AcasăSOCIALUpdate. REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2022. Elevii au aflat notele la examen/Ministrul Cîmpeanu,...

Update. REZULTATE EVALUARE NAȚIONALĂ 2022. Elevii au aflat notele la examen/Ministrul Cîmpeanu, primele concluzii. Câți elevi au medii peste 5

BACALAUREAT 2022. Când vor fi afișate REZULTATELE la Bacalaureat 

Se anunță o nouă zi cu emoții pentru absolvenții claselor a VIII-a din București și din țară. Primele rezultate obținute de către elevii care au participat la EVALUAREA NAȚIONALĂ 2022 au fost afișate joi, 23 iunie.

UPDATE: Au fost afișate primele rezultate la Evaluarea Națională 2022. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat și primele concluzii, în baza statisticii privind prezența și rezultatele la examenul de la finalul clasei a VIII-a.

Ministrul laudă organizarea: „Mult mai bine decât anul trecut”

„La modul general, Evaluarea Națională a fost organizată anul acesta mai bine decât anul trecut și nu mă refer la alți ani, mă refer la un an în care tot eu am fost ministrul care a organizat Evaluarea Națională. Mult mai bine decât anul trecut”, a susținut Cîmpeanu, într-o conferință de presă.

Oficialul guvernamental a anunțat că au fost 155.561 de candidați înscriși. „Precizez că este un număr mai mare decât numărul candidaților înscriși în anii 2016, 2017, 2018, 2019 și 2021. Mult mai mare. Este cu 24.000 mai mare decât numărul candidaților înscriși anul trecut.

Dacă ne referim la prezență, am avut prezenți candidați 144.494, cu 25.000 mai mult decât candidații prezenți anul trecut”, a mai declarat ministrul.

Cîmpeanu: Peste 82%, procentul mediilor peste 5

Sorin Cîmpeanu a adus în atenție și procentul din dreptul mediilor peste 5. „Cel mai important lucru este următorul: numărul mediilor peste cinci este la o maximă absolută în raport cu ultimii 10 ani. (…) Este vorba de un procent de 82,3%. Mai exact, este vorba despre 122.166 de elevi care au luat medii peste 5 anul acesta, înainte de contestații (…)

Pe probe, la limba română note peste cinci avem un procent de 85,9%, 127.920 de elevi, față de 84% anul trecut, deci este un plus de aproape 2% la limba română, (…) la matematică însă avem note peste 5 anul acesta în proporție de 77,5%, mai exact 115.126 de elevi au obținut note peste 5 la matematică, anul trecut au obținut doar 83.000 de elevi note peste 5.

Ponderea a fost de 67,4% anul trecut, deci la matematică avem 10 procente peste media de anul trecut, raportându-ne la proba de matematică, cei care au luat peste nota 5”, a spus ministrul.

Județele „fruntașe”

Șeful de la Ministerul Educației a făcut referire și la situația rezultatelor din Capitală, de la Evaluarea Națională, înainte de contestații.

„Dacă ne referim la județe, avem absolut toate județele României cu o medie de peste 5 într-o proporție de peste 70%. Cea mai mică pondere a notelor peste 5 a avut-o județul Teleorman, 71,8%. Cea mai mare a avut-o Clujul – 92,7%, București 91,6%, Brăila 91% – acestea sunt cele 3 județe care au peste 90% ponderea mediilor peste cinci”, a declarat Cîmpeanu.

Sorin Cîmpeanu: „Se confirmă slaba calitate a educaţiei în mediul rural”

Totodată, ministrul Educației a mai adus în atenție un aspect – cel referitor la învătământul din mediul rural, comparativ cu cel de la oraș.

„Din păcate, se confirmă slaba calitate a educaţiei în mediul rural. Rămâne principala problemă. În mediul rural am avut medii sub 5 de trei ori mai multe decât în mediul urban”, a afirmat Cîmpeanu.


 

Știre inițială:

După ce au susținut probele din cadrul Evaluării Naționale 2022, candidații vor afla în cursul acestei zile ce note au obținut la examenul de la finalul clasei a VIII-a.

Când pot fi depuse contestațiile

Conform calendarului anunțat de Ministerul Educației, primele rezultate la EVALUAREA NAȚIONALĂ din acest an vor fi afișate joi, 23 iunie, până la ora 14:00. Elevii nemulțumiți de note au opțiunea de a formula contestație, pentru a cere recorectarea.

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 23 iunie (în intervalul orar 16:00 – 19:00) și 24 iunie (în intervalul orar 8:00 – 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice.

Elevii care depun/transmit contestațiile completează, semnează și depun/transmit și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru elevii minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora”, a precizat Ministerul Educației.

Rezultatele, comunicate prin intermediul unor coduri individuale

E de menționat faptul că, respectându-se prevederile GDPR, comunicarea rezultatelor obținute de către elevii care au susținut Evaluarea Națională 2022 se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul Ministerului Educației, edu.ro.

Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale – ce înlocuiesc numele și prenumele candidaților – și care au fost distribuite elevilor, la prima probă susținută în cadrul acestui examen.

Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie

Rezultatele finale la Evaluarea Națională 2022 – după soluționarea contestațiilor – vor fi afișate joi, 30 iunie.

„Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial”, a comunicat Ministerul Educației.

442 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger