AcasăSOCIALRisipa alimentară la români. Pâinea pe primul loc

Risipa alimentară la români. Pâinea pe primul loc

Românii sunt risipitori cu mâncarea, dar sunt departe de ceea ce se întâmplă la nivelul Uniunii Europene. Interesant de remarcat este faptul că, în țara noastră, se înregistrează un trend de reducere a risipei alimentare, pe măsură ce veniturile medii au crescut. Și totuși, cel mai mult se aruncă pâinea, un adevărat simbol în coșul alimentar al românilor.

„Un român aruncă 129 de kilograme de mâncare pe an, în medie, însemnând mâncare gătită, fructe, legume, produse de panificaţie, lactate, carne. Avem pentru anul 2030 drept ţintă înjumătăţirea pe cap de locuitor a risipei alimentare”, a declarat Cornel Hanganu, consilier la Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a României din cadrul Guvernului României. „12% din mâncarea cumpărată ajunge la coş, însă stăm bine, pentru că media UE este aproape dublă. Un fenomen îngrijorător este că avem, pe de o parte, subnutriţie şi risipă alimentară, dar pe de altă parte 15% din populaţia României este obeză”, a adăugat Hanganu.

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a arătat că, pentru a diminua risipa alimentară, cea mai importantă este educarea consumatorului în familie şi în sistemul educaţional, dar şi reglementările şi activitatea instituţiilor care au atribuţii în acest sens.

Un studiu făcut de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimenatre, pentru perioada 2016-2020, arată o tendință clară de diminuare a comportamentului risipitor al consumatorilor, în condițiile în care puterea netă de cumpărare a populației a crescut, cu 53,3%, în timp inflația prețurilor alimentelor a fost de doar 18,23 %.

Tot studiul arată că produsele de panificație și mâncărurile pregătite acasă sunt produsele cu cel mai mare risc de risipă. „Cu toate acestea tendința de risipire a scăzut în 2020, comparativ cu 2016, la toate categoriile de produse, cu maxime semnificative la produsele de panificație, scădere de 63,8% față de 2016, ca și la mâncărurile pregătite în gosodărie, scădere de 61,11% față de 2016”, precizează studiul.

În 2020 este primul an când „Ziua Internaţională de conştientizare asupra risipei alimentare” este marcată la data de 29 septembrie, așa cum a decis Adunarea Generală a Naţiunilor Unite. Ministerul Agriculturii şi InfoCons au organizat conferinţa cu tema „Stop deşeurilor şi risipei alimentare! Pentru oameni! Pentru planetă!”.

author avatar
Grecu Ioan
102 afisari

2 COMENTARII

  1. E un mare pacat. Am sa zic.
    Eu nu arunc decat 0,5%/an mancare deoarece mi se mai strica dupa sarbatori.
    Inainte sa mananci sfintesti mancarea pt a fi sanatoasa indestulatoare si a indura pronia pt sacrificile facute in favoarea vietii noastre. A arunca mancare buna inseamna a blasfemia.

  2. Ori mănânci cu saț ori cumperi exact cat ai nevoie.
    Mahnirea vine deoarece in tara sunt oameni care mananca odata pe zi iar in Africa un om mananca o data la 3 zile in cele mai fericite cazuri iar multi mor de inanitie.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger