Pe fondul unei crize energetice fără precedent, România și-a permis să absenteze cu succes de la cel mai important eveniment mondial anual din acest domeniu, conferința și expoziția Gastech de la Milano. În afară de trei firme din domeniul energetic și de conducerea Transgaz, nicio companie importantă din țara noastră nu și-a manifestat interesul pentru soluțiile inovatoare și conferința din industria energetică.
Companiile românești au lipsit pe toate domeniile de la cea mai importantă conferință și expoziție mondială, Gastech 2022, unde au existat oportunități excepționale pentru accesul la noile tehnologii din industria energetică. Evenimentul, desfășurat în prima parte a acestei luni, la Milano, a reunit cele mai importante companii și cele mai revoluționare descoperiri în domeniul gazelor, al gazelor lichefiate, al hidrogenului, precum și soluții cu emisii scăzute de carbon.
Conferința a avut nu mai puțin de 900 de vorbitori în sesiuni care au acoperit cele mai recente evoluții comerciale și tehnice, precum și informații de la peste 400 de miniștri, directori executivi și factori de decizie. Aceștia au condus dezbaterile și au transmis perspectivele lor unice cu privire la starea industriei energetice și ambițiile cu privire la modul în care aceasta va evolua în următoarele decenii. Gastech este o platformă globală care reunește anual lideri din industrie, factori de decizie politică, lideri de afaceri și inovatori în misiunea lor de a furniza energie cu emisii scăzute de carbon și la prețuri accesibile pentru toți. În cadrul discuțiilor au fost abordate teme privind criza de pe piața energiei, impactul și implicațiile create de creșterea prețurilor la energie asupra companiilor, dar și asupra populației, problemele cu care se confruntă firmele privind lipsa forței de muncă, mai ales a forței de muncă instruită în anumite domenii de activitate, precum și problemele create în desfășurarea activității firmelor create de lipsa unor materii prime, instalații sau echipamente și solicitarea de a acorda sprijin pentru identificarea unor furnizori corespunzători.
Grup restrâns de vizitatori
Delegația României de la Gastech Milano, care a avut o întâlnire și cu ambasadorul țării noastre în Italia, a fost una foarte restrânsă, cei mai interesați arătându-se reprezentanții Transgaz, care au conștientizat, se pare, importanța evenimentului. Astfel, delegația companiilor românești a fost condusă de directorul general al Transgaz, Ion Sterian, alături de care au mai participat Mihai Leahu, director general adjunct Transgaz, Ion Tătaru, director dezvoltare Transgaz, Paul Cristian Hodiș, director ARMAX GAZ, Mihai Popa, manager proiecte mari SC I.R.I.G.C. Impex, și Horațiu Sebastian Călugăr, director general CIS Group Generation of Energy. Delegația a fost însoțită de reprezentanții companiei italiene RINA, partener al acestor firme românești în numeroase proiecte din sectorul infrastructurii de transport de gaze. La Ambasada României în Italia, tema principală a discuțiilor a fost cooperarea italiano-română în domeniul producției de energie din surse regenerabile (în special solar și eolian), dar și în vederea pregătirii următoarelor etape ale tranziției energetice, în special producția de hidrogen verde. Italia este un exemplu de bune practici în acest sens, mai ales în ceea ce privește dezvoltarea de materiale avansate și tehnologii ale viitorului.
Vești liniștitoare de la Transgaz
Ion Sterian, directorul general al Transgaz, a dat asigurări că România va reuși să treacă iarna în orice situație, dat fiind că se va ajunge la un grad de umplere a depozitelor de 90%, precum și pe fondul sistării activității marilor consumatori de gaze din industrie. ”La 30 octombrie, sfârșitul ciclului de injecție, România ar urma să aibă deoparte circa 2,8 miliarde de metri cubi pentru la iarnă. Luând în calcul producția curentă, extracția din depozite, eventualele importuri din Azerbaidjan și de GNL american/emirate prin terminalele turcești și grecești de la Mediterana, România nu ar trebui să aibă probleme în a-și asigura consumul de gaze din sezonul rece, chiar și în scenariul extrem ca niciun metru cub de gaze să nu mai vină din Rusia”, a declarat Ion Sterian, directorul general al Transgaz.