AcasăSOCIALRomânia pierde subvențiile de la UE pentru agricultură

România pierde subvențiile de la UE pentru agricultură

Fermierii români rămân fără subvențiile de la UE

2020 a fost ultimul termen la care România trebuia să finalizeze cadastrarea terenurilor agricole, iar în acest moment nu sunt finalizate decât jumătate dintre acestea. Astfel, Uniunea Europeană, care a alocat și fonduri în acest sens, nu va mai acorda subvenții pentru agricultură.

Terenurile menținute fără cadastru pentru vânzarea la prețuri mici

Situația în care se găsește România în acest moment este una imposibilă. Ultimul termen acordat de UE pentru cadastrarea integrală a terenurilor a expirat, iar subvențiile agricole nu se vor mai acorda din 2021. Problema și mai gravă este motivul pentru care lucrările au tărăgănat în ultimii 5 ani, acela legat de acordarea greșită a titlurilor de proprietate, care a creat un adevărat haos la cadastrare. ”APIA ne presează și ne spune că, în curând, dacă nu o să fie totul cadastrat, nu vom mai primi subvenții. Va fi un dezastru, că fără subvenție nu poți să te descurci, îți închizi firma. Și nu se face nimic pentru rezolvarea acestei probleme, primăriile nu au niciun interes, vor să lase lucrurile încurcate. Pentru că așa ești la mâna primarului, dacă ăla spune că nu ai acolo pământul, înseamnă că nu-l ai, adică oricând poți fi dat la o parte, să fii împins într-o parte sau alta. Cadastrul nu se vrea să se facă și, în plus, este pornit foarte greșit de la început, s-au dat foarte multe titluri de proprietate greșite, tarlale, parcele suprapuse. Mulți topometriști au spus că nu se bagă pentru că e un haos, ce s-a făcut până acum nu s-a făcut bine. Trebuie să luăm totul de la capăt, să uităm ce s-a intabulat, ce s-a emis, dar este deja o problemă, pentru că unele titluri au intrat deja în circuitul civil, terenurile s-au vândut. Ce faci dacă anulezi un titlu și vine cumpărătorul de bună credință și spune că nu a știut că sunt probleme? Au fost presiuni în anumite perioade în care li s-a spus să facă planul de titluri de proprietate eliberate pe lună. Le-a dat la fiecare câte un hectar, să ia toată lumea”, ne-a declarat Ovidiu Onișor, director executiv Ada Prod Com, județul Cluj.

Mai multe titluri pe același teren

Fermierul Ovidiu Onișor, care, de 25 de ani face agricultură, ne spune că în țară este un dezastru pentru că s-au dat mai multe titluri de proprietate pe același teren. ”Acum le este și frică pentru că, la un moment dat, trebuie să se închidă povestea și nu știu cum o s-o închidă. Și atunci mai bine o lasă așa. Nu a fost o planșă, o schiță care să stea în spatele eliberării titlului. Și vorbesc aici despre toate primăriile din țară. Le-au spus oamenilor să se ducă unde știu ei că au avut pământul. Cred că s-a ajuns să se retrocedeze aproape de două ori suprafața României. Spuneau și topometriștii că s-a pornit greșit de la început și nu știu cum să închidă suprafețele. Și este tot mai greu. Pentru că cetățenii care erau în drept să primească terenul mulți au decedat, acum titlurile de proprietate sunt pe morți, se intabulează mortul, iar ca să aduci situația la zi sunt niște procese interminabile. Ar trebui să se dea un termen scurt, de cinci luni, 10 luni, în care să ajungă terenul pe utilizatorul final. Dacă sunt acte de mână, dacă există niște înțelegeri între frați să se întocmească actele. Pentru că sunt nepoții nepoților, pe care nu îi mai găsești, este o întreagă nebunie”, ne-a mai spus Ovidiu Onișor.

Fără cadastru, terenurile se vând pe nimic

Unul dintre motivele pentru care nu s-a dorit cadastrarea a fost acela de a menține prețul foarte scăzut la terenurile agricole, susțin fermierii. ”Nici acum, după 30 de ani de la Revoluție, nu sunt eliberate sute de mii de titluri de proprietate, încă există sute de mii de adeverințe pe Legea 18. Este incredibil ca după atâția ani să nu avem o situație clară, mai ales că există digitalizare, există APIA, există sateliți, există instrumente de cercetare. Dacă ar fi cadastrat, valoarea terenului ar crește, dar probabil asta se dorește, ca terenul să poată fi vândut foarte ieftin. Planul parcelar nu este făcut. Oamenii, când intabulează terenurile, le intabulează provizoriu până la finalizarea planului parcelar și apoi totul se poate schimba”, arată fermierul Ovidiu Onișor.

Doar 97 de localități au finalizat lucrările

Din totalul de 3.181 unități administrativ-teritoriale (UAT) din România, până la data de 27.11.2020 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 97 UAT-uri în integralitate, precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală aferentă de 2.420.965,52 ha, raportează Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Totodată, sunt în derulare lucrări de înregistrare sistematică în 1.886 UAT-uri, cu o suprafață estimată de 4.007.087,57 ha. Din totalul de 9,54 milioane ha de terenuri agricole ce fac obiectul subvențiilor APIA, au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 5,33 milioane ha (55,84%), potrivit ANCPI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.262 afisari

4 COMENTARII

  1. Alt esec in guvernarea lui Iohanis, un ins nepotrivit la locul nepotrivit! Pe deasupra și plin de el, Lipsa de cultură elementară și realism joacă feste. Johannis ar trebui sfătuit să plece singur. Nu are nimic de oferit și nu va face nimic bun pentru cetățeni. Altfel țara va intra în vrie. Și tot va trebui să plece căci nu are nimic de oferit: nici comtepetență, nici dedicare.

  2. De atata COMTEPETENTA am intrat in vrie , voi face baie in Nistru , impactul este inevitabil…

  3. Va inselati,Piele lunga,cand vine vorba de bani dela ue,rezolva toate problemel,Pas cu pas,la fel ca si pensiile si alocatiile,pana in anul 2924,toate vor fi rezolvate,inghetate. Excelenta sa,pudelul,daca da un telefon,obtine o amanare ” necesara „,la fel ca si pt. L.pensiilor si alocatiilor.Intre timp va analiza si va inaugura cu Sica orice parcela cadastrata,intabulata,talpalata.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger