AcasăSOCIALRomânia pune la dispoziția UE rezervele de grafit și magneziu. Scad și...

România pune la dispoziția UE rezervele de grafit și magneziu. Scad și redevențele

După ce a fost împiedicată să le exploateze, România pune pe tava UE resursele de materii prime critice

Strategia națională pentru resurse minerale neenergetice, pentru perioada 2023- 2035, adoptată miercuri de Guvern, scoate la mezat, pentru bunăstarea UE, rezervele de grafit și magneziu, pe care România le are în cantități importante. Guvernul anunță retragerea statului din activitatea de exploatare a resurselor și transferarea drepturilor de exploatare, operare și administrare a resurselor către entitățile private. 

Guvernul a decis reconsiderarea poziției și a modului de implicare a statului și a comunităților industriale în favoarea promovării unor politici de dezvoltare și stimulare a unui sistem viabil, în care entitățile private să dețină preponderent dreptul de exploatare, operare și administrare a resurselor minerale neenergetice și să asigure finanțarea și managementul activităților miniere.

Potrivit Executivului, rata de succes a acestui demers depinde de coordonarea între factorii de decizie de pe toate palierele, orientarea către investiții publice și private, atragerea de fonduri externe, ieșirea din logica ciclului electoral și ocolirea măsurilor populiste. Pentru atingerea obiectivelor prevăzute în Planul pentru Materii Prime Critice, Comisia Europeană a stabilit o alianță europeană în domeniul materiilor prime, care se va concentra pe nevoile cele mai presante, pentru creșterea rezilienței Uniunii Europene în ceea ce privește lanțul valoric al pământurilor rare, magneților și a metalelor de bază. ”Există o cerere crescândă pentru galiu, niobiu, cobalt, pământuri rare ușoare, indiu, cocs, grafit, cromit, germaniu, elemente platinice, berilliu, fluorină, magnezit, stibiu, antimoniu. În România, din această listă identificăm nisipurile cuarțoase și grafitul, cu rezerve geologice cunoscute și posibilități de exploatare, mineralele de bor și fosforitele, cromul, magneziul, germaniu și telurul, precum și stibiu, antimoniu, wolfram, tungsten și pământuri rare”, arată Guvernul în Strategia națională pentru resurse minerale neenergetice, pentru perioada 2023- 2035.

România nu mai produce nimic

Pentru că industria de profil a fost aruncată la fier vechi, posibilitatea României de exploatare și prelucrare a resurselor minerale este zero în acest moment. Despre resursele de magneziu, Executivul spune că avem o cantitate și o calitate apreciabilă, existând și un interes foarte mare la nivel mondial pentru acest tip de resurse, prin prisma utilizării magneziului în producerea aliajelor ușoare aplicate într-o gamă largă de produse cu valoare adăugată mare. Dar că, în prezent, nu există la nivel național instalații tehnologice pentru extracția și prelucrarea minereului. ”Lipsa totală a activităților de exploatare și prelucrare a magneziului și dependența totală a UE de importuri în prezent, ar asigura României o cotă de piață foarte importantă ulterior începerii exploatării”, susține Guvernul. În ce privește resursele de grafit consistente din România, care se găsesc în Munții Parâng, în zona Baia de Fier- Polovragi, Executivul semnalează că avantajul țării noastre este că în Europa există zăcăminte de grafit exploatate într-un grup restrâns de țări ca Ucraina, Rusia, Cehia, Norvegia și Turcia, dar nesemnificative sub aspect cantitativ și calitativ.  Și la grafitul natural al României este însă necesar transferul de tehnologie de prelucrare până la obținerea produselor cu valoare adăugată mare, de exemplu de tip grafen.

Se umblă la taxe și redevențe

Printre măsurile anunțate de Guvern în Strategie se numără perfecționarea cadrului de reglementări care să asigure predictibilitate și stabilitate fiscală pentru atragerea de noi investitori, ceea ce va însemna reducerea de taxe și redevențe, precum și adaptarea cadrului de reglementări privind parteneriatul public-privat pentru investiții cu factor de multiplicare în activități miniere. Totodată, se vor încuraja și sprijini investițiile cu factor de multiplicare și se va urmări participarea la alianțe și parteneriate strategice. În acest scop, se va dezvolta și o bază de date integrate digitale cu resursele României, analizându-se reglementările europene privind accesul la informații clasificate, în vederea promovării resurselor minerale neenergetice.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.780 afisari

40 COMENTARII

  1. Mai ieftin decat gratis unde mai gasesc sacalii economici mai mult ca la guvernul Romaniei?? Bani de pensii si salariile voastre grase de unde mai luati sau o sa traiti ls mila lor?

    • Exista uzina de magneziene la Combinatul Metalurgic Tulcea care acum e inchisa. Cum adica nu putem exploata si prelucra? Informati-va inainte de a crie prostii. Sau va platesc in continuare alde Ciuca cap de guma?

