AcasăSOCIALRomânia a luat prima țeapă cu banii din PNRR. Comisia Europeană a...

România a luat prima țeapă cu banii din PNRR. Comisia Europeană a intrat în concediu

Ghinion. România nu a primit banii din PNRR din cauza sezonului estival

Amânarea pentru septembrie a primei cereri de plată a României pentru banii din PNRR este un semnal cât se poate de prost pentru România. Mai ales că în septembrie urma să fie depusă o a doua solicitare de plată, în condițiile în care termenele de finalizare a proiectelor sunt aproape imposibil de respectat. Ministrul Marcel Boloș ne liniștește și ne spune că cei de la Comisia Europeană ar fi intrat în concediu.

După ce ne-au torturat cu îndeplinirea jaloanelor, care presupuneau reforme dureroase pentru economie și pentru populație, reprezentanții Comisiei Europene ne-au tras o țeapă de zile mari când a fost vorba să ne plătească prima tranșă de bani. Astfel, prima cerere de plată a României a fost amânată până la sfârșitul lui septembrie, deși nici atunci nu există vreo certitudine că vom vedea vreun euro.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a ieșit public să liniștească spiritele, susținând, în apărarea Comisiei Europene, că au intrat oamenii în concediu, deh, vară, soare, frumos, cum puteau să rateze așa ceva. ”Facem precizarea că în luna august activitatea serviciilor Comisiei Europene este cu mult redusă datorită numărului mare al concediilor, motiv pentru care plata tranșei de 2,6 miliarde de euro poate avea loc la sfârșitul lunii septembrie 2022, fără ca acest lucru să afecteze bugetul de stat și fără să producă întârzieri în implementarea reformelor și investițiilor asumate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. Mai mult, Comisia Europeană a solicitat prelungirea termenului pentru emiterea avizului pozitiv preliminar la cererea de plată pentru ca România să mai completeze sistemul informatic al PNRR cu informații necesare identificării beneficiarilor finali ai plăților, urmând ca, ulterior, să aibă loc testarea funcției suplimentare.

Pierderi în fiecare zi

Deși ministrul Boloș a dat asigurări că o întârziere la plată de cel puțin două luni nu va afecta reformele și investițiile, realitatea îl contrazice. Inflația galopantă, pe fondul creșterii necontrolate a prețurilor, va provoca pierderi în fiecare zi, pe care tot statul român va trebui să le acopere. Mai mult, conform prognozei de primăvară a Comisiei Europene din mai 2022, rezultatele efective în cazul României au arătat o performanță mai bună decât cea anticipată, scăderea cu 3,7% a PIB real în 2020 fiind inferioară estimărilor anterioare, iar creșterea economică de 5,9% înregistrată în 2021 asigurând recuperarea declinului. Așa cum se anticipa, susține Consiliul Fiscal, aplicarea prevederilor Art. 11 (2) din Regulamentul privind MRR a condus la diminuarea sumei corespunzătoare cotei de 30% de la 4,03 miliarde de euro la 1,91 miliarde euro, respectiv a sumei totale alocate României din granturi de la 14,24 miliarde euro la 12,12 miliarde euro. Această lovitură face necesară identificarea altor surse de finanțare care să compenseze această reducere, pentru a nu fi afectate bugetele proiectelor asumate în PNRR, inclusiv în vederea respectării calendarului de implementare și atingerii jaloanelor/țintelor convenite cu autoritățile de la Bruxelles.

Rămânem doar cu cererile

Următoarea cerere pentru decontarea fondurilor alocate României prin PNRR va cuprinde țintele/jaloanele aferente trimestrelor I și II din anul 2022 și va fi transmisă Comisiei Europene până la finele lunii septembrie 2022, semnalează Consiliul Fiscal. La cum s-a mișcat Comisia Europeană în efectuarea plăților către România, este însă posibil să rămânem doar cu cererile. Ministrul Marcel Boloș anunța că România a îndeplinit toate jaloanele și țintele aferente impuse, dar, spre surprinderea autorităților, nu a fost îndeajuns.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
8.288 afisari

25 COMENTARII

  1. oricum sint banii imprumutati de catu , intorsi la bruxelles , de unde mai vin cativa cu taraita si in Romania condusa de tradatori si vanzatori de tara .

    • ZIARE.COM SITE-UL NAZISTILOR SI PROPAGANDEI CRIMINALILOR CE JEFUIESC ROMANIA SUNTETI AMENINTATI CENZURATI SI INSULTATI GRAV DACA NU LINGETI IN COUR CLASA POLITICA SI TURISTUL CU PLAGIATORUL IMBECIL

      UN PERICOL PENTRU PRESA SI MASS MEDIA ROMANEASCA -ZIARE.COM UN SITE DE DEJECTII SI KAKATI CE SE DAU JURNALISTI , JEGURI ACERTATE SI IMPOSTORI CE ZILNIC LAUDA SI PREASLAVESC POLITICA PRESEDINTELUI SI A PRIMULUI MINISTRU PLAGIATOR LEGALIZAT , LOBOTOMIZAT DE KALUS IOHA

      ZIARE.COM UN SITE DE COPIATORI MUISTI , ANALFABETI CE AU INFECTAT INTERNETUL

      LINGAII IN COOR DE PE ZIARE.COM AU INFESTAT SITE-URILE SI PROPAGA MIZERIA SI INSULTELE PRIN INTERMEDIUL JEGOSILOR COMENTATORI ACIUATI PESTE TOT

      ZIARE.COM ZIS SI ZOAIE.COM JEGUL PRESEI ROMANESTI SI DEJECTIEI CANAULUI WC

      • Setul ziare . com este similar cu altele care doar găzduiesc o sumă de ziare românești ,străine și nu au nici o implicare în uneltirea știrilor ce Sint emise și găzduite de ziare cu conduceri diferite,ce poartă răspunderea culegerii știrilor.

    • Si noi le dam cereale? Mai strangem cureaua si le dam si gaze?
      Sper sa plece si Ciuca in concediu cand or cere astia…

  2. De unde sa mai dea UE, pt ca întreaga Europa va fi într, o recesiune draconica din care vor scăpa doar cei mari și smecheri, au avut grija sataniști globalasti sa împingă Europa pe marginea prăpastiei, eu nu mai cred demult în aceasta UE, care este um fiasco total

  3. Până se termină vacanța se va descoperi și găselnița necesară pentru a nu fi livrată nici măcar o centimă. Banii sunt pentru cei mari nu pentru pigmei și servitori. Pe praful ăsta reptiloaica ce conduce Ieoropa spre pieire va da României bani? Nu, în nici un caz. Mai bine ne ia gazele din solidaritate.

  4. UE este falimentara. Au facut bailout la fondurile Italiei, vor putea face si la cele Germane, Spaniole, Franceze, la toate? Tot mai putin probabil ca sa vezi bani de la UE, si tot mai putini. Asa ca sa incepem sa strangem si noi punga si sa nu mai dam nimic ca nu vom primi inapoi

  5. Ho mă, ăștia nu și-au făcut tema și Romania nu a primit banii.

    Și asta pentru că ei nu au nevoie de ei….tara are nevoie de ei… Și dacă nu ii trage nimeni la răspundere ce ? Ei „e” clasa politică adică șefia.

    Lipsa de viziune, slugărnicie, servilism politic și mai ales lipsa interesului național (vorba unei alte „reptile”).

    Dar pe aia cu satanism și reptilieni nu o înghit. Lol….

  6. In primul rand: facerea de bine e f****e de mamă. Coruptia din tara noastra are efecte devastatoare, chiar daca interesele UE sunt sa ne saraceasca, sa ne cumpere si sa ne tina ca sclavi pe plantatie fara putere de decizie. Nu dezicem faptul ca politicienii nostri nu sunt corupti ( sunt mai corupti decat rușii lui Putin cu el cu tot ) dar in schimb mai avem si aceasta hoardă de Oligarhi de la Bruxelles care taie si spanzura.

    Mai pe scurt: din programul PNRR, Romania va absorbii maxim 3% cu noroc din cauza incompetentei si a coruptiei. Praf in ochi pentru cei care mai cred in UE si drepturi Europene, asa ceva nu e pentru noi pana nu dam cu pumnu in masa si scapam de toate partidele politice care se agata de buzunarul nostru.

  7. Ce usor au liberalizat pretul la energie si carburant ca asa la a zis ue si au saracit pe romani iar cand e sa ia banii trambitatii de ionann , multi cu miliardele sunt in vacanta!!! Ne mai saraciti ba mult pt interesele altora????

  8. Țeapă tragi, țeapă primești, 99,99% dintre români nu știu cum sânt supravegheați, de către franța, germania, spania, etc., sperând că minciunile lor sânt credibile, de prin anul 1978 de când United Kingdom (rolls royce & turbomecanica ) a hotărât să ne ajute colaborând cu noi (a adus și alte companii) au urmărit îndeaproape societatea, ani de zile, însă au înțeles că nu se pot baza pe cei ce erau „aleși” in funcții de conducere datorită minciunilor, hoțiilor, pe care aceștia le făceau, așa că prin 1993 au uitat de romania, acum romania mai singură ca niciodată va trebui să se descurce cu un iliescu, un basescu, etc., asta până când va rămâne în romania doar guvernul, (el centrează, el dă cu capul până când vecinul de la răsărit va…..

  9. pnl, psd, pd-l, pd, pur, ac, pntcd (cdr), usr, udmr si alte partide-bidon si bande de hoti post-decembriste. Românii si-au batut joc de patrioti, tolereazā toate secāturile si caricaturile la butoane, de 33 de ani (mā rog, sclaveti tradatori si vândute altor lifte spurcate strãine) si-au sapat singuri groapa, si-au taiat craca de sub picioare, si-au furat singuri cāciula si au belit…carasul. Au ales maneaua in locul Horei Unirii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger