AcasăSOCIALRomânia a exportat în draci combustibili și gaze. Creștere cu 170% față...

România a exportat în draci combustibili și gaze. Creștere cu 170% față de 2021

gazeRepublica Moldova se întoarce la gazul rusesc, după o întrerupere de 3 luni

Anul trecut, România a doborât toate recordurile la exporturi de petrol, combustibili și gaze, creșterea față de 2021 fiind de 170%, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Se pare că cele mai mari cantități de combustibili au plecat din țară după accidentul produs la rafinăria din Austria a OMV. Totodată, exporturi masive de gaze s-au făcut și de către Engie, care a cumpărat întreaga cantitate extrasă din Marea Neagră de Black Sea Oil & Gas, ne spune Dian Popescu, fost consilier la ministrului Energiei.

Institutul Național de Statistică a venit din nou cu vești proaste pentru anul 2022, în care deficitul balanței comerciale a crescut cu 10,4 miliarde de euro față de cel înregistrat în 2021. Astfel, anul trecut, exporturile au însumat 91,9 miliarde de euro, iar importurile, 126 miliarde de euro. Deși creșterea față de 2021 a fost de 23,1% la exporturi și de 28,1% la importuri, deficitul balanței comerciale a crescut cu 44%, din cauza exploziei prețurilor la toate produsele. Cele mai mari creșteri la exporturi s-au înregistrat la categoria Combustibili minerali, lubrifianți și materiale derivate, adică la petrol și produse petroliere și la gaz și produse industriale obținute din gaz. Cantitativ, creșterea a fost de 170% față de 2021, însă valoric, exporturile au crescut de la 2,7 miliarde de euro, la 7,4 miliarde de euro anul trecut. Importurile la această categorie au înregistrat și ele o creștere fără precedent, ajungându-se la o majorare cu 100,7% față de 2021. Concret, dacă în 2021 România a importat în valoare de 7,4 miliarde de euro, anul trecut valoarea acestora a ajuns la 15,4 miliarde de euro. Printre produsele importate în cantități semnificative s-au numărat atât gazele, petrolul și motorina, cât și produse petrochimice.

Engie a cumpărat producția de gaze pe 10 ani

În ce privește exporturile, predominante au fost combustibilii și gazele. Fostul consilier al ministrului Energiei, Dian Popescu, ne spune că majorarea cantităților la export a fost cauzată și de defecțiunile apărute la rafinăria OMV din Austria. ”În luna iunie a anului trecut, rafinăria de la Viena a avut un accident și, timp de 6 luni de zile, benzinăriile din Slovacia și Cehia ale OMV au fost alimentate de rafinăria Petrobrazi din România. Au fost însă și creșteri la exportul de gaze, pentru că Engie și-a exportat gazul pe care îl are de la Black Sea Oil & Gas, păstrând doar o mică parte pentru clienții pe care îi are în țara noastră. Compania Engie a cumpărat pe 10 ani producția de gaze de la Black Sea Oil & Gas, care extrage de la noi, din Marea Neagră”, ne-a declarat Dian Popescu, fost consilier al ministrului Energiei.  Rafinăria OMV de la Viena, care are o capacitate de 9,6 milioane de tone pe an, a funcționat câteva luni la doar 20% din capacitate. Comparativ, OMV Petrom produce 4,6 milioane de tone pe an, iar rafinăria Burghausen, din Germania, controlată tot de austrieci, produce doar 3,8 milioane de tone pe an.

Deficit de 3 miliarde de euro într-o singură lună

În luna decembrie 2022, exporturile au însumat 6.705,9 milioane euro, iar importurile au însumat 9.793,0 milioane euro, rezultând un deficit de .3087,1 milioane euro, mai arată Institutul Național de Statistică. Astfel, față de luna decembrie 2021, exporturile din luna decembrie 2022 au crescut cu 2,7%, iar importurile au crescut cu 10,5%. Pe anul 2022, creșteri semnificative au fost înregistrate și la categoria Uleiuri, grăsimi și ceruri de origine animală și vegetală, unde exporturile s-au majorat cu 80% față de anul 2021, iar importurile au crescut și ele cu 77% față de anul anterior, cele mai multe raportându-se în relația cu statele UE.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.