    • UE ne sustrage toate resursele sa susținem războiul GLOBALISTILOR, ne fura și copii și tinerii,..!! Revoluție români compătimitori!! Trebuie sa oprim globalistii sataniști!!.. Este urgenta mondiala!!! romanii sa spargă gheata!! INBOLDUL International NATIONALISM!!!
      …. , după atita ani de umilință și vinzare de tara 😱🥶🥵STOP, 🛑 STOP!! 🤮💪🏾👨‍👩‍👦🇷🇴💪🏾👨‍👩‍👦🇷🇴🇩🇪🇦🇹🇪🇺… RENAȘTERE, mondiala oameni buni!!…

  2. Piata resurseleo s-a ingustat si scumpit atat pentru USA cat si pentru UE.
    Fuge lumea de ei. sau daca vor sa faca afaceri le cere bani. Bani, bani, nu poveste nemuritoare.
    Cum in Ro sunt la conducere sclavii ideali, panaramele asta umane pun la dispozitia stapanilor bogatiile tari.
    Asa cum am dat petrolul si gazele pe nimic, iar noi platim enorm facturile, tot la fel continuam sa facem cadouri scursurilor ieuropene.
    Tara de cretini!

  3. NEMERNICI, trădători, buni de spânzurat în piața publică. Cu taxele de redevență la care renunță pentru grafit și magneziu ar plati toate pensiile pe 10ani ?

  4. Pot pentru ca nu car aprobare de la Propietar fura Propietarul trebuie sa fie de acord.va întreb pe dv. Sunteți de acord

  5. Acești borfași tradatori de țară trebuie să dispară de la conducerea țării.Ei speră că nu vor da la socoteală

    • Oh da! Acesti tovarasi care au intinat capitalismul ! Tiranul si sinistra lui sotie . Date bah in p izda ma-tii!

  6. Daca se bat ca nebunii pentru nustiu ce litiu in Donbas…sau Afghanistan…acum intelegeti de ce avem haita de jefuitori CIORDELES-BORDELES instalata dupa1989…pentru resurse de toate felurile…

  7. grafit și magneziu???????????????
    -credeam ca extrasterestrii functioneaza cu silicon,
    e.t.istii aia.
    (i.t.istii din spatele serverelor,
    e.t.istii)

  8. M ue pune la dispozitia romanilor,gandaci, viermi,greieri,lacuste , ca aliment ,venin deasemenea camuflat in vaxen etc!
    Multe multumiri, rámanem vesnic indatorati dragá m ue!
    Ne meritam soarta!

  9. Jigodiile care ne conduc mai dau o bucată din tara pt că sa mai ia niste bani împrumut sa mai mulgă puțin cat mai sunt

  10. Sus la condus
    Psihopatii s-au pus
    Iar jos ,foarte jos
    Prostimea sade frumos!

    Poti sa le dai tepusi fara preget
    Prostimea nu misca un deget
    Stau si suporta abuzuri ca prostii
    De la cel ales cu spaga si softul!

    De la cei ce-au ucis prin spitale
    Lume si mame,de minti criminale
    Nu le cere socoata,nu le cere raspuns
    Ba ,inca-i apara lingaii ajunsi!

    Sa mergem prieteni sa-i punem la zid
    Pe asupritori pe tirani si pe acest individ
    Care ne vinde, da tara pe tava
    La strainii prieteni stapani pe enclava!

  11. Faceti legatura cu intalnirea BIDEN -URSULA van der LEYNE legata de resursele minerale existente in UE si pe care vrea sa puna laba AMERICA in stilul propiu -adica MOACA !.
    Acum va este clar carei nationalitatea celor care vor exploata in privat pe 5 bani !,resursele strategice minerale ale Romaniei .
    Popandaul de la Cotroceni , Izmenarul Ma -Ciuca dupa juramantul de credinta de la investirea americana sunt mana moarta in jocul la caialma al americanilor.

  12. Bai , cei ce ne guvernează sunt total IDIOTI.
    Ma gândeam să mă întorc dupa 25 de ani in tara dar cu o țară de idioți care a votat 10 ani un securist dovedit de multi ani înainte de a ajunge președinte urmat de un puturos ingalat pe care îl trag sforile serviciilor și ale SUA și CE……mă întreb pt CE să mă întorc?
    Va urez alegría când veți vota pt. că pe urma veți fi că de fiecare data dezamăgiți.
    Prima faza pupați in cur și después plângeți in pumni că prostii.
    Cei din zona Ardealului au vândut cel puțin jumătate la unguri dar Gușă ne ține discursuri de patriotism,Hola Hoandra cu trabucul in gura….E.T.C. ne spune că ca Boc e fenomenal că a vândut tot Clujul și la fel în Salaj, Satu Mare,Arad ,Alba Iulia e.t.c.
    Dacă vreți să iasă lumea în stradă în primul rând ieșiți voi intelectualii lui peste și românii vor ieși și ei.

    • Telușe, mămăliga nu explodează! Ai uitat de când ai plecat? Și uită-te în țările (m)UE, câți au ieșit împotriva vaxului, câti fac scandal în Franța anti lege pensii… degeaba! Soluția nu e scandalul, ci greva generală, doar arzându-i la buzunar să mai poți schimba ceva.

  13. Super.. ei ne umilesc cu Shenghen, OECD, VIZA Weaver, statul sluga, incompetent , criminal, le mai da ceva pe gratis. Bravo popor Roman mergeți la vot, dați autoritate sarlatanilor.

  14. Klantza…….. multă vreme….. Va veni o zi……și nimeni nu va ști când va fi….. Ce va fi..!?!?!?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger