Cauta

România riscă să rămână fără grâu. Toată producția pleacă la export

Securitatea alimentară, în pericol. România rămâne fără grâu

Fermierii avertizează că România riscă să importe grâu mai mult decât statele care nu produc deloc. Din cauza secetei, producția de anul acesta va fi la jumătate față de anul trecut, iar tot ce s-a recoltat până acum a plecat direct la export. Traderii oferă prețuri din ce în ce mai mici, iar statul trebuie să intervină și să cumpere grâu pentru rezerva de stat, ne spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Statul român nu are niciun control asupra producțiilor și asupra destinației lor și, astfel, pleacă totul la export, susțin reprezentanții fermierilor. Problema este cu atât mai gravă cu cât anul acesta se va ajunge undeva la jumătatea cantității de grâu recoltată anul trecut. ”Chiar dacă noi avem potențial și spunem că suntem în stare să producem mult mai mult decât consumăm, din cauza politicilor interne, riscăm să importăm mai mult decât țările care nu produc deloc. Producția din 2022 va fi în jur de 5-6 milioane de tone, în condițiile în care necesarul la intern este de 2,5 milioane de tone. În prezent, tot ceea ce se cumpără de la producători pleacă la export. Nu am văzut și nu am auzit până acum ca vreun procesator din România să cumpere grâu și probabil vor ajunge să importe făină. Pentru că nu-i interesează la cât o să ajungă prețul pâinii. Cât o să fie, atâta o să fie, că omul, de foame, cumpără”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). În sudul țării grâul s-a recoltat deja, iar producția este cu 60% mai mică decât anul trecut și asta din cauza lipsei de apă. Fermierii semnalează că, din cauza secetei, riscul este ca și la producțiile de porumb și de floarea soarelui, pe unele zone, pierderile să fie de 100%. ”Grâul se recoltează de două săptămâni în Sud, dar statul nu a cumpărat nimic la rezerva de stat. În situația aceasta de forță majoră, statul trebuia să intervină pe piață și să cumpere pentru a regla prețul, adică să ajungă la un preț corect, ca să-i țină și pe fermieri în viață. Dar, după cum vedeți, nu se întâmplă nimic în țara asta”, a afirmat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Traderii scad prețurile

Moldova arde, sunt temperaturi de 35 de grade și nu am avut precipitații, se plâng fermierii, iar pierderile sunt de miliarde de euro. În țară, tot mai multe culturi au început să ia foc. La temperaturile astea, un ciob de sticlă aruncat într-un lan de grâu poate provoca foarte ușor un incendiu. ”Prețurile scad continuu la achizițiile de grâu, în timp ce prețurile la inputuri cresc în fiecare zi. Cele 240.000 de tone de grâu exportat direct în Egipt s-au vândut la cel mai mic preț față de alții, dar comparativ cu ceea ce ne dau nouă traderii este unul la care noi nici nu visăm. Nu fermierii exportă, ci traderii. Nouă ni se oferă 1,4 lei pe kilogram și traderii au vândut cu 2 lei. Prețul a fost ceva mai mare, de 1,6 lei, 1,8 lei, dar acum a scăzut la 1,4 lei. Prețul pe bursă variază în fiecare zi și aici este o istorie întreagă. Prețurile se fac și datorită informațiilor din teren. Spre exemplu, România, cu trei săptămâni în urmă, a anunțat niște producții record, ceea ce i-au determinat pe cei de la Comisia Europeană să dea un cartonaș roșu României, pentru inducerea în eroare a pieței”, ne-a precizat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Restricții la motorină

Fermierii se plâng că a fost restricționat consumul de motorină, în plină campanie agricolă. Furnizorii îi sfătuiesc, în mod aberant, să se ducă să alimenteze de la pompă, având în vedere că distanțele din câmp până la benzinării sunt foarte mari, iar o combină nici nu ar încăpea într-o benzinărie. ”Firma de la care cumpăr motorină, cu care am și contract și pentru care am plătit în avans, mi-a transmis că s-au restricționat cantitățile și că nu știe când poate să-mi aducă și nici ce cantitate, eu fiind în plină campanie de recoltare. Iar o doamnă de la biroul firmei respective ne sugera să alimentăm la stațiile peco. Păi eu sunt la 30 de km de stația peco și cum mă duc eu cu combina pe șosea, iar până acolo, dus-întors, consum rezervorul. Când o să murim, de prostie o să murim. Nu mai avem creier, nu mai judecăm”, ne-a mai declarat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version