AcasăSOCIALRomân dat dispărut după accidentul feroviar din Grecia. Primele precizări de la...

Român dat dispărut după accidentul feroviar din Grecia. Primele precizări de la MAE

sursa foto: Facebook/Consulatul General al României la Salonic

Un român despre care apropiații nu mai știu nimic de la producerea cumplitului accident feroviar din Grecia e dat dispărut. În acest caz au apărut și primele precizări de la nivelul Ministerului de Externe. E vorba despre detalii cu privire la demersurile întreprinse după primirea unei notificări despre posibila dispariție a unui cetățean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar. Între timp, s-a aflat că bilanțul deceselor în urma catastrofei de pe calea ferată, din Grecia, a crescut la 57.

Românul dat dispărut în tragedia feroviară este un tânăr care se dusese la Atena să dea examen auto şi avea bilet de întoarcere la Salonic în trenul morţii, potrivit observatornews.ro. Familia nu ştie nimic despre el, așa că a fost postat un mesaj pe un grup de Facebook al românilor din Elada, în speranța că cineva va putea oferi informații. „L-a văzut cineva pe acest copil, după accidentul de tren? Vă rog din tot sufletul meu, dacă știți ceva sau l-aţi văzut, să-mi scrieți”, se menționează în postarea de pe rețeaua de socializare.

Ce a anunțat Ministerul de Externe

În tot acest context, Ministerul român de Externe a transmis, joi, într-un comunicat, că, prin intermediul telefonului de urgență, Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, de către o persoană din comunitatea românească din Grecia, cu privire la posibila dispariție a unui cetățean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar.

Conform MAE, o echipă consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Salonic a mers în localitatea Larisa pentru a verifica dacă pe listele centralizatoare care cuprind persoanele decedate, spitalizate sau evacuate fără îngrijire medicală se regăsește persoana în cauză. Sau vreun alt cetățean român. Conform sursei citate, persoana respectivă nu a fost identificată pe niciuna dintre listele disponibile la nivelul autorităților elene.

MAE: Până la acest moment nu a fost identificată pe niciuna dintre listele disponibile

„În continuarea precizărilor transmise la data de 1 martie 2023 în legătură cu accidentul feroviar produs în Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că, în cursul aceleiași zile, Consulatul General al României la Salonic a fost notificat, prin intermediul telefonului de urgență, de către o persoană din comunitatea românească din Republica Elenă, cu privire la posibila dispariție a unui cetățean român, despre care se presupune că ar fi una dintre victimele accidentului feroviar produs în dimineața zilei de 1 martie 2023, în localitatea Tempe. Ulterior, în cursul aceleiași zile, reprezentanții oficiului consular au intrat în contact și cu membrii de familie ai persoanei în cauză.

În acest context, reprezentanții Consulatului General al României la Salonic au efectuat în regim de urgență demersuri pe lângă autoritățile locale de poliție din zonă (orașele Larisa, Tempe, Katerini și Salonic), precum și la unitățile medicale unde sunt internate persoanele rănite, pentru a verifica informația referitoare la existența unui cetățean român printre victime.

Totodată, MAE precizează că, în cursul dimineții zilei de 2 martie, o echipă consulară mobilă din cadrul Consulatului General al României la Salonic s-a deplasat în localitatea Larisa pentru a verifica dacă pe listele centralizatoare care cuprind persoanele decedate, spitalizate sau evacuate fără îngrijire medicală se regăsește persoana în cauză sau vreun alt cetățean român.

Până la acest moment persoana în cauză nu a fost identificată pe niciuna dintre listele disponibile la nivelul autorităților elene.

MAE folosește acest prilej pentru a preciza că, din informațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, procedurile de identificare a persoanelor decedate se efectuează cu foarte mare dificultate în actualul context.

Reprezentanții Ambasadei României la Atena şi Consulatului General al României la Salonic continuă dialogul cu autoritățile elene și cu familia persoanei dispărute, fiind pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor”, s-a transmis în comunicatul Ministerului român de Externe.

author avatar
Andrei Coman