AcasăSOCIALRomânia, fără viitor! Cum "ne-am dat" copiii străinilor

România, fără viitor! Cum „ne-am dat” copiii străinilor

romani-diasporaRomânia, fără viitor! Cum "ne-am dat" copiii străinilor

Raluca Turcan a făcut un anunţ trist şi îngrijorător pentru viitorul României: anul acesta s-au născut mai mulți copii de cetățenie română în străinătate decât în țară.

Ministrul Muncii a adăugat că acest lucru este dramatic, iar autorităţile sunt obligate să ia măsuri pentru a-i aduce pe cetăţenii români înapoi în ţară.

Ştiu autorităţile, clar, câţi români sunt în Diaspora?

Raluca Turcan a fost întrebată marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, dacă are o evaluare românilor care au plecat în acest an la muncă în străinătate.

Există cifre, însă, ca urmare a liberei circulaţii a persoanelor în spaţiul european este foarte riscant să spui această este cifra.

Da, avem cifre care ne spun câţi lucrători sunt în Germania, în Spania, în Italia şi în alte ţări, există o estimare de aproximativ între 600.000 şi 800.000, dar ca principiu nu vă pot garanta că aceasta este cifra exactă. Ceea ce este foarte mult”, a afirmat Turcan.

Copii români, străini de România

Turcan a mai precizat că în acest an s-au născut mai mulţi copii în străinătate din părinţi români decât în ţară.

Am avut deplasări în străinătate, ultima deplasare pe care am avut-o a fost în Spania şi acolo deja sunt comunităţi de români decise să rămână în Spania, au copiii deja incluşi în sistemul de educaţie.

Cea mai apropiată perspectivă pe care ei o au de a se întoarce în România este la pensie. Lucru care ar trebui să ne dea foarte mult de gândit şi pentru prima dată anul acesta avem mai mulţi copii născuţi în străinătate decât în ţară.

Ceea ce pentru noi este dramatic. Şi atunci obligaţi moral în fiecare zi să tragem, să aducem românii în ţară. Sunt familii sparte, sunt comunităţi pur şi simplu dezmembrate pentru că mare parte dintre locuitorii de acolo au ales să lucreze în străinătate”, a explicat ministrul Muncii.

Raluca Turcan a venit şi cu nişte cifre concrete: peste 600.000 de români lucrează în Spațiul European.

Există cifre dar, ca urmare a liberei circulații a persoanelor în Spațiul European, este riscant să spui una exactă. O estimare arată că între 600.000 și 800.000 de lucrători, ceea ce este foarte mult”, a mai spus Turcan.

author avatar
Andrei Ștefan