AcasăSOCIALRomânia grăbește Directiva salariului minim european

România grăbește Directiva salariului minim european

Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa:”Avem susținerea sindicatelor europene!”

Confederațiile sindicale europene vor folosi exemplul negativ al României, unde salariul minim provoacă sărăcie extremă, pentru a grăbi elaborarea unei directive europene. Actul normativ urmează să instituie obligativitatea unui salariul minim european și a negocierilor colective, susține președintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Confederația Sindicală Internațională (ITUC-CSI), organizație care reunește 200 de milioane de lucrători din 163 de țări și teritorii, a anunțat oficial că susține revendicările legate de salariul minim și negocierile colective. Mai mult, aceasta va folosi situația gravă din România pentru a grăbi apariția directivei europene care să instituie obligativitatea salariului minim european. ”Confederația Sindicală Internațională a trimis și Guvernului României o scrisoare de susținere legată de revendicările noastre. Totodată, în discuțiile cu Comisia Europeană, legate de PNRR și de celelalte programe, vor susține o impunere a negocierilor colective, stabilirea unui salariu minim și a dialogului social real, nu cel mimat de până acum. România va deveni, astfel, un exemplu negativ care va fi dat Comisiei Europene pentru elaborarea unei directive europene în stabilirea unui salariu minim decent obligatoriu. Marea problemă cu această politică de austeritate este că s-a mărit și mai mult diferența dintre salariul minim din România și salariul minim din celelalte țări europene. Până și în Bulgaria a crescut salariul minim în 2021 mai mult cu 6 euro decât în țara noastră, și peste tot este pandemie. În majoritatea țărilor europene se merge pe impozitarea progresivă, astfel că salariul minim rămâne unul decent, pentru că la ei impozitarea este între 13 și 18%, pe când la noi este 44%. Înainte de 2018, la 100 de lei brut aveai un net de 71 de lei, iar astăzi la 100 de lei brut ai un net de 56 de lei. La salariile mici diferența este substanțială, de aproape 500 de lei net”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Cartel Alfa.

Guvernul, pârât la Organizația Internațională a Muncii

Confederația Sindicală Internațională (ITUC-CSI) a transmis un mesaj de solidaritate față de protestele sindicaliștilor din ultima perioadă, anunțând că a aderat la plângerea oficială către Organizația Internațională a Muncii, referitoare la încălcarea de către România a Convenției 98 a OIM. ”Împărtășim solicitările voastre pentru respectarea drepturilor tuturor angajaților, pentru salarii minime decente, pensii corecte, servicii publice de calitate, impozitare echitabilă, aplicarea corectă a legislației și deblocarea negocierilor colective. Blocarea negocierilor colective la nivel sectorial în ultimii zece ani a dus la aplatizarea nivelului salarial și alinierea salariilor la nivelul minimului legal, un nivel care nu oferă lucrătorilor șansa unui trai decent. Acest lucru este absolut inacceptabil și am condamnat în mod sistematic politicile deliberate ale guvernului. Ne-am exprimat sprijinul deplin pentru sindicatele din România, inclusiv prin aderarea la o plângere oficială către Organizația Internațională a Muncii, referitoare la încălcarea de către România a Convenției 98 a OIM”, a afirmat Sharan Burrow, secretarul general al Confederației Sindicale Internaționale.

Salariul, jumătate din coșul minim de consum

Confederația Europeană a Sindicatelor (ETUC-CES), care reprezintă 45 de milioane de membri ai 90 de organizații sindicale din 38 de țări europene, plus 10 federații sindicale europene, și-a manifestat, și ea, oficial, susținerea față de revolta sindicatelor din România. ”Este șocant faptul că salariul minim net <<crescut>> este echivalentul a jumătate din valoarea coșului minim de consum pentru o persoană. Salariile minime din România sunt mai mici decât salariile de subzistență. Reducerea valorii creșterii necesare este revoltătoare. Muncitorii români sunt exploatați, iar sindicatele sunt pe deplin îndreptățite să ia măsuri până când vor reuși să încheie un acord echitabil pentru muncitori și pensionari. Nu este surprinzător faptul că România suferă de exodul creierelor și de emigrație la scară largă”, a transmis Luca Visentini, secretarul general al Confederației Europene a Sindicatelor .

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.