AcasăSOCIALRomânia riscă să rămână fără grâu. Toată producția pleacă la export

România riscă să rămână fără grâu. Toată producția pleacă la export

Securitatea alimentară, în pericol. România rămâne fără grâu

Fermierii avertizează că România riscă să importe grâu mai mult decât statele care nu produc deloc. Din cauza secetei, producția de anul acesta va fi la jumătate față de anul trecut, iar tot ce s-a recoltat până acum a plecat direct la export. Traderii oferă prețuri din ce în ce mai mici, iar statul trebuie să intervină și să cumpere grâu pentru rezerva de stat, ne spune Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România.

Statul român nu are niciun control asupra producțiilor și asupra destinației lor și, astfel, pleacă totul la export, susțin reprezentanții fermierilor. Problema este cu atât mai gravă cu cât anul acesta se va ajunge undeva la jumătatea cantității de grâu recoltată anul trecut. ”Chiar dacă noi avem potențial și spunem că suntem în stare să producem mult mai mult decât consumăm, din cauza politicilor interne, riscăm să importăm mai mult decât țările care nu produc deloc. Producția din 2022 va fi în jur de 5-6 milioane de tone, în condițiile în care necesarul la intern este de 2,5 milioane de tone. În prezent, tot ceea ce se cumpără de la producători pleacă la export. Nu am văzut și nu am auzit până acum ca vreun procesator din România să cumpere grâu și probabil vor ajunge să importe făină. Pentru că nu-i interesează la cât o să ajungă prețul pâinii. Cât o să fie, atâta o să fie, că omul, de foame, cumpără”, ne-a declarat Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). În sudul țării grâul s-a recoltat deja, iar producția este cu 60% mai mică decât anul trecut și asta din cauza lipsei de apă. Fermierii semnalează că, din cauza secetei, riscul este ca și la producțiile de porumb și de floarea soarelui, pe unele zone, pierderile să fie de 100%. ”Grâul se recoltează de două săptămâni în Sud, dar statul nu a cumpărat nimic la rezerva de stat. În situația aceasta de forță majoră, statul trebuia să intervină pe piață și să cumpere pentru a regla prețul, adică să ajungă la un preț corect, ca să-i țină și pe fermieri în viață. Dar, după cum vedeți, nu se întâmplă nimic în țara asta”, a afirmat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

Traderii scad prețurile

Moldova arde, sunt temperaturi de 35 de grade și nu am avut precipitații, se plâng fermierii, iar pierderile sunt de miliarde de euro. În țară, tot mai multe culturi au început să ia foc. La temperaturile astea, un ciob de sticlă aruncat într-un lan de grâu poate provoca foarte ușor un incendiu. ”Prețurile scad continuu la achizițiile de grâu, în timp ce prețurile la inputuri cresc în fiecare zi. Cele 240.000 de tone de grâu exportat direct în Egipt s-au vândut la cel mai mic preț față de alții, dar comparativ cu ceea ce ne dau nouă traderii este unul la care noi nici nu visăm. Nu fermierii exportă, ci traderii. Nouă ni se oferă 1,4 lei pe kilogram și traderii au vândut cu 2 lei. Prețul a fost ceva mai mare, de 1,6 lei, 1,8 lei, dar acum a scăzut la 1,4 lei. Prețul pe bursă variază în fiecare zi și aici este o istorie întreagă. Prețurile se fac și datorită informațiilor din teren. Spre exemplu, România, cu trei săptămâni în urmă, a anunțat niște producții record, ceea ce i-au determinat pe cei de la Comisia Europeană să dea un cartonaș roșu României, pentru inducerea în eroare a pieței”, ne-a precizat Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Restricții la motorină

Fermierii se plâng că a fost restricționat consumul de motorină, în plină campanie agricolă. Furnizorii îi sfătuiesc, în mod aberant, să se ducă să alimenteze de la pompă, având în vedere că distanțele din câmp până la benzinării sunt foarte mari, iar o combină nici nu ar încăpea într-o benzinărie. ”Firma de la care cumpăr motorină, cu care am și contract și pentru care am plătit în avans, mi-a transmis că s-au restricționat cantitățile și că nu știe când poate să-mi aducă și nici ce cantitate, eu fiind în plină campanie de recoltare. Iar o doamnă de la biroul firmei respective ne sugera să alimentăm la stațiile peco. Păi eu sunt la 30 de km de stația peco și cum mă duc eu cu combina pe șosea, iar până acolo, dus-întors, consum rezervorul. Când o să murim, de prostie o să murim. Nu mai avem creier, nu mai judecăm”, ne-a mai declarat președintele LAPAR, Laurențiu Baciu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
15.763 afisari

31 COMENTARII

  1. am vazut la o tv , o emisiune tocmai buna pentru antologia umorului negru . a participat si doi idioti de serviciu , ialomiteanu si de mezzo , care ne spuneau ca Romania cauta de zor gaze naturale (intamplator ) la evrei si americani . la care moderatorul botin a spus ca avem gazele noaste pentru mai bine de 90 % din consum , pentru ce cautam aiurea prin alte parti . probabil , botin a fost atentionat din regie sa nu mai puna intrebari din astea si sa-i lase pe cei doi sa bata campii, si discutia s-a incheiat brusc, si astfel lumea a inteles ca gazele noastre sint date la altii iar noi pentru noi , cumparam de la altii , poate chiar de la aia care le-am dat pe nimic sau chiar gratis .sa fereasca Dumnezeu de tradatori vanduti pe doi lei si de securitate , cu ei am ajuns aici .

    • Din pacate cei doi aveau dreptate. Nemaifiind stapani pe gazele si petrolul nostru, actualii stapani vand unde este pretul mai bun si incasarile mai sigure. Asa ca vom cumpara, poate gaz romanesc, de la nu stiu ce companie straina, dar la un pret corescpunzator, pentru ei, adica de cateva ori mai mare decat face. De altfel situatia nu este noua deloc, scumpirea de acum are la baza tocmai un asemenea mecanism, el functioneaza deja, si nu numai pentru hidrocarburi ci si pentru energie electrica, grau si alte produse de baza. degeaba Romania are productie acoperitoare, daca nu mei este stapan pe ea.

      • Gazele fiind bun public nu se pot înstrăina se dau în concesiune. (art 134 al 4 Constituție)
        Este Agenția Națională a Resurselor Minerale, ANRM, care se ocupă.

  2. N-am mai fi o colonie daca lucrurile ar sta altfel. Nu producem petrol si il cumparam mai scump decat cei ce nu au? De ce granele ar face exceptie? Asta este definitia coloniei: exporta materie prima si importa materie finita, din ceea ce a exportat. Slava conducatorilor!

  3. Tocmai aici a fost șpilul demisiei ministrului agriculturii. Prin inițiativa de a limita exportul de cereale a deranjat marii afaceriști, stăpânii pământurilor românești. România trebuie să cumpere făina și produse de panificație de la alții.

  4. Dna Claudia Marcu.
    Dl Baciu nu este președintele LAPAR.Nu este decât un fermier.Nu mai speriați lumea cu analize nefundamentate în căutare de senzațional.
    Nu se pune problema crizei de alimente,paine,ulei,carne pui în RO.
    Tot un fermier.

  5. Ministerul agriculturii nu are „vorbitor de serviciu”? Dacă statul nu rezerva consumul de grâu pentru un an ca să nu scumpi pâinea în următoarele 12 luni, iar noi tăcem și înghițim ca pelicanii fără sa luam atitudine, înseamnă că nu ne interesează prețul viitor al pâinii. Și atunci ce atâta vorbărie?

  6. Mergeți și muncii 3 luni pe an afara Italia Franța Germania dacă știți o meserie și trăiți 9 luni in Romania cu bani cistigati 5-6 mii de euro eu așa fac de multi ani daca în țară nu se poate cu salariu pe economie sunt de meserie sudor

  7. Poate va folosi poporului roman.Unii spun ca painea prosteste.Probabil ca sistemul securist si patriot are grija ca romanii sa devina mai destepti.

  8. Nu conteaza, domnilor korupti din sparlament si gubern, romanasii intregi la minte o sa il manance pe niku ciukanezu, oricum arata ca un cap de pork, deci e destul de mancat de acolo !! Ha ha ha 🙂 hai ca nu mai emult, si vine si un nou decembrie `89, de data asta o sa fie un macel adevarat, nu unul regizat ca pe vremea lui Ilici Iliesku !! Ha ha ha 🙂 Bai ciukalaule, daca esti asa fortos si de curajos, fa benzina de 20 de lei, cum vorbiti voi intre voi la gubern, si fa si painea de 15 lei, sa vedem cat o sa mai fii in viata, bai pupinkuristule ordinar !! Bai gunoiule obez de 130 de kile, tu esti numai bun de taiat de Craciun, o sa fie destui care sa te ajute sa nu te mai chinui, ca nu se merita, efectiv !! Ha ha ha 🙂 Scapa numai cine poate, bai koruptilor, nici draku nu o sa mai ramana in colonia esuata semi-bananiera cand o sa vina rusnacii aia salbatici sa va faca o vizita prelungita prin Bukale, o sa fuga astia ca sobolanii rosii !!

