AcasăSOCIALRevoluție pe piața muncii. Angajații nu mai vor să revină la serviciu

Revoluție pe piața muncii. Angajații nu mai vor să revină la serviciu

Se pregătește o adevărată revoluție pe piața muncii. Mulți angajați nu mai vor să revină la serviciu și anunță că preferă să lucreze de acasă. Totul, sub pretextul că riscă să se îmbolnăvească în pandemie. Deja în Occident a apărut o mică criză după ce finanțiștii de la Banca Centrală Europeană au da cu flit solicitării șefilor de a se întoarce la birouri. Soluția de compromis găsită în urma negocierilor: angajații revin la birou, dar numai timp de trei zile pe săptămână și asta începând din octombrie încolo.

Într-un memo intern, sindicatul angajaților Băncii Centrale Europene și-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile conducerii instituției de a rechema oamenii la birou. Angajații invocă temerile legate de riscurile pentru sănătatea lor din cauza noului coronavirus. La sediul din Frankfurt, s-a anunțat de la începutul lunii iulie că tot personalul trebuie să fie gata să lucreze de la birou. Însă mulți au refuzat, spunând că nu își pun sănătatea în pericol atât timp cât pandemia Covid-19 nu a fost eradicată.

Într-un mail intern trimis de la HR, conducerea BCE a fost informată că mulți angajați au preocupări privind securitatea sanitară la locul de muncă; chiar dacă li s-a garantat că vor fi luate toate măsurile, inclusiv unele de distanțare fizică, finanțiștii au rămas de neclintit. Un nou val de Covid este „fluturat” pe deasupra capetelor tuturor de autoritățile sanitare, astfel că angajații au ajuns acum să pună protecția personală mai presus de orice stimulent financiar. În plus, șefii Băncii Centrale Europene sunt acuzați și că nu au consultat în mod adecvat personalul angajat când s-a decis revenirea la muncă.

Un sondaj realizat printre angajații BCE a scos la iveală că 61% dintre participanți s-au declarat nemulțumiți de decizia de a chema oamenii înapoi la birou, în timp ce 26% au spus că acest lucru nu a fost opțiunea lor și nu s-au decis ce să facă. Doar 12% dintre angajați au spus că sunt de acord să oprească munca de acasă.

„Ceea ce am văzut până acum este o abordare foarte de sus în jos”, a reacționat Emmanuel Larue, liderul IPSO, sindicatul angajaților BCE. „IPSO ar dori ca BCE să asculte mai mult personalul propriu. Care este punctul de a lansa sondaje de personal dacă în cele din urmă se ajunge la a ignora rezultatul lor? Aceasta este doar o pierdere de timp a tuturor!”.

Într-un final, Banca Centrală Europeană a confirmat că s-a ajuns la un compromis, anume ca personalul să fie gata să se întoarcă la birou, începând cu 1 octombrie, dar pentru doar trei zile pe săptămână. „Și, desigur, sub condiția prealabilă că situația pandemică din Germania să permită o astfel de revenire”, a anunțat un purtător de cuvânt al BCE.

Marea majoritate a angajaților BCE lucrează de acasă, cu normă întreagă, din martie 2020. În timp ce numărul cazurilor pozitive din Germania este încă relativ scăzut, cifrele au crescut constant în ultimele săptămâni. Campania de vaccinare din Germania a demonstrat succes, dar există preocupări proaspete cu privire la varianta Delta a virusului, mai contagioasă decât variantele anterioare și care poate fi transmisă și de persoane complet vaccinate.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
1.017 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger