Cauta

România pierde vaccinul anti-Covid. Anglia preia finanțarea

Britanicii, deciși să investească în vaccinul românesc anti-Covid

Marea Britanie a anunțat că va investi 7,5 miliarde de lire sterline pentru dezvoltarea și producerea vaccinului anti-Covid. Institutul Oncogen din Timișoara, inclus în grupul de cercetare din Marea Britanie, va beneficia de sume importante din această finanțare, România pierzând, astfel, monopolul asupra vaccinului realizat de cercetătorii noștri.

Vaccinul românesc anti-Covid ar putea deveni vaccin britanic. Marea Britanie a decis să investească sume uriașe în dezvoltarea rapidă a vaccinului, Institutul Oncogen fiind pe lista scurtă a beneficiarilor finanțării. ”Marea Britanie a salutat câștigarea proiectului de la Ministerul Cercetării și asocierea cu Institutul Cantacuzino și a anunțat că a început o campanie de strângere de fonduri pentru susținerea cercetării pentru acest vaccin, în care intenționează să obțină 7,4 miliarde de lire sterline. Așa cum am convenit cu Ambasada Marii Britanii, Institutul Oncogen va intra în grupul de studiu de la ei, cu Oxford, Cambridge și Imperial College, și vom beneficia și noi de acești bani. Marea Britanie va pune 1,5 miliarde de lire sterline la bătaie, iar restul îi va strânge de la donatori. Dacă România nu ne finanțează, ne vor finanța ei. România a finanțat până acum cu 700.000 de euro, care este mai mult decât nimic. Dacă banii pentru finalizarea vaccinului vor veni de la Marea Britanie o să pierdem tehnologia. Cine va finanța nu o va face din filantropie, evident că Marea Britanie va dori monopolul tehnologiei”, ne-a declarat prof.dr.Virgil Păunescu, directorul Institutului Oncogen din Timișoara.

Cursă nebună pentru scoaterea primului vaccin

Ravagiile produse de pandemia Covid-19 și, mai ales, prăbușirea economiilor din toată lumea, i-a determinat pe cei aflați la conducerea celor mai puternice state să apese pedala de accelerație pentru producerea unui vaccin. ”Părerea mea este că Marea Britanie dă un pic șah Uniunii Europene, care a anunțat că va acorda 7,5 miliarde de euro din fonduri proprii tot pentru vaccinul anti-Covid. În acești bani va intra și producția vaccinului, iar asta înseamnă că Uniunea Europeană vrea să scoată vaccinul gratis pentru cetățenii UE. Iar asta va fi o problemă pentru Anglia și Statele Unite, care vor să-l vândă cu 30-50 de euro și nu mai poți să-l vinzi dacă unii îl dau gratis. Marea Britanie vrea să fie prima care va descoperi vaccinul anti-Covid, iar cel mai avansat este Oxford, urmat de câteva companii americane. Dar acum apare o problemă, că unele entități, cum este UE și Marea Britanie acum, vor să subvenționeze producția, așa încât vaccinul să ajungă gratis la populație. Și atunci cei din SUA, care nu subvenționează nimic, nu vor avea unde să-l vândă. Este un război comercial foarte dur. Și asta nu înțeleg ai noștri, că România este singura țară din Estul Europei, care s-a angajat la un vaccin, cu o tehnologie total nouă și care are șanse să reușească și asemenea reușite în super-tehnologii, pentru o țară cum este a noastră, sunt foarte rare. Și dacă nu le valorifici ți le preiau chinezii, englezii, americanii și ai rămas cu buza umflată. Dacă autoritățile române nu ne ajută pe noi să punem monopol pe această tehnologie, se pierde acest tren”, ne-a mai precizat directorul Institutului Oncogen, prof.dr.Virgil Păunescu.

Ultimele stiri

  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • „Casa Iubirii” sau rușinea televizată care ne face de râs în fiecare seară
  • Bianca-Maria Oană, elevă la Colegiul „Sfântul Sava” și cel mai tânăr paramedic SMURD din România: „Să fii medic înseamnă să lupți pentru viață în fiecare zi” – povestea tinerei selectate în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”
  • Vremea se schimbă simțitor, după valul de caniculă: Urmează o săptămână cu ploi și temperaturi mai scăzute/Prognoza ANM pentru luna august
  • Val de reacții internaționale după ce Macron a anunțat că Franța va recunoaște statul palestinian. Ce spun SUA și Israel
  • Doi români care se întorceau din Grecia, reținuți în Bulgaria pentru tentativă de mituire a unor polițiști de frontieră
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version