AcasăSOCIALRomânia, în pericol: ”Dacă se închid granițele 6 luni, devenim canibali”

România, în pericol: ”Dacă se închid granițele 6 luni, devenim canibali”

Guvernul Orban are rezerve de hrană doar pentru două luni și jumătate

Țara noastră se află într-o situație catastrofală, iar viitorul este mai mult decât sumbru, avertizează directorul științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului (INCDPAPM), dr.Mihail Dumitru. Acesta arată că România nu are rezerve alimentare decât pentru două luni și jumătate, în contextul pericolului închiderii granițelor.

Tot mai mulți oameni de știință trag semnale de alarmă disperate față de situația extrem de gravă în care se află România din punctul de vedere al securității alimentare. Dr. Mihail Dumitru, directorul științific al Institutului de Pedologie, semnalează faptul că seceta cruntă s-a instalat în țara noastră din luna august a anului trecut, iar consecințele sunt dezastruoase. ”Solul nu se poate prelucra pentru semănat, iar culturile au avut pierderi fabuloase. De la București spre Constanța și în sudul Moldovei 90% din suprafețele cultivate sunt calamitate. Despăgubirile nu au venit nici acum la fermieri, iar cei mai mulți sunt arendași. Arenda este de 1.500 kg, ori ei nu au produs această cantitate. Suma promisă de Guvern acoperă doar arenda, dar un om cheltuie 3.000-4.000 de lei la hectar. Situația este foarte gravă. Fără apă, planta nu crește.

Trebuie să ne gândim la rezerve naționale serioase, pentru că rezervele de acum sunt o glumă. Nu este posibil să ai rezervă de stat pe două luni și jumătate, în timp ce vestul Europei are pe doi ani. Dacă se închid total granițele României, și este posibilă această variantă, în 6 luni devenim canibali. Trebuie să ne protejăm și noi. Așteptăm doar pomană de la alții? Ați văzut ce turbulență a fost în piață când a început Covidul? Gândiți-vă că acum o să fie mai rău. O să se suprapună iarna cu creșterea cazurilor de Covid și cu gripa de sezon. Și asta în timp ce rezervele țării scad, iar împrumuturile au fost enorme. Ce o să facă această țară? Am ajuns să avem o datorie externă foarte, foarte mare pentru o țară care produce extrem de puțin și am devenit extrem de vulnerabili. Situația este catastrofală”, ne-a declarat dr.Mihail Dumitru.

Fără irigații nu supraviețuim

Directorul științific al INCDPAPM atrage atenția asupra problemelor legate de lipsa irigațiilor, care pun în pericol siguranța alimentară a țării. ”Nu poți pregăti terenul dacă nu ești irigat, iar irigații avem puține, 200.000 de hectare, nesemnificativ. Problemele sunt foarte grave și nu se pot rezolva cu hei-rup. În agricultură investițiile sunt pe termen lung, orice amenajare durează. Nu mai sunt aceleași rezerve de apă ca acum 50 de ani și trebuie să amenajăm într-un fel încât să valorificăm la maximum fiecare picătură de apă. Trebuie să avem o schimbare de paradigmă în toată agricultura românească.

A existat ideea că trebuie să avem 1,5 milioane de hectare irigate, pentru siguranța alimentară, dar pentru asta ar fi trebuit date legi speciale de protecție, pentru că dacă lași echipament de irigație în câmp trebuie să-i pui pază, altfel ți-l fură. Mai mult, suntem singura țară care a dat o lege a mirosurilor care va distruge în totalitate zootehnia. Țările din Europa nu au așa ceva, pentru că acolo oamenii sunt conștienți că, dacă nu se aruncă gunoiul pe câmp, nu vor avea ce mânca”, a mai afirmat dr.Mihail Dumitru.

România se vinde bucată cu bucată

În ultimii ani, subfinanțarea agriculturii și politicile păguboase din acest sector i-au determinat de oameni să-și vândă pământurile. Calamitățile produse de secetă și lipsa oricărui sprijin guvernamental riscă să provoace în următoarea perioadă o vânzare totală a terenurilor agricole. ”40% din fermierii mari au probleme financiare și nu știu cum vor supraviețui. Mulți dintre ei sunt în vârstă, iar copiii lor nu vor să practice agricultura și atunci vor vinde terenurile la străini. Pentru că la noi, în țară, se poate vinde orice, și sufletul, nu numai ferma. Salvarea unei nații nu vine decât din interior. Numai prin trădare o nație poate fi înfrântă, altfel, pierde un război, dar revine.

Noi prin trădare ne sinucidem. Nu mai avem moralitate, ni se pare jenant să vorbim despre patriotism, de țară. De ce? Este țara noastră, ne-am născut în ea și trebuie să o protejăm. Sunt lucruri pe care le putem face, cu puținii bani pe care îi avem. S-au dat, în timp de pandemie, tichete de vacanță. Asta era prioritatea numărul unu? Și în același timp am ținut restaurantele închise. Păi dacă au dat tichetele ar fi trebuit să țină restaurantele deschise, cu orice risc, ca să salvăm zona hotelurilor și restaurantelor. Dar noi facem lucrurile în funcție de interesele celor ajunși la butoane”, ne-a mai precizat dr.Mihail Dumitru, directorul științific al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.