AcasăSOCIALRomânia - Grădina Maicii Domnului, dar... nelocuită. Anul în care populaţia ţării...

România – Grădina Maicii Domnului, dar… nelocuită. Anul în care populaţia ţării se va înjumătăţi

NatalitateaNatalitatea, la cote ALARMANT de mici, în România. Ţara noastră rămâne cu o populaţie îmbătrânită

În România, rata de fertilitate a scăzut în ultimii 35 de ani de la peste 56% la circa 35%. Iar Statistica nu ratează nicio ocazie pentru a avertiza cu privire la îmbătrânirea accentuată a populației și cu privire la scăderea severă a populației.

Un aspect rămâne trist cu privire la situaţia demografică – în acest moment nu există soluţii care să elimine efectele negative ale îmbătrânirii demografice.

10 milioane de români, până în 2050

Mulţi români amână momentul în care să devină părinţi. Sau, pur şi simplu, nu vor copii. Când vine vorba de natalitate, lucrurile nu sunt tocmai roz. Numărul naşterilor a scăzut alarmant.

În 2023, s-au născut puţin peste 155.000 de copii. Cu 26.000 mai puţini decât în 2022. Trendul se va menţine la fel şi în anii următori. Ba mai mult, scăderea se va putea acccentua, potrivit Antena 1.

Dacă în primul an de pandemie cifrele s-au menţinut la nivelul perioadei, în anii următori scăderea a fost dramatică.

De ce nu mai fac românii copii

Care sunt motivele pentru care românii nu mai vor să devină părinţi. Specialiştii au identificat câteva cauze:

  • stresul,
  • salariile mici
  • costuri ridicate de creştere a unui copil

„Vor dispărea o grămadă de şcoli, nu mai sunt copii, mai ales la ţară ştim că se comasează tot mai mult clasele. Va scădea numărul studenţilor în universităţi, apoi vor fi tot mai puţini oameni care vor intra ca forţă de muncă activă.

Cred că Romania… Acea prognoză că va fi depopulată cu aproape 10 milioane de locuitori, comparativ cu astăzi, în 2050, se va adeveri chiar mai repede”, spune Adrian Marcu, sociolog.

Analizând ultimele date ale populaţiei, în anul 2023 au fost înregistraţi 5.134.459 tineri cu vârsta până la 18 ani. Anul trecut, statul român a acordat, prin „Programul Social de interes naţional de susţinere a cuplurilor şi a persoanelor singure pentru creşterea natalităţii”, vouchere pentru 10.000 de cupluri.

În total, 150 de milioane de lei sprijin pentru proceduri medicale.

author avatar
Andrei Ștefan