AcasăSOCIALRomânia, locul I în UE la numărul de proprietari de locuințe. Germania,...

România, locul I în UE la numărul de proprietari de locuințe. Germania, Austria și Danemarca, la coada clasamentului

România, țara proprietarilor de locuințe

Obișnuiți să fim printre ultimii în UE la cam toate capitolele, iată că există un domeniu în care ocupăm, de departe, primul loc. Este vorba despre procentul din populație care locuiește în case cu un proprietar, care este, în România, de 95,3%, următoarele în acest clasament fiind Croația (82,8 %) și Bulgaria (82,6 %). Codașele Europei sunt, surprinzător, țările cele mai dezvoltate, Germania, Danemarca și Austria.

Faptul că România este o țară de proprietari, datorită grelei moșteniri comuniste, a făcut ca populația să poată, cumva, supraviețui, în ciuda tuturor greutăților și sărăciei generalizate. În pofida ironiei unora, care susțin că nu este modern să ai propria locuință, iată că ultimii ani au arătat, din plin, dezavantajele pentru chiriașii occidentali, după explozia prețurilor chiriilor în Vestul Europei.

Potrivit Eurostat, în UE, 69,9 % dintre oamenii din UE locuiau într-o locuință ocupată de proprietar, ponderea variind de la 49,1 % în Germania, 54,2 % în Austria și 59,2 % în Danemarca, singurele state membre care au mai puțin de 60 % din populație deținând propria locuință, la 90,5 % în Croația. 91,7 % în Ungaria, 92,9 % în Slovacia și 95,3 % în România. Majoritatea (43,8 %) populației UE locuia într-o locuință ocupată de proprietar, fără ipotecă sau împrumut pentru locuințe în 2021. Această pondere a fost mai mare de 60 % în 10 țări și a depășit 80 % în Bulgaria (82,6 %), Croația (82,8 %). %) și România (93,9 %). În schimb, 30,1 % din populația UE locuia în locuințe închiriate. Dintre statele membre, șase au avut o pondere care depășește această medie: Cipru (30,2 %), Suedia (35,1 %), Franța (35,3 %), Danemarca (40,8 %), Austria (45,8 %) și Germania (50,9 %). Totodată, 20,2% din cetățenii UE stau în locuințe închiriate de pe piața liberă și 9,8% în locuințe sociale.

În România procentul populației care locuiește în case cumpărate cu credite ipotecare este de doar 1,4%, la care se adaugă 93,9% cetățeni care stau în locuințe ocupate de un proprietar. În ce privește românii care și-au închiriat locuințe de pe piața liberă, procentul este de 1,3%, cel mai probabil din cauza subraportării, având în vedere numărul mic de contracte de închiriere înregistrate la Fisc. În ce privește locuințele sociale, cu chirii subvenționate parțial sau total de stat, procentul în România este de 3,5%.

Proprietari în locuințe supraaglomerate

Supraaglomerarea este determinată de procentul populației care locuiește într-o locuință cu un număr insuficient de camere, în funcție de mărimea gospodăriei, componența familiei și vârstele ocupanților acesteia. În general, 17,0 % dintre oamenii din UE trăiau într-o gospodărie supraaglomerată în 2021. Au existat diferențe considerabile între statele membre ale UE, cu o rată de supraaglomerare de peste 30,0 % în Slovacia (31,2 %), Croația (34,4 %), Polonia (35,7 %), Bulgaria (37,9 %) și România (41,0 %), atingând un vârf în Letonia, cu 41,3 %. Ponderea populației care nu poate să-și păstreze acasă suficient de cald este cea mai mare în Bulgaria și cea mai scăzută în Finlanda. Capacitatea de a menține o casă suficient de caldă depinde de o serie de factori, inclusiv de starea generală a clădirii, temperatura exterioară și costul energiei. În 2021, 6,9 % din populația UE nu și-ar putea permite să-și mențină locuința suficient de caldă. Dintre statele membre ale UE, acest procent a variat de la 1,3 % în Finlanda și 1,7 % în Austria, Slovenia și Suedia la peste 20 % din populația care trăiește în Lituania (22,5 %) și Bulgaria (23,7 %). În România, procentul a fost de 10%, iar peste acest procent s-au situat țări precum Grecia, Spania, Cipru și Portugalia.

Suprasolicitare a costurilor

Datele Eurostat arată că, în 2021, 8,3 % din populația UE a cheltuit 40 % sau mai mult din venitul disponibil al gospodăriei pentru locuințe. Această pondere a variat considerabil între statele membre ale UE. Zece state membre au raportat rate de suprasolicitare a costurilor locuințelor sub 5 %, Ungaria (2,4 %), Irlanda (2,5 %), Cipru (2,5 %), Lituania și Malta (2,7 %) având cele mai scăzute rate. În schimb, Germania (11,0 %), Bulgaria (11,6 %), Țările de Jos (12,5 %) și Danemarca (15,5 %) au avut o rată de suprasolicitare a costurilor locuințelor de cel puțin 10 %. Grecia a raportat cea mai mare rată, atingând un vârf de 28,8 %. O astfel de variabilitate între țări se poate datora nivelurilor regionale diferite ale prețurilor locuințelor, politicilor naționale pentru locuințe sociale sau subvențiilor publice și beneficiilor oferite de guverne pentru locuințe.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.041 afisari

13 COMENTARII

  1. Păi astea nu sunt locuințe, ci celule în lagăre de concentrare…ați văzut cum arată cartierele muncitorești în toate orașele țării?…practic sunt niște ghetouri…unde legea e făcută de bandele de golani, interlopi, drogați…

  2. Noroc cu Ceausescu ca locuiai in bordei Rammstein. Ce pi zda ma-tii nu ti-ai facut vila ?

  3. ,,Datorita grelei mosteniri comuniste suntem pe primul loc la numarul dr locuinte in proprietate ” Ideile tale ,tu Claudea se bat cap in cap Ce vrei sa demonstrezi cu asta ? ca e rau sa ai locuinta proprie Trebue sa stai la ciocoii tai in chirie ?Siktir tu trotinetisto!Oricum ai insirat in articolul tau un amalgam copiat motamo fara sa incerci sa le pui in ordine ca sa inteleaga lumea Ziarista lui peste rasol Siktir !

    • Stii cat o sa ne coste acest Clasament? In 5-7 ani, vor exista sub 30/100 proprietari, restul vor fi la bănci si la multinaționale.

  4. Ma, Rammen, in 30 de ani ai libertatii si tuturor conditiilor minunate, de ce nu ti-ai construit un palat sa nu mai trebuiasca sa te plangi de ghetouri ??? Ai ??? In ghetouri le-ati transformat voi beneficiari ai ”minunatelor conditii” oferite de noua democratie…

  5. Se știe demult. Pînă acum cîțiva ani, doi-trei, eram locul întîi în lume nu numai UE. Ne-a luat Albania.
    Acest lucru trebuia spus măcar odată pe săptămână. N-au făcut-o nici pe vremea RSR, nici după.

  6. Case făcute de actualii pensionari, cărora idioții le refuza respectul și dreptul de a trai, după 40 ani munca

  7. Dupa ce au dat astia resursele acum le face cu ochiul la strainezi si casele ce sa mai ,lighioanele astea nesatule vor tot.

  8. Prin anii ’90 au fost fost batalii intre ” investitori” pe apartamentele inchiriate prin primarii.
    Cred ca sigurul lucru bun facut de Iliescu a fost ca toti oamenii simpli care nu isi puteau permite cumpararea unui apartament inainte de „89, sa le.cumpere, in rate, la preturi avantajoase deoarece au fost preturi.mult amortizate.
    Astfel parinti si bunici au devenit proprietari.
    Azi i am fi vazut pe drumuri pentru ca, din pensia lor, nu isi mai puteau permite nicio chirie.

  9. romanul a fost si va fi legat de pamant si de ortodoxie.
    cei care i-au furat si inca-i mai fura pe romani, cei ce asupresc acest popor, vor avea timp o vesnicie sa se caiasca.

  10. Nu exista in lumea capitalului o locuinta fara proprietar. Sant doar cazuri cand o entitate detine multe proprietăți si le inchiriaza . Dar sa te bucuri cand unu are 100 de prop. si crezi ca faci mare afacere ca stai la el chirias …
    Monopol si creare de prapastii economice intre paturi , suna cunoscut .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger