa si ong-uirile aservite l au trimis la pusacari si au facut mizeria cu asa zisele demonstratii din 10 iunie, adica o lovituara de stat mascata.
    Cand analistul economic ILIE SERBANESCU a publicat in anul 2016 publicatia Romania, O colonie la periferia Europei in care Parchetul General, conducerea politica si sefii serviciilor erau informati nemijlocit cu date relevante ca Romania este raiul evaziunii fiscale orchestrate cu sprijinul ambasadelor straine din UE, gruparea de forta ce controla justitia in numele asa numitei lupte impotriva coruptiei, adica KOLDEA si KOVESSI l a-u alungat pur si simplu pe acest specialist de la orice emisiune publica sau dezbatere televizata.
    Asa ca astazi avem exact ce s a dorit, adica colonie sau un stat esuat in toata spledioarea si impotenta lui !!!

  7. O „zacusca” de minciuni…
    Iar ai fugit de la cratiță ca să mănânci rahat cu polonicul împreună cu alți trolli rusi.
    La Ploiești și Constanța se fac reviziile anuale, nu ce delirezi tu.

    • La Ploiești nu se face revizie anuală, nu s-au înțeles la șpagă. De vină e Soros.

      • Da , ba , Gigi , recunosc , sunt hapciucardit cretinoid , imi castig existenta in pozitia capra behaind in boschetii din spatele garii Tiraspol !

  8. Ce alegeri anticipate visați când noi suntem singura tara din UE în care alegerile sunt STS-itizate?

  9. Mai trol ca tine nu e nimeni,slugoi imputit.Ar trebui sa faci cunostinta cu miile de oameni tramasi pe drumuri in Romania noastra condusa de tradatori ordinari..

  10. NU e asta rolul coloniei, sa se lase pe ea, sa ajute metropola? Slugile tot slugi raman. Dar de fapt, colonia mai are nevoie de ceva? Sa dea tot ce are.

  11. Cel de-al 4-lea Reich ne va lua cu japca si gratis toate gazele cu largul concurs al politicienilor romani, lasi sicorupti!
    UE ne obliga sa acceptam traderii (SPECULANTII) pe fluxul aprovizionarii cu energie, de orice fel. O sa ne oblige sa cedam gazele Germaniei! Stiiti ce cetatenie are Ursula? Germana!

    • Sunt Kostea Sugiuk Tiraspol , dau tarcoale pi la articolu lu Claudia conform instructiunilor primiti di la Raion .

  12. Un articol vuvuzea care activeaza alte comentrii similare… companiile in cauză au incetat sa producă voluntar nu pentru că le-a cerut Germania… consumatorii din Germania chiar si in conditiile actuale cu energia scumpită de 10 ori continuă să producă, probabil pentru că și in conditiile date tot pot produce un mic profit sau acceptă să producă in lipsa profitului… problema nu e că dă Roamnia gazele sale Germaniei ci faptul că oamenii aceia sunt mai competitivi și determinați decât cei din România.

    • E vorba ca statul roman nu face nimic ca sa ajute acele companii, pe cand statul german ii ajuta pe ale lor

  13. Un gest omenesc as zice tinanad cont cat ne-a ajutat UE (germania). A ajuta un prieten e lucru mare

  14. Mama ce cloacă de Aur-iști e pe aici.

    Către autor: rog sursa unde se menționează ca Germania cere României sa ii exporte la iarna gazul scos din România, în afara de cel care este în mod normal exportat pe bani nu pe păreri personale.
    Lipsa unei surse adecvate o sa o consider o părere personala binevenita printre multe alte păreri de oligofreni intelectuali, prezenți printre aceste comentarii.

  15. RO-Exit. Singura soluție. UE nu a adus nimic bun. Doar furt ca și comuniștii. Sau mai rău.

  16. Cei mai multi comunisti din cati am mai vazut dupa 89 sunt aici. Chiar imi pare normal la asemenea presa. N-ati invatat nimic din viata asta. As vrea sa fiu undeva departe cand o sa aveti ce va trece prin minte acum, adica sa faceti parte din URSS, desi nu prea cred ca o sa se intample vreodata….. Dar macar asa ca experiment tot ar fi interesant, sa va readuceti aminte de vremurile „gloriei” dictaturii.

  17. Romania ultima roata la caruta. Inchidem fabricile ca sa dam energia la altii lipsa de respect pentru tara asta si toti care au muncit sa faca ceva din ea.
    Dam la altii care nu au nici o intentie sa isi rezolve problemele ba dimpotriva le creeaza intentionat. Dar indiferent de ce fac altii este bataie de joc fata de tara si poporul roman

  18. Pe romaneste saracii platesc bogatilor ca ei sa raman la fel de bogati. Noi vom cumpara gazul scump de la rusi si il vom da cadou germaniei sau le vom vinde germaniei foarte iefti. Bravo! In istorie intotdeauna tarile bogate ii jefuiau tarile sarace si prosti. Ori prin metoda coruptie ori prin metoda razboi.

  19. Bai ciukanezule, da-le tot gazul cel il ai la nemtii aia nazisti, sa nu cumva sa moara kurkubeistii aia atei de frig pe acolo, fii om bun si milostiv !! Ha ha ha 🙂 Hai ca nu mai e mult, si din iarna o sa avem un balci de pomina, asa ca ramane cum s-a stabilit, scapa numai care poate, restul vor ajunge carne de tun si scuturi umane pentru jeneralul de karton ciukalau !! Plomo o Plata, mothafukkers 🙂

  20. Cred că ar trebui să ieșim în stradă,dar nu citiva,,batul pe ei.Iar organele de represiune cred că au și ei familii.

  21. Toti hoti din politica ce au furat si distrus tara trebuie judecati ,confiscat tot ce au furat….,dati pe mana poporului care ii cunoaste pe toti faptuitori acestor opere „maiestre” ai democratii noastre originale.

  22. Pana una alta ,ocupati in fata tastaturilor ,nu ati observat ca in orasele autodeclarate „europene” ale coloniei,alea mai mici,iluminatulpublic nu se mai aprinde de ceva zile.Bineinteles,presa care stie tot si toate nu comenteaza.Este ocupata sa panicheze romanii cu doi neuroni ca dupa seceta de trei luni vine nenorocirea:ploaia.Asa arata o presa poluata cu kurve,metrese,amante si proaste.Astia sunt cancerul societatii nu politicienii.Sa traiti.

  23. Nemernicii in schengen nu ne au vrut ca ei sunt tartorii nu olanda si alte nimicuri, dar drum liber sa le dam gaz vor!! Deaia occidentul e pe duca , pt lacomie si fariseism!!

  24. S-a rasturnat caruta cu prosti in comentariile de la articolul „eminentei ” Claudia Marcu .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger