AcasăSOCIALRomânia, în pericol. Un regulament european ne scoate de pe harta agriculturii

România, în pericol. Un regulament european ne scoate de pe harta agriculturii

UE obligă România să importe și cereale

Producția agricolă a României va scădea cu 40% dacă regulamentul european privind utilizarea sustenabilă a pesticidelor va intra în vigoare în forma actuală, atrag atenția fermierii români. Aceștia cer existența unei cote unice de pesticide, și nu o reducere a procentelor, dat fiind că țara noastră folosește cantități minime din aceste substanțe. La Congresul Agricultorilor Europeni s-a solicitat, la unison, și modificarea legislației europene, pe fondul unei crize a fertilizanților și al creșterii prețurilor la inputuri.

Pactul ecologic european nu ține seama de noile realități și nu poate fi implementat în condițiile în care nu au fost dezvoltate alte pesticide sau tehnici care să combată dăunătorii din culturile agricole, a fost concluzia Congresului Agricultorilor Europeni, desfășurat luna aceasta în Croația. Fermierii români au semnalat faptul că aplicarea noului regulament european ar însemna o reducere a producției în țara noastră cu 40%, ceea ce ne-ar scoate de pe harta agriculturii.

”Toate aceste pachete legislative, Pactul ecologic european și Farm to Fork (de la fermă la furculiță) și Biodiversitate, au fost lansate în consultare înainte să avem criza din Ucraina, care a dat totul peste cap, deci este nevoie de o regândire a situației, în condițiile de acum. Dacă nu se modifică legislația, aceasta va intra în vigoare de anul viitor și, potrivit acesteia, România nu va mai avea voie să folosească decât 300 de grame de pesticide la hectar, ceea ce este foarte puțin și incorect și ar reduce producția agricolă a țării noastre cu 40%. Aici se introduce o practică comercială neloială și un dublu standard în relațiile cu statele care au consumuri mari. Olanda folosește 9 kg la hectar acum, iar noi 640 de grame, iar reducerea din regulament trebuie să fie de 35% din cantitatea totală și cu 50% a substanțelor care se consideră periculoase, adică a neonicotinoidelor”, ne-a declarat Florentin Bercu, directorul executiv al Uniunii Naționale a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV). Acest lucru înseamnă că fermierii vor cultiva mai puțină floarea soarelui și vor avea probleme mai mari la porumb și la rapiță, dar și la grâu, pentru că dăunătorii au ajuns și la această cultură.

Nu pun nimic în locul substanțelor interzise

Atât fermierii români, cât și cei europeni au solicitat la Bruxelles ca în pachetul de utilizare sustenabilă a pesticidelor să se includă și revizuirea legislației privind tehnicile de ameliorare modernă. ”Noi avem nevoie de soiuri hibrid cu toleranțe la dăunători și un consum mai mic de apă. Tehnicile de ameliorare moderne au fost introduse, în mod abuziv, în aceeași categorie cu organismele modificate genetic, dar nu este vorba despre organisme modificate genetic, ci de o tehnologie prin care se iau celulele de la aceeași plantă. Nouă, ca fermieri, ne-ar plăcea să ne ducem doar la semănat și la recoltat, dar condițiile climatice ne impun să facem anumite tratamente. În plus, noi avem anumiți dăunători, cum ar fi rățișoara porumbului și viermii sârmă, care rămân în sol, și atacă porumbul și floarea soarelui. Tocmai de aceea avem nevoie de tratamente cu neonicotinoide. Noi am spus la Bruxelles că trebuie găsite alternative înainte de a le interzice. Dacă nu se utilizează în exces, neonicotinoidele nu sunt o problemă, nici măcar pentru albine.”, ne-a precizat directorul executiv al UNCSV, Florentin Bercu.

Jos mâinile de pe zootehnie!

Fermierii din UE au făcut front comun și au solicitat promovarea agriculturii ca o soluție pentru asigurarea hranei, securității alimentare a globului și un contributor important la biodiversitate și mediu, nu un dușman, așa cum lasă de înțeles poluarea industrială că este zootehnia. ”În plus, cerealele din Ucraina au prețuri mult mai mici și au fost importate în cantități mari, iar acest lucru nu este posibil să nu creeze dezechilibre ale prețurilor și ale capacităților logistice, dar nu putem fi de acord cu importul de floarea soarelui, porumb tratate cu substanțe interzise în UE sau cu rapiță modificată genetică care ajunge pe teritoriul european, din moment ce producătorilor noștri li se aplică reguli mult mai stricte”, se arată într-un comunicat al UNCSV.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.829 afisari

14 COMENTARII

  1. Baaa mai terminati dreacului odata cu chimicalele in alimentatie.Te ia groza cand pe etichetele alimentelor inclusiv ale painii,citesti,gasesti tot felul de E-uri,ameliorartori,afanatori,stabilizatori,antioxidanrti,conservanti,coloranti,si dracul sa va ia cu ele cu tot.

    • ZIARE.COM UN SITE DE EXCREMENTE IMPUTITE DE JEGURI CE SE DAU JURNALISTI . SUNTETI INJURATI SI CENZURATI PE ZIARE.COM

      UN PERICOL PENTRU SOCIETATA ROMANEASCA SITE-UL. LINGAILOR IN COOR ZIARE.COM

      ZIARE.COM O ADUNTATURA DE PUSLAMALE SI LIKELE MUISTE CE SE DAU JURNALISTI . RUSINEA PRESEI ROMANESTI
      ANALFABETII FUNCTIONALI INJURA SI CENZUREAZA

      NUMAI JEGURI PE ZIARE.COM
      UN PERICOL SOCIAL

    • ”creșterii prețurilor la inputuri.” Imputuri? Eu i-am facut imput lu’ ma-ta , ziarist si ai iesit tu!

        • CUNOASTETI VOI JEGUL PRESEI ROMANESTI ? ZIARE.COM ESTE SITE-UL EXCREMENTELOR SI TOPUL CLOSETARILOR DIN ROMANIA

          ANALFABETISMUL FUNCTIONAL E ADUNAT PE ZIARE.COM

          ROMANII TOTI ISI BORASC POOLILE IN GURA LOR

  2. Se folosesc demult tot felul de pesticide, îngrășăminte, dar noi nu eram anunțați prin etichete. Nici oamenii nu erau așa curioși ce și cum se face sau ce efect are un ingredient. De când cu internetul ( la sate a avut un mare impact Facebook) sau cu emisiunile tv, am aflat și noi „misterele” din hrană. Poate consumatorii nu își fac așa mare probleme de unde vine „mâncarea” , ați văzut că mulți locuitori rurali vin la fast-food în mall, chiar au apărut pizzerii și shaormarii la sate.( Și noi adorăm pizza și shaorma , nu spun că e ceva rău, dar s-a schimbat mentalitatea alimentară a românului de pretutindeni.)

  3. Sa minizam productia agrara a Romaniei ca sa fim dependenti de cea a Ukrainei. Piei satana!

  4. La inceputurile CAER,Uniunea Sovietica,cerea Romaniei sa ramana o tara agricola .Industria era rezervata altora.Spre lauda lor comunistii romani,nici nu au vrut sa auda asa ceva.Cu alde UE insa,mai rau,nu mai avem voie sa mai avem nici un fel de productii.

  5. ODATA IN PLUS SE VEDE CA ROMANIA A INTRAT INTR-O DICTATURA NUMITA UNIUNEA EUROPEANA ,O GAURA NEAGRA IN CARE AU DISPARUT PE RAND RESURSELE ROMANIEI .
    AZI NI SE DICTEAZA CE SA MANCAM !,SA RABDAM DE FRIG !,SA NE INTOARCEM LA LUMANARE.
    CEI CARE PRETIND CA AU SEMNAT DOCUMENTELE DE ADERARE TREBUIE SA RASPUNDA AZI IN FATA LEGII !,CE_ATI SEMNAT ?,TREBUIE DESECRETIZATE TOATE DOCUMENTELE DE ADERARE !,AM FOST VANDUTI CA OI PENTRU ABATOR ?,SUNTEM SCLAVII ARONDATI UNEI PUTERI STRAINE ?,CE NE MAI ASTEAPTA ?.
    ROMANI ,DE DESTEPTAT NU AVETI CUM FIINCA V-AU DISTRUS SCOLILE !,MACAR TREZITI-VA INAINTE SA DISPARETI CA NATIE SI CA TARA .

  6. Gargară. Ca să se facă așa ceva trebuie sa fie de acord și Romania. Daca vor fi de acord înseamnă că totul este ok și nu avem ce discuta. Ar fi o problema doar daca nu vrem, dar zicem da din prostie.

    • Mai Gheorghe ,in 2007 un nimeni era secretar de stat la agricultura ,habar nu avea ce-s alea pesticide ,tot ce se producea in Romania pentru protectia plantelor ca si substante active s-au interzis ,s-au retras autorizatiile de fabricatie ,in plus pofteau cei care au dat comanda (cei din UE ) sa trimitem la incinerare toate pesticidele produse in Romania si neconsumate pana la data aparitiei ordonantei !,asta insemna costuri de cateva miliarde de euro !,cativa romani am reusit sa impunem ca ele sa fie inventariate si utilizate pana in 2011.
      Acel nimeni ajuns politic in ministerul agriculturii il chema Steriu de profesie mecanic daca nu ma insel.
      Azi orice substanta activa pentru protectia plantelor fie ca este conditionata sau ca substanta tehnica vine din import ,se mai fac doar niste formulari sau reambalari la micro .
      O industrie care producea altadata pentru tarile din CAER (foste socialiste ) a fost ingropata la comanda UE ca si obligatie pentru statul roman .
      Pana documentele de aderare la UE nu-s la vedere nu vom putea face nimic ,niste tradatori au distrus temelia independentei si suveranitatii tarii,iar ei azi n-au nici o grija !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger