Pe fondul tragediei de la spitalul din Piatra Neamț, unde au murit 10 pacienți în urma unui incendiu produs la secția ATI, se discută tot mai mult despre problemele din sistemul de sănătate.
În acest context, aflăm că România e pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu alocarea de 5,6% din Produsul Intern Brut (PIB) destinată Sănătății. E drept că alocarea bugetară a crescut în ultimii ani, doar că la fel s-a întâmplat și cu cheltuielile.
Mai mult, o problemă semnificativă e reprezentată de lipsa investițiilor, de la nivelul statului, în medicina de familie și – esențial – la capitolul prevenție.
De asemenea, hibe sunt și la nivel de management de spitale. ”Avem manageri care nu sunt suficienţi pregătiţi. Avem manageri care sunt la influenţa politicului. La Neamţ au fost 8 manageri în ultimele 12 luni. Aşa ceva este inacceptabil. Vedem cazuri peste cazuri de corupţie mare, corupţie mică la nivelurile cele mai înalte”, declară doctorul Marius Ungureanu, lector universitar și fost consilier al unui ministru al Sănătăţii, citat de antena3.ro.
Tragedia de la Neamț – 10 oameni au murit
Că amintim că în urma incendiului izbucnit sâmbătă seară în secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Piatra Neamț, zece pacienți care fuseseră internați în secția ATI și-au pierdut viața. ”Este vorba de șapte bărbați și trei femei cu vârsta cuprinsă între 67 și 86 de ani. Ceilalți șase pacienți, care se aflau în salonul alăturat celui care a fost afectat în totalitate de incendiu, au fost transferați sâmbătă noapte către Spitalul modular din Lețcani”, au transmis oficialii unității medicale.
Medicul care a intervenit pentru a salva pacienții internați în secția afectată de incendiu și care a suferit răni a fost transferat duminică dimineață în Belgia, după ce fusese adus la Spitalul Floreasca din București.