AcasăSOCIALRomânia rămâne fără TIR-işti! Nivelul salarial e COLOSAL, dar un şofer a...

România rămâne fără TIR-işti! Nivelul salarial e COLOSAL, dar un şofer a refuzat dintr-un motiv incredibil

sofer

Este criză de personal în piaţa muncii. Nu se găsesc nici şoferi de TIR. Cu toate că nivelul salarial este unul colosal pentru nivelul economic al României, oamenii nu se înghesuie.

Preşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor „Europa 2002” (APTE 2002), Adrian Pop, a declarat că firmele din domeniu se confruntă cu „o gravă problemă” privind ocuparea posturilor de şoferi existente, ceea ce afectează livrările de mărfuri.

Salariul poate ajunge şi la 2000 euro

Doar în judeţul Arad se caută, de exemplu, 750 de oameni.

În acest moment, doar în judeţul Arad am avea nevoie să angajăm circa 750 de şoferi profesionişti, însă nu găsim forţă de muncă calificată, ceea ce ne afectează grav activitatea.

Timpii de livrare a mărfurilor cresc considerabil, dezvoltarea este blocată. Problema s-a accentuat în ultimii ani, iar o cauză este migrarea şoferilor profesionişti către ţările din Vest, asta deşi salariile oferite sunt competitive şi la noi”, a spus Adrian Pop, preşedintele Asociaţiei Patronale a Transportatorilor „Europa 2002” (APTE 2002).

Patronul unei importante companii de transport marfă din Arad, Dorin Pop, spune că deşi salariile acordate şoferilor ajung la 2.000 de euro, sunt puţini oameni care merg la interviurile de angajare.

Un şofer, interesat de boxele din cabină

Omul de afaceri a menţionat că, din cauza posturilor neocupate, are camioane care stau în garaj de luni de zile, dar pentru care plăteşte foarte multe taxe.

În general, la nivelul firmelor de transport din judeţ se oferă salarii cuprinse între 1.500 şi 2.000 de euro, dar cu toate acestea avem puţini candidaţi, iar şi dintre ei majoritatea nu corespund postului.

Vă dau doar un exemplu de săptămâna trecută. Unul a venit la interviu şi m-a întrebat ce boxe am în cabină.

Asta a fost prima lui preocupare – cât de tare poate da muzica în maşină, probabil ca să facă live-uri pe Facebook. I-am spus că nu angajez DJ, ci caut şofer serios”, a spus patronul.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad, Marinel Henteş, declara că lipsa de forţă de muncă afectează economia şi că ar fi nevoie de un „import masiv de muncitori din ţări non-UE”.

author avatar
Andrei Ștefan