Cauta

România pierde din nou acțiuni la OMV Petrom. Scad și veniturile bugetare

Statul pierde orice urmă de influență la OMV Petrom

Statul român mai pierde 8% din pachetul de 20,6% acțiuni pe care îl mai deține la OMV Petrom. Decizia a fost luată de Guvern ca urmare a unei hotărâri judecătorești, prin care acțiunile vor fi vândute către salariații Petrom de la data privatizării, la prețurile de atunci. Și asta în condițiile în care, în 2010, angajații Petrom mai primiseră acțiuni de la OMV, cu titlu gratuit.

De la 49% acțiuni la OMV Petrom, cât avea în 2004, la data celei mai ticăloase privatizări realizate în România, statul va ajunge în acest an să mai aibă doar 12%. Din cei 20,6% acțiuni pe care le mai deținea, statul mai pierde 8%, ca urmare a unei hotărâri judecătorești în favoarea foștilor salariați ai Petrom, care vor putea cumpăra acțiunile la un preț derizoriu. Măsura, prevăzută într-o Hotărâre de Guvern,  va avea efecte economice, bugetare și sociale, susține Executivul.

Astfel, se vor diminua, pe termen nelimitat, sumele vărsate la bugetul statului cu titlu de dividende, proporțional cu pachetul de acțiuni care va face obiectul vânzării și încasarea pe termen scurt și mediu a unor sume reprezentând contravaloarea acțiunilor vândute. Un alt efect bugetar secundar este cel generat de limitarea perioadei de aplicare a penalităților calculate pe zi de întârziere prin adoptarea actului normativ. Totodată, se vor dilua drepturile corespunzătoare calității de acționar a statului român, prin Ministerul Energiei. Beneficiari ai acestor acțiuni ale statului român la OMV Petrom vor fi aproape 2.700 de reclamanți. Instanța a decis vânzarea de acțiuni ale OMV Petrom SA până la limita de 8% din capitalul social, la același preț la care au fost vândute acțiunile în cadrul procesului de privatizare, sub sancțiunea unor penalități de 1.000 lei pe fiecare zi de întârziere de la data pronunțării prezentei decizii și până la executarea obligației. Vânzarea de acțiuni se va realiza în mod direct către persoanele îndreptățite, respectiv salariații Societății Naționale a Petrolului “Petrom” S.A. București, cu contract individual de muncă în vigoare la data semnării Contractului de privatizare cu investitorul strategic OMV AKTIENGESELLSCHAFT Austria, din 23 iulie 2004.

Cum s-a ajuns aici?

În Ordonanța Guvernului  nr. 55/2003 privind unele măsuri pentru derularea procesului de privatizare a Societăţii Naţionale a Petrolului “Petrom” S.A. Bucureşti se prevedea vânzarea pachetului de acţiuni, reprezentând până la 8% din capitalul social pentru care, potrivit legii, salariaţii societăţii au dreptul de cumpărare. Ministerul Economiei și Comerțului de atunci a fost autorizat să stabilească procedurile, termenele şi condiţiile pentru vânzarea directă către salariaţii S.N.P. Petrom S.A. Bucureşti a pachetului de acţiuni prevăzut de lege, urmând ca momentul achiziției și cota procentuală să fie stabilite prin hotărâre de guvern. ”Demersurile derulate până în prezent, atât de Ministerul Economiei şi Comerţului (predecesorul ME) prin OPSPI, cât și de AVAS, instituţii care exercitau la acele momente atribuţiile de instituţii publice implicate pentru inițierea de acte normative în aplicarea dispoziţiilor art. IV din O.G. 55/2003, nu s-au finalizat prin emiterea unei hotărâri a Guvernului”, se arată în expunerea de motive a actului normativ.

A doua cuponiadă

Pe site-ul oficial al OMV Petrom, la structura acționariatului, este publicată și o istorie a privatizării, transferului și vânzărilor de acțiuni. Astfel, aflăm că, în 2010, la 6 ani de la privatizare, fiecare salariat al Petrom a primit, cu titlu gratuit, 100 de acțiuni. ”OMV Petrom S.A. a achiziționat 6.195.500 actiuni, reprezentând 0,011% din capitalul social al companiei, de pe piața reglementată de valori mobiliare, în valoare totală de 1.772.177 lei. Prețul de achiziție a acțiunilor a variat între 0,2730 lei și 0,2930 lei. OMV Petrom S.A. a distribuit în mod gratuit, fiecărei persoane îndreptățite 100 acțiuni ordinare, nominative și dematerializate tranzacționate la categoria întâi a Bursei de Valori București, cu o valoare nominală de 0,1 RON/acțiune”, se precizează pe site-ul OMV Petrom.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Exit mobile version