  9. CEREALELE PLEACA LA EXPORT PENTRU CA STAPANII CELUI MAI BUN PAMANT AGRICOL AL ROMANIEI SUNT STAINII ,NU MAI FACETI PE PROSTII CA MURITI ASA !.
    ATI VANDUT PESTE 5 MILIOANE DE HECTARE DE TEREN AGRICOL ! ,ASTA-I 45% DIN TOTALUL DE 11 MILIOANE DE HECTARE !,ASTA-I 21% DIN SUPRAFATA ROMANIEI DE AZI !.
    ACUM CATEVA ZILE PLANGEATI LA MORMANT STARAIN !,CA CHINA DETINE 10% DIN PAMANTUL AGRICOL AL UCRAINEI !, IAR ASTA-I UN DEZASTRU PENTRU UCRAINA !.
    CAT SUNTETI DE IDIOTI !!!!!!!!!!!!,VEDETI PAIUL DIN CURUL UCRAINEI ! SI NU VEDETI BARNA DIN OCHIUL VOSTRU !!!!!!!!!!!!!.
    PANA CAND INALTA TRADARE NU SE VA PEDEPSI CU MOARTEA ,IN ROMANIA NU SE VA PUNE CAPAT DISTRUGERILOR SISTEMATICE A TARII.
    ASTA TREBUIE SA VADA ROMANII -CINE LE-A LUAT PAINEA DE LA GURA ?,CINE I-A LASAT PE DRUMURI PE CEI PESTE 5 MILIOANE DE ROMANI PRIBEGI ?

  10. Asa o sa se intample si cu gazele din Marea Neagra, vor fi vandute la altii si noi ciuciu!

  11. Il cumparam inapoi cand o sa ramanem fara, doar ca la pret dublu.

  12. Am teren la o asociație.Daca nu vreau grâu,primesc 0,62lei/kg.de grâu.Asa ca mai lăsați plânsul domnilor fermieri.Ca mine sunt foarte mulți români.

  13. Atunci apuca-te de sudat dar nu tigarile.Dupa pandemie si vaccinuri se vede ca te pricepi si la sudura.Esti bun[a] la toate se vede treaba.

  14. Statul le da bani la fermieri di banii noștri, le da subvenții, tva-ul înapoi, mașini agricole pe fonduri UE, dc au vreo calamitate iar le dă despăgubiri și multe alte beneficii.
    Ei ce dau statului ?????????

    • Impozit pe profit/venit ! Iar ție îți dau TOT ce pui pe masă de mâncare și nu numai. Mă gândesc că tu ai drept de vot….

  15. Aiurea! Statul are tot controlul asupra exporturilor agricole! Tot ce trebuie sa faca e ca guvernul sa dea o hotarire prin care se interzic exporturile alimentare! Asemenea hotariri guvernamentale s-au dat in Ungaria, Serbia, India, etc. Bineinteles, trebuie sa fie ceva vointa, curaj si consideratie fata de propriul popor, constiinta pt. aceasta tara in conjunctura mondiala actuala…
    In primavara 2020, cind se punea problema penuriei de alimente datorita covid, guvernul a interzis exportul de griu si alte produse agricole. Totul a durat 4 zile, dupa care guvernul „s-a razgindit” in urma unor telefoane venite din afara…! Probabil asta e situatia si acum – presiune din exterior!
    Stiti unde se duce griul romanesc in principal? In Africa si Orientul Mijlociu! Africanii trebuie tinuti linistiti cu ceva mincare, ca altfel sar masiv pirleazul mediteranean si invadeaza UE, in principal tarile din Vest. Asa ca, pt. a avea liniste cu electoratul, tarile vestice ale UE pun presiune pe Est. Romania e capra de servici, iar acu au mai gasit o tara proasta, buna de muls: Moldova, care intezisese exporturile agricole, dar care, instantaneu, dupa „acceptarea candidaturii la UE” a deschis din nou exporturile agricole, fara nici o ingradire. Probabil asta a fost pretul acelei „candidaturi”! Iar cei din Orientul mijlociu…nu au mincare, dar au petrol, asa ca trebuie facuti fericiti…!
    Iar noi…va veni si ziua cind lumea le va lua giturile acestor tradatori de la conducerea acestei tari!

  16. ROMÂNIA țara HOTILOR, CORUPTILOR SI NESIMTITILOR!!!!! Nu de mult ziceau la tv ca în România produc cu mult peste necesarul țării, acum exportă tot că iau bani frumoși afară pe el iar pentru proștii din țară importă altul mult mai scump și uite așa prețurile sunt enorme!!!! Și asta nu numai cu grâul!!!! ROMÂNIA ȚARĂ FĂRĂ VIITOR……..💩💩💩💩

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger