AcasăSOCIALRezultate finale DEFINITIVAT 2022. Ministrul Cîmpeanu, prima reacție: „Foarte trist pentru cei...”

Rezultate finale DEFINITIVAT 2022. Ministrul Cîmpeanu, prima reacție: „Foarte trist pentru cei…”

Rezultate finale DEFINITIVAT 2022. Ministrul Cîmpeanu, primele concluzii: „Foarte trist pentru cei...” (sursa foto: Ministerul Educației - România/Facebook)

Rezultatele finale ale examenului de definitivat 2022 au fost afișate, joi, 4 august, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul Ministerului Educației. Astfel că acei candidați care au formulat contestații, după ce au fost publicate primele rezultate la proba scrisă, au aflat ce note au luat, după soluționarea acestora.

Din câte a anunțat Ministerul Educației, într-un comunicat transmis joi, „rata finală de promovare înregistrată la proba scrisă din cadrul examenului național pentru definitivare în învățământ (sesiunea 2022), după soluționarea contestațiilor, este 73,82% (în creștere cu 3,02%, comparativ cu rezultatele inițiale – 70,80%)”.

Câte medii peste 8 au fost

Conform aceleiași surse, „după evaluarea contestațiilor depuse (1.528), 5.355 de candidați au reușit să obțină medii mai mari sau egale cu 8 (opt), în condițiile în care, după afișarea primelor rezultate, fuseseră declarați promovați 5.136 de candidați”.

Cîmpeanu, prima reacție: „Foarte trist pentru cei 514 candidați care au obținut note mai mici de 5”

După ce au fost anunțate rezultatele finale ale examenului de definitivat din acest an, ministrul Educației a avut o primă reacție pe acest subiect. Oficialul guvernamental a ținut să-i felicite în mod deosebit pe candidații care au luat nota 10, arătându-se „foarte trist” de situația a 514 de participanți la acest examen, care au luat note mai mici de 5.

„Felicitări deosebite celor 137 candidați care au obținut nota 10.00, precum și celor 427 candidați care au obținut note între 9.50-9.99!! Cele mai multe note de 10.00 au fost obținute in București (39) și Cluj (16).

Felicitări tuturor celor 5.355 candidați care au promovat examenul de definitivat cu medii peste 8.00!

Cele mai bune rezultate au fost obținute in Cluj. (84,1% promovare)! Felicitări și candidaților din Prahova, Brașov, București și Galați care au promovat într-o proporție de peste 80%!”, a transmis Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

Pe de altă parte, ministrul nu a trecut cu vederea nici situația candidaților, peste 500 la număr, care au primit note sub 5 la acest examen. „Trist pentru cei peste 1.899 candidați care nu au reușit sa obțină medii peste 8.00 și foarte trist pentru cei 514 candidați care au obținut note mai mici de 5.00! 😞

Trist pentru candidații din Tulcea care au promovat examenul de definitivat într-o proporție de doar 50%!”, a scris ministrul Cîmpeanu.

Media minimă pentru promovarea examenului

Ministerul Educației amintește că, potrivit legislației în vigoare, „pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să obțină minimum media 8, calculată ca medie ponderată a notelor la toate probele de examen, inclusiv cea scrisă. Nota la proba scrisă are o pondere de 70% în calculul mediei finale, care trebuie să fie de cel puțin 8 (opt) pentru promovarea examenului.

Astfel, dacă un candidat obţine nota 10 la ambele inspecţii şi la portofoliu, ca să promoveze examenul naţional pentru definitivare în învăţământ, respectiv pentru a obţine media 8 (opt), trebuie să obțină minimum nota 7.15 la proba scrisă”.

Cadrele didactice care promovează acest examen dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar.