AcasăSOCIALRomânia se îngroapă în datorii. NATO ne obligă să cumpărăm armament de...

România se îngroapă în datorii. NATO ne obligă să cumpărăm armament de 10,7 miliarde de euro

România se înarmează cu bani pe care nu îi are

Ministerul Apărării Naționale a cerut aprobarea Parlamentului pentru programe de înzestrare a Armatei în valoare totală de 10,7 miliarde de euro. Motivarea MApN este obligația de modernizare a capabilităților militare, în contextul apartenenței la NATO și pentru îndeplinirea misiunilor internaționale. Chiar dacă achizițiile se vor desfășura în etape, Guvernul și-a dat derogare de la legislația actuală, pentru a plăti în avans echipamentele militare.

În condițiile unei supraîndatorări a României, Guvernul și președintele Klaus Iohannis au decis să aloce Armatei 2,5% din PIB și să antameze achiziții militare în valoare totală de 10,7 miliarde de euro. Pentru că s-a depășit suma de 100 milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale a fost nevoit să ceară aprobarea Parlamentului.

”În vederea implementării Planului de Înzestrare a Armatei României și a documentelor de fundamentare a programelor de înzestrare, Ministerul Apărării Naționale continuă demersurile pentru achiziția de noi echipamente militare care să contribuie la modernizarea armatei și îmbunătățirea capabilităților operaționale, având ca obiectiv esențial îndeplinirea misiunilor și obligațiilor ce revin armatei atât pentru apărarea națională, cât și pentru îndeplinirea integrală a misiunilor și obligațiilor internaționale asumate”, se arată în adresa trimisă Parlamentului de Ministerul Apărării Naționale. Creșterea bugetului MApN, începând cu anul 2023, la 2,5% din PIB, a creat condițiile pentru inițierea unor programe de înzestrare strict necesare pentru accelerarea modernizării Armatei României, se mai precizează în documentul citat. Prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinație militară și sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forțe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forțe flexibile, cu spectru larg de capabilități specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supraviețuirea pe câmpul tactic, cu o mobilitate și o cunoaștere situațională extinsă și o putere de foc mărită, susține MApN.

Tancuri americane

Contractele au fost deja încheiate, solicitarea pentru Parlament fiind doar de inițiere a procedurilor de atribuire. Unul dintre programele de înzestrare este Sistemul integrat de arme SHORAD-VSHORAD, care constă în achiziția a 16 sisteme de arme SHORAD-VSHORAD pentru Forțele Aeriene, 9 sisteme de arme SHORAD și 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forțele Terestre, inclusiv a suportului logistic și a echipamentelor specifice de instruire și antrenament. Valoarea totală este estimată la 4.200 milioane de euro, iar programul de înzestrare se va desfășura în două etape, din care prima va începe în 2023 și se va derula pe o perioadă de 8 ani, valoarea estimată pentru aceasta fiind de 2.100 milioane de euro.

Al doilea program de înzestrare este Mașina de luptă a infanteriei, pe șenile, MLI, care constă în achiziția a 298 de complete MLI, care vor intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forțelor Terestre. Costurile acestui program vor fi de 2.995 milioane de euro, din care 2.545 milioane de euro în prima etapă, pentru achiziția a 246 de complete MLI. Cel de-al treilea program de înzestrare se referă la cumpărarea a 5 sisteme obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion autopropulsat, care vor intra în dotarea a cinci unități de tip batalion din cadrul Forțelor Terestre. Pentru acest program, statul român va plăti 1.923 milioane de dolari, din care 1.158 milioane de dolari vor fi achitați în prima etapă, pentru 3 sisteme autopropulsate pe șenile, inclusiv muniția, suportul logistic și echipamentelor specifice de instruire și antrenament. Etapa va fi inițiată în anul 2023 și se va derula pe o perioadă de 6 ani.

De la ”Guvern la Guvern”

Totodată, Ministerul Apărării a cerut aprobarea Parlamentului și pentru programul de înzestrare cu 186  de rachete aer-aer dirijate de radar cu rază medie de acțiune AIM-120 AMRAAM, special configurate pe aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene. ”Achiziția se va realiza în baza unor acorduri cu SUA de tip Guvern la Guvern, cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 și disponibilitatea resurselor financiare. Valoarea estimată a achiziției este de 372 milioane de dolari”, se arată în solicitarea către Parlament a Ministerului Apărării Naționale. Tot prin acorduri cu SUA de tip Guvern la Guvern vor fi achiziționate alte 299 de rachete aer-aer dirijate infraroșu cu rază scurtă de acțiune AIM-9X SIDEWINDER, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene, valoarea totală a achiziției fiind de 239 milioane de dolari. Memorandumul pentru programele de înzestrare a Ministerului Apărării Naționale a fost aprobat de premierul Nicolae Ciucă în data de 3 februarie 2023.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.599 afisari

29 COMENTARII

  1. Daca santem ‘aliati’ trebuie sa ne executam! Ce mentalitate arhaica. Putini realizeaza ca de fapt asta este scopul aliantei: subjugarea. Dupa care fac ce vor cu tine.

    • Am mai platit si niste F16 si rachete Patriot care nu au venit. Ciuca unde-s bah? Dar banii platiti pe ”’seruri in testare”’ de ce nu-i recuperezi tampitule?

  2. Din cele opt programe de înzestrare aprobate de principiu în 2017, nici unul nu a fost dus până la capăt până în 2023, deși, în cele mai multe cazuri, plățile s-au făcut integral.
    Astfel, achiziția a patru corvete multifuncționale, în valoare de 1,6 miliarde de euro, este blocată în faza anterioară semnării contractului. Aici, măcar nu s-au plătit banii.
    Achiziția a 657 de transportoare blindate 8×8 și 4×4 s-a transformat în achiziția a 227 de transportoare Piranha 5, în valoare de 1,02 miliarde de dolari, urmată de achiziționarea a încă 150 de transportoare Piranha 5 în valoare de 674 de milioane de dolari, în etapa a doua. Banii pentru etapa I au fost achitați integral subsidiarei unei companii americane, dar, până în acest moment, nu au fost livrate nici măcar primele 100 de transportoare.
    Pentru șapte sisteme Patriot, România a plătit integral, încă de la sfârșitul anului 2019, patru miliarde de dolari. Până în acest moment, sunt funcționale doar două sisteme Patriot și nu există date certe legate de operaționalizarea celorlalte cinci.
    România a plătit integral 1,5 miliarde de euro pentru achiziționarea a trei sisteme de rachete HIMARS, cu câte 18 lansatoare. Până acum a primit doar un sistem.
    Ei bine, chiar dacă nu s-a realizat nici măcar o treime din planul de înzestrare 2017-2026, deși de plătit s-a plătit în jur de 80% din suma alocată, armata vine cu noi cerințe și dorințe.
    În decembrie, Guvernul a aprobat cererea MApN de a demara un nou program de înzestrare cu 1.059 de blindate ușoare, în valoare de aproximativ un miliard de euro. Programul, deși depășește 100 de milioane de euro, nu a ajuns încă în Parlament, spre aprobare.
    La începutul lunii martie, generalul Teodor Incicaș a anunțat că România va achiziționa și 54 de tancuri M1 Abrams, pentru a alcătui un batalion. General Dynamics, compania care produce/refurbișează tancuri Abrams, are deja pregătită o ofertă de M1A2 Sepv2. 54 de tancuri plus 10 tancuri de depanare (absolut necesare) plus restul de echipamente și muniție vor costa, cel mai probabil, în jur de 1,2 miliarde de euro.
    Tancurile Abrams sunt foarte eficiente și sunt singurele tancuri moderne testate în luptă, în cele două războaie din Irak. Dacă aviația își face treaba și distruge toate tancurile inamice, cum s-a întâmplat în Irak, pierderile în rândul Abrams-urilor sunt neglijabile. În alte scenarii de luptă nu știm.
    https://www.catavencii.ro/va-e-frig-foame-sunteti-mai-saraci-si-mai-needucati-mai-puneti-niste-tancuri-pe-voi/

  3. macar daca le platim..sunt penmtru Romania???sau merg si astea…la plimbare…pe blat

  4. Mu sint obuziere ci tunuri autopropulsate iar subunitatea se numeste divizion nu batalion. Restul, apreciati voi despre voi care nici nu deosebiti nici atita lucru macar !!!

  5. Iar cumpara generalul izmana Ciuca, eroul de la Dabuleni armament second hand la mina a treia de la americani.

    • BATALIA SE DADUSE CU UN AN INAINTE
      Alina Mungiu-Pippidi 21 octombrie 2021
      Generalul armatei moarte
      Conform biografiei sale oficiale, generalul Ciucă a condus soldaţii români în prima bătălie în care am fost combatanţi activi după al doilea război Mondial, bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în al doilea război din Golf. Acesta e principalul merit al generalului din Balotești, în afară de opțiunea sa politică pentru PNL după ce Klaus Iohannis a ajuns președinte.
      Înțeleg că la Muzeul Național Militar chiar la intrare există o magnifică comemorare a acestei bătălii și a generalului erou, dar, după cum remarcă vizitatorul, e vorba de o bătălie din anul 2004, în vreme ce pe Wikipedia ca și în toate sursele militare și jurnalistice bătălia de la Nassiria a avut loc în anul 2003.
      https://www.romaniacurata.ro/generalul-armatei-moarte/

        • @Bese in cizme 2023-03-27 18:50 18:50:34
          Inca ceva…ce sa faca un general roman in Iraq…primul grad de general e cel de brigada…avea Romania vreo brigada in Iraq si nu ati aflat dupa 20 ani…nici macar regiment sa ai nevoie de un colonel…alt aspect….ce tehnica de lupta aveau in Iraq…probabil cel mult niste btr-uri din anii ’70…nu avea Romania tancuri in „teatrul de operatiuni”…de altfel nici nu avea de unde…sau elicoptere…SA SPUNEM ADEVARUL….cei care plecau in misiuni dadeau spaga intre 1000$ si 10% din ce luau,soldele plecau de la 70$ pe zi iar majoritatea fie nu paraseau baza,fie actiuni de mentinere a pacii sau cel mult de patrulare,intr-o astfel de misiune a avut loc schimbul de focuri denumit „batalia de la nassiria”….

  6. @Ăștiia vor să-și crească valoarera de „luptători”, ? Păi numai vedetele Hollywood-lui” ? „

  7. Lasati cumpararea de arme,noi nu avem nevoie de arme, nu vrem sa batem pe nimeni, nu este cazul sa omaram pe cineva. Pentru ce ?. Pentru ce ii omoara rusi pe ucraineni, astazi ? > Nu puteau colabora comercial sa-si vanda unuii altora ce au de vandut. De ce trebuie sa ne omoram ? Colaboram comercial ? Nu vor americanii sa ne dea si noua bani, fara sa ne vanda arme, nu avem ce sa facem cu armele lor second hand.

  8. Pai , bai romani – soarta voastra este sa stati in genunchi , si sa primiti ce vi se cuvine , – placute suedeze , dar si de la ukraineni mai ales .
    Fostul Sef de Stat Major – actualul prim ministru – care a inghitit deja mult , si ii place – va tine evidenta in Allegro Tempo

  9. Să vă fie rușine, trădători de țară și de neam! Plătim în avans, singurii din lumea asta!! Faceți școli, măcar generațiile viitoare să nu mai fie la fel de proști ca voi, nenorociților!!!

  10. La nivel de UE,media cheltuielilor pt. inarmare este de 1,7 % din PIB . Esuatul,Cocotatul nostru este mai cu mot.Cu aroganta-i obinuita si cu nasul pe sus,el a dat porunca Guvernului meu sa cheltuiasca anul acesta 2,6 % din PIB. Pai ce pusca lui,cand i se nazare ceva ca sa toace banii Tarii in nestire,nu asculta decat de sepcuta primita dela tacanitul de Trump.Stiu numai ei ce era in acea sepcuta…Si cu cat indesi anticipat mai multre miliarde in conturile samsarilor de armament,cu atat prandaratul, ” comisionul ” de 5-10 % creste pe masura. Deci se ” justifica ” cheltuiala,mai ales ca nici nu trebuie ” identificate sursele de finantare” ca atunci cand vine vorba de pensiile amarate,sau de alocatiile pt. copii,12 lei.

  11. Noi, cu plata inainte, iar daca o sa avem armele alea o sa fim pusi sa le facem cadou ucrainenilor.

  12. Romania , 10,7 miliarde de euro in 8 ani ? Un mizilic fata de Polonia . BURSA . RO , 24 August 2022 : ” POLONIA PREVEDE CHELTUIELI DE 120 DE MILIARDE DE EURO PENTRU APARARE ………….. „.

  13. Nato,nu o sa ne ingroape in datorii!
    Dar cu siguranta,o sa ingroape neamu’ románesc in razboi!

  14. O sa va apere ciukanezul in caz de ceva, de nu o sa va vedeti !! Voi va dati seama cum o sa trimita idiotul ala gras, obez si umflat cate 1.000 de tefelei ratati la moarte sigura, o sa intrebe seara pe ceilalti jenerali de karton de pe langa el: Bai, din aia 1.000 cati au scapat ? Cam 50, sefule gras is obez, dar da-i naibii, ca maine mai trimitem inca 1.000, poate scapa numai 20 🙂 Ha ha ha 🙂 Bai ciukanezule, daca bagi colonia esuata de la Bukale intr-un razboi care nu e al vostru, vine Marele Cutremur prezis de multa vreme, sau o sa ai parte de razboi civil, bai pakaliciule de politruk ordinar !! Si, cu putin noroc, o sa ai parte si de ceva schimb de cravate, sigur si eficient 🙂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger