AcasăSOCIALRobin Hood, pe invers. Guvernul suprataxează companiile românești. Multinaționalele scapă

Robin Hood, pe invers. Guvernul suprataxează companiile românești. Multinaționalele scapă

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a decis să protejeze companiile străine și să lovească în cele românești

După discuții aprinse pe marginea suprataxării multinaționalelor, iată că Guvernul a renunțat la idee și a luat la țintă capitalul românesc. Astfel, pragul de încadrare în categoria de microîntreprindere scade de la un milion de euro cifră de afaceri pe an la 500.000 de euro, lovind grav chiar în firmele românești, slab capitalizate și aflate la limita subzistenței.

Ca să nu se supere prea tare multinaționalele, Guvernul a renunțat să le mai suprataxeze și a introdus impozit pe profit pentru amărâtele de firme românești.

”M-am întâlnit cu reprezentanţii mediului de afaceri pentru a transmite clar că, aşa cum am promis, vom construi bugetul pe anul 2022 fără a introduce noi taxe. Ştiu că regulile esenţiale în relaţia cu economia sunt predictibilitatea fiscal-bugetară şi dialogul cu mediul socio-economic. De aceea, orice analiză şi modificare a regimului fiscal va fi făcută în mod predictibil, doar în urma unui dialog cu mediul privat”, spunea, recent, Adrian Câciu, ministrul Finanțelor. Nu știm cu ce mediu de afaceri a vorbit domnia sa, însă reprezentanții întreprinderilor mici și mijlocii din România au spus clar că se opun măsurii instituite de Guvern, prin care se scade pragul de impozitare a profitului de la un milion de euro pe an cifră de afaceri, la 500.000 de euro.

”În primul rând măsura va aduce foarte multă instabilitate și lipsă de predictibilitate. Codul Fiscal a intrat în vigoare în 2015, deci practic nu are nici 6 ani de aplicabilitate. Decizia Guvernului lovește în cea mai sensibilă și vulnerabilă zonă a economiei, microîntreprinderile. Încă actualul sistem de impozitare a adus un mod foarte simplu de plată, nu erau controale din partea ANAF, pentru că este un impozit pe cifra de afaceri și nu conta existența sau inexistența profitului și, în egală măsură, statul știa pe ce se bazează”, ne-a declarat Florin Jianu, președintele Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

”Le dai direct un ciocan în cap”

Față de impozitul de 1% pe venit, impozitarea cu 16% a profitului s-ar putea să aducă încasări mai mici la buget, dat fiind faptul că rata de profitabilitate probabil va fi mai mică decât acea impozitare, ne spune Florin Jianu, președintele CNIPMMR.

”Aceasta fusese și gândirea inițială, mai bine să impui o sumă fixă microîntreprinderilor, să nu mergi să le controlezi non-stop și să faci acolo un haos. În plus, capitalul era necesar în perioada asta, pentru că s-a mărit și salariul minim pe economie și sunt și niște scumpiri în lanț care le-au afectat competitivitatea, iar măsura asta nu îi ajută cu nimic, le dai un ciocan în cap direct. Cele mai lovite de această măsură a Guvernului vor fi IMM-urile cu capital românesc. Discuția a plecat de la impozitarea multinaționalelor și a companiilor mari care scoteau profitul din țară și s-a ajuns, de fapt, ca povara să cadă tot pe întreprinderile mici și mijlocii românești. Aceste microîntreprinderi sunt de supraviețuire, ele nu sunt capitalizate sau într-o zonă care să aibă o dinamică extraordinară. Practic, ele sunt de subzistență și asigură locuri de muncă întreprinzătorilor, familiilor acestora. 500.000 de euro cifră de afaceri înseamnă mai puțin de 50.000 de euro pe lună și cu o rată a profitabilității în medie de 2-3% înseamnă câteva mii de euro, nu alte sume”, ne-a mai precizat președintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Se încalcă legea

Reprezentanții IMM-urilor avertizează Guvernul că măsura încalcă dispozițiile Codul Fiscal, care dispun că orice modificare trebuie făcută cu cel puțin 6 luni înainte de intrarea în vigoare, nu de pe o lună pe alta. Totodată, nu a fost efectuat Testul IMM, care este obligatoriu potrivit Legii 346/2004 pentru toate proiectele de acte normative cu impact asupra IMM/urilor. ”CNIPMMR se opune ferm schimbării regimului de impozitare a microîntreprinderilor, își exprimă susținerea pentru păstrarea sistemului actual de încadrare a firmelor în categoria microîntreprinderilor și trage un semnal de alarmă asupra riscului ieșirii de pe piață a unor microîntreprinderi”, se arată într-un comunicat al confederației patronale.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.709 afisari

9 COMENTARII

  1. PLANdemia este un prilej bun, o fereastră îngustă de a regândi, reimagina și de a lumea…” în folosul lor desigur. (Klaus Schab)
    Despre asta e vorba; închiderea, printre altele, a IMMurilor.

    „The pandemic represents a rare but narrow window of opportunity to reflect, reimagine, and reset our world…”

  2. Pai era de asteptat dupa ce neaciuca i-a taxat fix oe militari. Fix pe aia la care zicea ca nu se atinge de venuturile lor. Acu daxa ia ars la salarii si pensii pe aia normal ca nu are jena la restul😂

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger