AcasăSOCIALRomânia devine, oficial, stat UE de calitatea a III-a

România devine, oficial, stat UE de calitatea a III-a

Produse de categoria a III-a pentru cetățeni de categoria a III-a

Dublul standard al calității produselor a fost legiferat de Comisia Europeană. Astfel, oficial, în România se vor putea comercializa bunuri sub același brand, fabricate special pentru țările de categoria a III-a, adică un fel de subproduse vândute la același preț cetățenilor europeni de calitatea a III-a. Ca o consolare, Ministerul Economiei a introdus obligația companiilor de a specifica pe etichete diferența dintre produse.

Presiunile făcute la UE, pe vremea lui Dragnea, de a pune capăt intrării pe piața românească a unor produse sub același brand, dar cu o calitate inferioară, nu au avut chiar efectul scontat. Comisia Europeană s-a sesizat, însă, și a admis să modifice Directiva 2005/29/CE , admițând ca practică comercială înșelătoare orice activitate de comercializare a unui bun, într-un stat membru, ca fiind identic cu un bun comercializat în alte state membre, deși bunul respectiv are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite.

Articolul nou introdus în directivă are însă o excepție, aceea a cazului în care acest lucru este justificat de factori legitimi și obiectivi. Prevederea a fost preluată într-un proiect de ordonanță de Guvern, iar, ca o consolare, Ministerul Economiei a mai introdus un articol prin care impune companiilor care practică un dublu standard al calității să specifice acest lucru pe eticheta produselor.

”În cazul unei activităţi de comercializare a unui bun pe teritoriul României, ca fiind identic cu un bun comercializat în alte state membre, deși bunul respectiv are o compoziție sau caracteristici semnificativ diferite, justificată de factori legitimi și obiectivi, comercianţii pun la dispoziţia consumatorilor informaţii adecvate cu privire la diferențierea bunurilor ca urmare a unor factori legitimi și obiectivi, astfel ȋncât această diferențiere să fie ușor de identificat de către consumatori. Comercianţii pun la dispoziţia consumatorilor informaţii ȋntr-un mod care să le permită accesul facil la acestea”, se arată în proiectul de ordonanță al Ministerului Economiei.

Clauzele abuzive, judecate mai repede

Printre schimbările aduse de proiectul de ordonanță se numără și reducerea termenelor de soluționare a litigiilor  având ca obiect constatarea clauzelor abuzive, care durează în prezent minim 3-4 ani, protecția consumatorilor fiind diminuată prin prelungirea reparării discrepanțelor contractuale.

”Existența lacunelor legislative au creat posibilitatea pentru unii operatori în evitarea modificărilor contractuale. Mai mult decât atât prin aceste modificări se preconizează o protecție sporită a consumatorilor, dar și o finalitate benefică în sensul restituirii sumelor încasate în mod abuziv. De asemenea, se încearcă și o degrevare a instanțelor de judecată prin acordarea posibilității obținerii în cadrul unui singur litigiu atât a constatării clauzelor abuzive, cât și a restituirii sumelor încasate în mod abuziv”, se precizează în expunerea de motive a proiectului de act normativ. Totodată, conform noilor prevederi, consumatorii vor avea dreptul la măsuri reparatorii individuale atunci când sunt afectați de practici comerciale neloiale, cum ar fi tehnicile de marketing agresive. Măsurile reparatorii contractuale ar trebui să includă cel puțin dreptul la încetarea contractului și dreptul la despăgubiri pentru daune.

Sancțiuni pentru reducerile de preț înșelătoare

Potrivit noilor reglementări, comercianții vor fi obligați să afișeze prețul anterior la orice anunț de reducere. Prețul anterior trebuie să fie cel mai scăzut preț practicat de vânzător în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț. Dacă reducerea de preț este majorată treptat, fără ȋntrerupere, pe perioada aceleiaşi campanii de reducere, prețul anterior este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț. Nerespectarea acestora constituie contravenţie şi se va sancţiona cu amendă de la 7.000 lei la 35.000 lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
6.589 afisari

16 COMENTARII

  1. Nu e practica comerciala inselatoare, ci e chiar inselaciune si e pedepsita de Codul penal.Mai ales ca e un veritabil atac la siguranta publica alimentara.

  2. cu conducatori de categoria a 5 a in genunchi tot timpul si cu tradatori usr pnl care voteaza impotriva Romaniei , aici sintem .

  3. Ue asta si a sapat singura temelia nu mai are nimic in comun cu semnatura de la aderare in rest adaugirile s au facut doar in beneficiul unora si culmea tot celor mai avuti . Sa sabotam prin refuzul de a mai cumpara de la ei si o sa le duca inapoi acasa!!!

    • Este singura soluție la această problemă! Să cumpărăm doar produse românești! Sunt mai sănătoase!

  4. Asta e pretul de intrarea in mUE,PIATA DE DESFACERE CU PRODUSE SLAB CALITATIV SI APROAPE DE EXPIRARE SI SA NU MAI SPUN CA AM FOST OBLIGATI SA DISTRUGEM INDUSTRIA,AGRICULTURA,ZOOTEHNIA,FAMILIA SI CREDINTA ,SUNTEM TRATATI CA SCLAVII DE PE PLANTATII CU AJUTORUL UNOR TRADATORI DIN TARA!

  5. UNIUNEA EUROPEANA SE AUTODISTRUGE CU PUSCARIA IN 2022…VA RESETEAZA PUTIN ACUSI…VOLODEA NU ARE CUVANTUL GLUMA IN DICTIONAR…IN TRADUCERE APROPIATA CARE U.E? ACOLO UNDE TARILE SI-AU BAGAT BANII SI URSULA VAN DER PFIZER I-A LUAT CA LA CARITAS?? SUNTETI PROSTI SAU INCA SUNTETI PROSTI??? CINE DRACU A DUS ROMANIA IN UE? GRUPUL DE IMBECILI IOBAGI DE LA CLUJ CONDUS DE VASILE SECARES, SECA-I-AR DRACII INIMA DE IUDA..IOBAGI PE VESNICIE, ARDELENII DE DUPA 1990 S-AU FACUT IOBAGI DE DRAGUL BANULUI..NU-I ASA DANCU? TE CASTREAZA PUTIN ACUM SI PE TINE…EUNUC SI IOBAG

    • RO-EXIT!
      După mascarada covid, multe țări vor ieși din acest WC public, UE.
      Italia, Polonia, poate Ungaria.

  6. Soluția: ieșirea din ghena ue, să le dăm o m u 13 si traşi în țeapă!
    Încurajarea producătorilor români pentru a avea totul în țara noastră asa cum aveam în vremurile bune.
    Guvernul dă cale liberă ue să aducă toate produsele lor cu chimicale, iar firmele românești sunt falimentate pas cu pas. TRAŞI ÎN ȚEAPĂ TOȚI CEI CARE FALIMENTEAZĂ ROMÂNIA ŞI ROMÂNII!

  7. Slugoi de ,,dreapta”
    Drogul si treapta
    Catz maimutoi,
    Si pnl isti boi

    Mergi mai satrap
    Ia l pe DULAP
    Si pe alinutza
    Si pe maimutza

    Mergeti la lins
    Pe drum intins
    Pan’la Brusel
    La lins nitel

    Daca te culci
    Visezi trei curci
    Tanti alina ,si Babuina
    Raluca pruna,le pune frana

    Cara cu ea un sac saltea
    In sac ea are un drob de sare
    Unul cu mei,sa dea la boi
    Boi labarali si cacanari

    Tanti Juliena
    S a dus la Catena
    Ca i gravida tare
    Si greturi are

    Si are pe fata
    Bube de rata
    Iar capu i plin
    Doar cu venin

    A guvernat
    Ca un rahat
    Partid ingrat
    Securizat

    Guvernul zero
    Adistrus tara
    Guvern de prosti
    Si de anosti

  8. 1. Inca un pas care ne arata utilitatea parasirii acestei mizerii numite Uniunea Europeana;
    2. Inca un motiv ca mediul politic romananesc, sa fie puternic epurat de PNL, USR si PSD -slugarnicia lor ne costa prea mult;
    3. Acum mai mult ca niciodata, e vremea ca noi, consumatorii romani, sa dam un sut in fund produselor externe.
    – Intrebare: Va stau in gat pastele fainoase romanesti de la Baneasa sau altele similare? De e nevoie sa cumparam sa spunem Barilla sau mai stiu eu ce?
    S-ar putea sa fiti surprinsi, cate chestii misto se fabrica in tara bine-mersi.

  9. Noi suntem cosmopoliti Uleiul Romanesc pute Trebue ulei de ,,mazline”Patiseria noastra este depasita pentru ca placintele se fac cu branza adevarata Luam placinte inghetate de la straini cu ,,branza” din gris cu arome specifice lor care ar vrea sa miroase a branza Aducem carne de porc din Spania ,teioasa ,fara gust ,Carnea din productia autohtona se arunca ,deoarece are ,,boala”UE Numai porcii din tara trebue ucisi si ingropati ,ai lor nu.Sa va fereasca Dumnezeul nostru tante Ursula si pe cei de teapa ta de razbunarea popoarelor subjugate de ai tai!

  10. OAMENI BUNI, SINGURA SOLUȚIE ESTE SĂ CUMPĂRĂM DOAR PRODUSE ROMÂNEȘTI.
    FIECARE CUM PUTEM, AR TREBUI SA SPRIJINIM PRODUCATORII ROMANI SA CUMPARAM PRODUSELE LOR.
    DIN PACATE USR SI PNL NE AU VÂNDUT STRAINILOR.
    ACUM AMBII SE LUPTA SA LEGIFEREZE CERTIFICATUL VERDE ,CA SA LASE PE DRUMURI FAMILII CU COPII, SA FIE DATI AFARA DE LA SERVICIU.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger