AcasăSOCIALRomânia, mai coruptă decât Senegal, Botswana și Rwanda

România, mai coruptă decât Senegal, Botswana și Rwanda

Țările africane, mai puțin corupte decât România

Pentru liberalii în frunte cu Iohannis, care au molfăit corupția în gură până la ”semidigerare”, vestea că și anul trecut corupția a rămas înțepenită la nivelul anului 2012 ar fi trebuit să fie o lovitură cruntă. Mai mult, potrivit indicelui de percepție a corupției, o analiză făcută la nivel mondial, România este mai co(ruptă) chiar și decât țări africane precum Rwanda, Namibia, Botswana sau Senegal.

În ultimii opt ani, stârpirea corupției în România a constituit un permanent subiect de campanie electorală. După ce ”vajnica luptătoare” Kovesi a curățat țara de corupți, și președintele Iohannis s-a războit cu pesedecorupția în fiecare zi, ar fi trebuit să avem acum o Românie mai curată. Care este însă realitatea? Nimic nu s-a schimbat. Din 2012 și până în prezent indicele României a rămas înțepenit la 44 dintr-un maxim de 100 de puncte pe scara dintre deloc corupt și foarte corupt. Faptul că în anul 2020 același punctaj l-au avut și Bulgaria și Ungaria nu ar trebui să aducă vreo consolare. Raportul Transparency International România arată că mai puțin corupte decât România sunt numeroase țări din Africa, ceea ce spune multe despre situația din țara noastră. ”Corupția persistentă slăbește sistemul de sănătate și contribuie la regresul democrației, pe fondul pandemiei de Covid-19. Există o legătură directă între locul înregistrat și modul în care o țară poate să facă față provocărilor generate de pandemie. Statele care au un scor bun în clasament investesc mai mult în sistemul de sănătate, sunt mai în măsură să asigure îngrijire medicală și mai puțin probabil să încalce normele democratice și instituționale sau regulile statului de drept. Indicele de Percepție a Corupției reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în 180 de state și teritorii. Cu un scor de 44 de puncte din 100, România rămâne în continuare în top trei cele mai corupte țări din Uniunea Europeană”, se arată în raportul Transparency International România.

Raportul Curții de Conturi, zdrobitor

Lipsa de transparență în achizițiile publice, subfinanțarea sistemului medical, lipsa unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative sunt probleme constante la nivel național care s-au accentuat în contextul pandemiei Covid-19, semnalează organizația. ”Raportul Curţii de Conturi privind achizițiile derulate pentru combaterea pandemiei au arătat grave deficiențe atât în administrația locală cât și cea centrală. Practicile corupte din companii, care la nivel declarativ își asumă politici de integritate, au fost de natură a afecta credibilitatea mediului de afaceri, iar campaniile de cosmetizare a imaginii au avut ca efect reducerea vigilenței publice. Societatea românească și-a pierdut semnificativ aplombul în a sancționa corupția și lipsa de integritate ca flagel general și s-a manifestat mai degrabă secvențial”, se mai precizează în raport. În fapt, lipsa de reacție a sistemului judiciar față de raportul halucinant al Curții de Conturi pe perioada stării de urgență, care a relevat infracțiuni extrem de grave comise de persoane cheie din instituțiile statului, a arătat clar obiectivele guvernanților, care nu au avut și nu au nicio legătură cu eradicarea corupției.

Marea ipocrizie

Ce ne spune topul din acest an este, de fapt, că România nu s-a schimbat, iar locul ocupat la indicele de corupție este o veste foarte proastă, susține analistul politic Alina Mungiu-Pippidi. ”Vedem și acum din modul în care s-a organizat vaccinarea. Corupția nu mai este în formele în care era acum 10 ani, s-a adaptat și ea, dar, pe fond, este aceeași. Atâta timp cât avem legislație care dă favoruri unora și discriminează pe alții, cum s-a văzut la cea referitoare la vaccinare, nimic nu se va schimba. Mai mult, s-a văzut că noi am renunțat să mai încercăm să construim o administrație nepolitizată, vedeți cazul prefecților, spunându-se că este o ipocrizie. Acest argument îl poți invoca și la europenizarea României. Motivul pentru care noi nu denunțăm Tratatul de la Lisabona este că am pierde foarte mulți bani. Arătați-mi și mie cui îi pasă în România de atâta energie verde și de alte priorități europene, care nu sunt și prioritățile noastre. Totul este o mare ipocrizie”, ne-a declarat Alina Mungiu-Pippidi.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
586 afisari

2 COMENTARII

  1. Dacă și azi, după 30 de ani, te raportezi la impostoarea (O, ce mulți impostori are România pe cap de locuitor!) și sluga sorosista Alina Mungiu – Pippidi, este clar că ești vrednic de toți scuipații, ca ziaric, ca om, ca ce (sic!) vrei tu. Mungiu – Pippidi, aidoma celor ca ea (ei), nici usturoi (știr) n-a halit, nici gura nu-i miroase. Never ever. În al doilea rând, nimeni de la foaia – fiindcă ați devenit o foaie – care se intitulează, fraudulos, ” National ”, nu suflă (nu scrie) nimic despre ” ajutorul ” dat de familia Biden (printre alte familii) la consolidarea corupției abominabile, în România și aiurea, căreia îi cad pradă atâția și atâția oameni nevinovati. Follow the money – vorba aia. Voi, nimic. Sunteți demni de dispreț.

  2. Bulgari au declarat că ei nu au corupție.
    Un model mult mai bun decît acceptarea etichetei de țară coruptă.
    Nimeni din america nu recunoaște că cea mai coruptă țară este USA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger