AcasăSOCIALRomânia, cobaiul SUA. Mini-centralele nucleare americane, vulnerabile și la cutremure mici

România, cobaiul SUA. Mini-centralele nucleare americane, vulnerabile și la cutremure mici

Pericol de accident nuclear. Autoritățile române, inconștiente

Un articol recent apărut pe agenția Reuters dezvăluie faptul că reactoarele modulare de la NuScale nu au fost proiectate pentru a rezista la cutremure mari și nici măcar la cutremure de mică intensitate. Reactoarele vor fi amplasate în România, care va fi prima țară din Europa, și, se pare, că și din lume, care le va experimenta. Mai mult, amplasamentul de la Doicești, ales de autorități, era ultimul pe lista întocmită de specialiștii în energia nucleară.

Un material exploziv apărut recent pe agenția Reuters vine să arunce, efectiv, în aer, toate demersurile făcute de autorități pentru amplasarea, în grabă, a mini-centralelor nucleare americane în România. Astfel, potrivit Reuters, la scurt timp după emiterea autorizației pentru proiectul SMR al NuScale de către Comisia de Reglementare Nuclear (NRC) a Statelor Unite, un funcționar al NRC a semnalat, într-un document intern, că proiectarea clădirii destinată să înglobeze unitățile reactorului și rezervorul său de combustibil uzat nu a oferit asigurări că ar putea rezista celui mai mare cutremur considerat fără a se prăbuși și ar putea fi vulnerabilă la cutremure mai mici. „Prăbușirea clădirii reactorului ar putea cauza o eliberare precoce și mare de materiale radioactive în atmosferă și sol, ceea ce ar putea ucide oameni”, a scris funcționarul NRC. Răspunsul șefilor de la NRC a fost unul foarte evaziv, întârind și mai mult îngrijorarea în rândul oamenilor de știință.

România, în zonă seismică puternică

Fostul director general al Nuclear Electrica, Ioan Rotaru, care are experiență de 25 de ani ca expert tehnic al Agenției Internaționale de Energie Atomică de la Viena, ne spune că este clar că există o suspiciune, atâta vreme cât nu s-a răspuns punctual la acuzații, ceea ce înseamnă că toate calculele pentru seismicitate trebuie revăzute. ”România este într-o zonă seismică puternică. Când am cumpărat centrala de la canadieni pentru Cernavodă, că am fost implicat atunci, una din modificările esențiale a fost calificarea seismică a proiectului CANDU 6. Și ei s-au apucat și au calificat seismic. Noi, ca să adaptăm reactoarele NuScale ar trebui să determinăm caracteristicile tehnice ale amplasamentului. Și unul din motivele alegerii Cernavodă a fost că terenul avea calcar și se comporta foarte bine. Dar Doiceștiul nu este în această situație. Dacă reactorul și sistemele sale nu sunt proiectate să reziste la un seism este foarte grav, pentru că un seism poate produce un accident cu degajări puternice de radioactivitate”, ne-a declarat Ioan Rotaru, fost director general al Nuclearelectrica. Acesta arată că toate țările europene care și-au manifestat interesul pentru reactoarele modulare au abordat același principiu, să se facă întâi în țara de origine și după aceea la ei, utilizând, astfel, experiența construcției și punerii în funcțiune a primului reactor. Până acum, se pare că se intenționează ca primul reactor să fie făcut în România, deși NuScale a discutat și cu Polonia și cu Cehia, însă doar România a acceptat așa ceva, ne spune Ioan Rotaru.

Lipsește studiul de fezabilitate

Specialiștii de la Nuclearelectrica și-au exprimat îngrijorarea față de faptul că nu există, până acum, un studiu de fezabilitate pentru reactoarele modulare de la NuScale. Ce înseamnă, concret, acest lucru? Că trebuie analizate diferite alternative de reactoare modulare (SMR), să se demonstreze că este ales cel mai bun, pe anumite criterii. ”Creditul de 9 miliarde de dolari, pentru care s-a semnat cu Eximbank, bani care vor fi folosiți pentru retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, pentru finalizarea reactoarelor 3 și 4  și pentru SMR, ar fi un criteriu corect. Dar studiul acela de fezabilitate, care ar trebui supus aprobării Adunării Generale a Acționarilor, mai conține și alte lucruri, cum ar fi analiza caracteristicilor tehnice, securitatea nucleară, calificarea la seism, raza de excludere, pentru că protecția este diferită la acest tip de reactor. Există așa-numitul termen sursă. Ce cantitate de radiații pot emite? Și atunci se fac aceste comparații și se alege soluția optimă. Totodată, se analizează timpul de implementare, costurile, posibilitățile de finanțare și sse determină un preț al MWh, care să fie mai competitiv”, a a firmat Ioan Rotaru.

Deșeurile radioactive emit radiații

Eperții în energie atomică susțin că reactoarele nucelare nu emit radiații în funcționarea normală, dar că există o rază de excludere în care nu ai voie să cultivi nimic, pentru că se pot contamina de la deșeurile radioactive. ”Nu există reactor care să nu producă o canitate de deșeuri radioactive în timpul funcționării. Unde le depozitezi pe alea? Într-un depozit separat, lângă centrală. Iar acestea produc radiații, chiar dacă iei măsuri să fie cât mai mic fluxul de radiații. Combustibilul ars trebuie scos din reactor și nu s-a exprimat nimeni la cât timp se scoate în cazul reactoarelor modulare. Și ce faci cu el, unde îl transferi? Faptul că amplasamentul de la Doicești are în apropiere case, societăți, cale ferată și drum național nu este în regulă”, ne-a precizat Ioan Rotaru, fostul director general al Nuclearelectrica. Acesta ne spune că ar trebui să se facă o analiză pentru a se vedea ce fel de camioane trec pe acel drum național și ce fel de trenuri circulă pe acea cale ferată, ca să vezi cum sunt afectate de prezența centralei nucleare. Că, dacă trece transport de gaz periculos și apare o explozie, este pericol mare și atunci drumul și calea ferată trebuie desființate.

Afacerea Doicești

Pentru alegerea amplasamentului reactorelor modulare de la NuScale s-au făcut studii de către organizații specializate. Una dintre acestea a fost și Centrul pentru Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare de la Măgurele. În aceste studii au existat mai multe amplasamente posibile, cele mai multe vizând termocentrale pe cărbune dezafectate sau în curs de dezafectare, care erau conectate cu sistemul energetic național și aveau deja sursă de apă. Din întreaga listă pentru care s-au efectuat studii de către specialiști, termocentrala de la Doicești era pe ultimul loc, semn că aceasta nu întrunea toate condițiile optime pentru amplasarea unor reactoare nucleare. Și totuși, autoritățile au decis, nu se știe din ce motive, să opteze pentru Doicești, spre stupefacția experților de la Centrul pentru Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare de la Măgurele. Probabil totul are legătură cu faptul că termocentrala de la Doicești aparține unei firme private. https://www.reuters.com/world/us/us-nuclear-power-regulator-seeks-documents-nuscales-protection-against-quakes-2022-04-27

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.782 afisari

31 COMENTARII

  1. ZIARE.COM SI UNELE COTIDIANE SLUGOAIE ASERVITE , CORUPTE SI JEGOASE CU FALSI JURNALISTI LAUDA SI ELOGIAZA ACESTE ELEMENTE CE GUVERNEAZA TARA
    ZILNIC , CU TROLLII DE SERVICI , UNII DIN FALSII JURNALISTI FAC SI COMENTARII , INJURAND SI AMENINTAND CITITORII DD PE ZOAIE.COM

  2. Cum sa fie sensibile daca nucleele se folosesc la submarine nucleare? Sa fim mandrii ca astfel de centrale se fac doar in Romania. Daca reusim sa facem 40 ne-am scos independenta. Apoi o sa eliberam energetic si alte tari din Ue.

      • FALSI JURNALISTI , JEGURI IMUNDE CE LAUDA ZILNIC CLASA POLITICA SI PE SASSUL TRANTOR IN SPECIAL . MAI RAU CA PE TIMPUL DICTATURII CEAUSISTE
        CENZUREAZA LA GREU ZOAIE.COM . ANALFABETII FUNCTIONALI RUSINEA JURNALISMULUI ROMANESC
        TE IA VOMA PE ZIARE.COM

  3. In mod normal tinand cont de Cernobal dar si Fukusima astfel de centrale dar si module ar trebui sa se faca la min 300 m sub pământ.

  4. Obi,tampitule,habar nu ai despre ce este vorba.Sunt centrale fabricate in SUA,care nu au fost omologate avand 17 neconformitati,fapt pt. care este interzisa amplasarea por pe teritoriul American.Si-atunci hai cu ele la prostii de romani,ca doar se stie ca Romania este Groapa de gunoi a planetei.Boule,a vorbit si nea Ion,vai de capul tau,sau poate nici nu ai cap.

  5. OBI, ESTI IRONIC ,SAU ESTI DE A DREPTUL TAMPIT/A ? CRED CA NE DORIM SA AVEM SOARTA UCRAINEI SUB TOATE ASPECTELE, SAU CHIAR MAI MULT……

  6. Activități ale Departamentului Energiei al Statelor Unite: în baza unui acord cu Departamentul american al Energiei (DOE), compania NuScale a primit fonduri de contrapartidă în valoare de peste 450 de milioane de dolari ca sprijin pentru dezvoltarea accelerată a tehnologiei sale și a obținerii certificării de proiectare de la Comisia de Reglementare în domeniul Energiei Nucleare din Statele Unite (U.S. Nuclear Regulatory Commission -NRC). NuScale a primit certificarea de proiectare în luna septembrie 2020 pt modul nuclear. Prima unitate a NuScale urmează să fie construită în Statele Unite.
    invata sa iei si sa intelegi info…

    • @Obi, americanii si europenii le refuza, iar tu, prostovanule userist, vii si ne zici ca sunt „sigure”. Da, ba, sunt „sigure” ca vaccinurile…

  7. Tampiti isanteti ma . Daca erati cosmonauti nu ajungeati pe Luna va framanta distanta, confortul, plutirea, intorsu vi se parea de neintors. Oculta se vedea pe giam,,, 🤗

    • Bai loaza, tu ar trebui sa faci puscarie pentru port ilegal de creier, nu sa bati campii pe internet

  8. Da cine plateste daca bubuie porcaria la noi ? Tembelii Popescu, Ciuca sau Johannis ?
    Al carui cap va cadea in latrina bulaului pe viata ?

  9. Se bate cap in cap cu agricultura ecologica .O sa cumparam cereale de la cei care au cumparat pamanturile prin America.
    Dar o sa cerem prin instante despagubiri , inclusiv pentru cei care locuiesc aproape de centrala.

  10. Stati linistiti, nu va aprindeti. cand se va pune intr-adevar problema amplasarii acestor centrale, cand se vor spune conditiile care trebuie indeplinite, (am mai spus, am participat la o discutie de amplasament, cand s-a realizat Cernavoda), comunitatile locale vor fi total impotriva. Romania nu are zone intinse nelocuite, cu surse de alimentare cu apa in exces, cu accese usoare etc. asa ca mai va …Om trai de-om mai putea…

  11. OBI, IDIOTULE,INVATA SA TE EXPRIMI SI SA SCRII CORECT SI APOI BAGA TE IN SEAMA CU ALTII ……OBI , NU ESTI DECAT REZULTATUL UNEI LABE TRISTE, RETARDATULE !!!!!

  12. Cat de criminali au ajuns politicienii nostrii sa inchida minele si sa aduca centrale ucigase pt ce, ca noi resurse avem si tot degeaba??!! Sa nu i ierte nici copiiii lor de asa crime.

  13. NISTE CRETINI TRANSFORMA ROMANIA IN POLIGONUL AMERICANILOR ,IAR PE ROMANI IN COBAI.
    AU LUAT TEPE CEHII DE LA FRANCEZI CU NISTE REACTOARE MODULARE ,POLONEZILOR LE-A TRECUT POFTA DUPA CE S-AU MAI DOCUMENTAT .
    ION ROTARU DEGEABA VORBESTE DE RISCUL IN CAZUL NU-SCALE CA BERBECUL POPESCU NU PRICEPE NIMIC ,IAR JOHANIS FACE PE SURDU CAND
    AMERICANII NE MAI VAND ALTE VECHITURI SAU ALTE PROSTII. SPECIALISTII DE LA MAGURELE NU FAC PREA MULT ZGOMOT CA SA RAMANA CU OCHII IN SOARE SI SOMERI
    PESTE NOAPTE.

  14. Tampitii ecologisti globalisti sustin interzicerea motoarelor pe benzina si motorina, vor sa distruga industria, sub pretextul „luptei impotriva schimbarilor climatice”, dar, in acelasi timp, ei sustin centrale nucleare experimentale. Deci, dupa mintea acestor imbecili, energia nucleara este „sigura”, asa cum erau si vaccinurile anti-Covid. De dezastrul de la Fukushima, din 2011, isi mai aduce cineva aminte?

  15. Lasati, bai amerlocilor capitalisti pe banii poporului muncitor, o sa gasiti voi niste locatii ultra-mega-sigure, una dintre ele ar fi sluj-napoca a pitikotului porno care baga acum betoane peste tot idiotul ala inutil !! Auzi acolo, cica o sa faca el multe spatii verzi, cand de fapt a distrus totul, iar trapadusii lui lucreaza mai incet ca melkul !! Nici pana vara viitoare nu o sa termine tot de a inceput din noiembrie anul trecut, numai sa dea din gura stie martafoiul !! Ha ha ha 🙂 Bai pitikule din satul ala de kakat de unde vii, baga niste betoane si in Somes, ca sa aiba si pestisorii de aur pe unde sa umble cu trotineta, bai, nu fii prost !! ha ha ha 🙂 Si baga si o mini-centrala din asta nucleara, cand ii sare siguranta, o sa fie ca la Untold acolo, macar scapi de aia care nu te mai voteaza !! Ha ha ha 🙂 Multumim tovarasilor amerloci, e bine sa poti face niste experimente ca lumea intr-o colonie din lumea a 3-a, unde oricum e mai rau ca in jungla urbana din Bronx !!

  16. Romania tara de cobai.Romania poligon de incercari.Romania teren pentru teste.ROMANIA in ce hal te-au adus.

  17. Aceste minicentrale atomice fabricate in SUA nu au primit avizul de a fi instalate pe teritoriul American fiind periculoase,avand 17 necoformitati.Primul care a venit cu emfaza sa ne anunte cum vom deveni independenti energetic,ba vom si face export de energie,este ” sepcuta „,si dupa el vestita lui coada de topor Popescu.Acesti doi vanzatori de Tara manati in lupta de spagi si parandarat,nu vor sa tina cont de Lege,de nimeni si nimic.Normal ca americanii vor sa-si scoata cheltuiala si ceva profit,dar cat de ticalos poti fi sa pui in pericol securitatea,sanatatea romanilor,ranjind la TV,facand pe salvatorul Natiei.Astia doi ar trebui arestati,dovezi sunt o multime,doar citind articolul si e suficient.Nu este destul de rusinos ca de ani de zile sub inaltul patronaj al Cocotatului Romania a devenit groapa de gunoi a Europei ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger