AcasăSOCIALRevoluție în Sănătate. Fără excepții la CASS, co-plată și asigurări private

Revoluție în Sănătate. Fără excepții la CASS, co-plată și asigurări private

Alexandru Rafila marșează pe asigurările private și pe contribuții personale

Proiectul Strategiei Naționale de Sănătate 2023- 2030 prevede schimbări fundamentale în sectorul sanitar. Cele mai importante  sunt cele legate de creșterea finanțării prin eliminarea excepțiilor de la contribuția la CASS, introducerea co-plății și extinderea asigurărilor private. În ce privește co-plata, acesta va fi introdusă aproape pentru toate serviciile medicale care nu constituie urgențe.

Strategiile din Sănătate din ultimii 15 ani nu au avut efecte notabile, susține Ministerul Sănătății, care promite schimbări revoluționare prin strategia pe următorii 7 ani. Un obiectiv primordial al strategiei este creșterea veniturilor și diversificarea surselor de finanțare, cu asigurarea protecției financiare a grupurilor vulnerabile. Astfel, se va acționa pe două paliere. Unul va fi majorarea veniturilor încasate din contribuțiile de asigurări sociale de sănătate, prin eliminarea unor excepții de la plată, concomitent cu asigurarea protecției financiare a persoanelor cu venituri reduse, iar celălalt va fi majorarea finanțării din surse private a serviciilor de sănătate prin asigurări private de sănătate și contribuții personale ponderate. În fapt, contribuțiile personale vor fi introduse pentru aproape toate serviciile medicale care nu constituie urgențe medicale, forțându-i, în acest fel, pe oameni, să încheie asigurări private de sănătate.

”În sistemul de asigurări sociale de sănătate, segmente semnificative ale populației beneficiază de servicii de sănătate fără plata contribuției la asigurări de sănătate, deși realizează venituri din pensii sau salarii, ceea ce crează un deficit considerabil la fondul de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). În condițiile în care există un raport negativ între numărul de plătitori de contribuții de sănătate la FNUASS și numărul de beneficiari efectiv de asigurare socială de sănătate, acesta devine vulnerabil la recesiunile economice”, se arată în strategia Ministerului Sănătății.

14% din populație, fără asigurare medicală

Potrivit strategiei, 14% din populația rezidentă nu este asigurată, având acces numai la pachetul minimal de servicii, ceea ce conduce la utilizarea excesivă a serviciilor medicale de urgență și la depistarea tardivă a afecțiunilor cronice, cu efecte negative asupra stării de sănătate și asupra eficienței utilizării fondurilor publice. Din punct de vedere al cheltuielilor, peste jumătate din resursele Fondului Național de Asigurări de Sănătate sunt alocate îngrijirilor spitalicești, rămânând mai puțin de jumătate pentru asistența medicală primară, ambulatoriul de specialitate, medicamente, alte servicii și tehnologii medicale. ”Mecanismele de contractare și de plată a serviciilor medicale nu sunt corelate cu nevoile de servicii estimate la nivel județean și nu încurajează un comportament al furnizorilor în sprijinul atingerii obiectivelor naționale de sănătate. Tarifele decontate pentru serviciile medicale contractate în ambulatoriul de specialitate, spitalizare de zi și spitalizare continuă nu sunt sincronizate cu costurile reale ale furnizorilor”, se precizează în documentul elaborat de Ministerul Sănătății. În acest sens, se are în vedere elaborarea unei politici predictibile și transparente de subvenționare de la bugetul de stat a FNUASS și revizuirea rolului Ministerului Sănătății cu privire la contractarea și finanțarea serviciilor de sănătate.

Jumătate din paturile de spital, neocupate

Strategia mai arată că, la sfârșitul anului 2020, peste jumătate din spitalele publice aveau grade de ocupare a paturilor contractate sub 40%, ”ca urmare a blocajelor și a reticenței pacienților de a solicita îngrijiri în timpul pandemiei de Covid-19”, procentul de ocupare a paturilor menținându-se scăzut până în prezent. ”Importanța acordată furnizorilor de servicii medicale a depășit semnificativ importanța acordată nevoilor pacientului și în mod special nevoilor asiguratului, acest fapt contribuind la fragmentarea serviciilor de sănătate, imposibilitatea urmăririi traseului pacientului, întârzieri marcate în accesarea unor servicii diagnostice esențiale în ambulatoriul clinic și paraclinic și concentrarea serviciilor medicale la nivelul CPU/UPU și al spitalelor. Acestea furnizează și acum servicii multiple, dintre care multe nu sunt necesare sau care sunt programabile și disponibile la nivelul asistenței medicale primare”, se mai precizează în strategie.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
25.770 afisari

32 COMENTARII

  1. Au fost paturi neocupate in pandemie nu pentru ca pacientii erau reticenti, ci pentru ca medicii refuzau internarea in celelalte cazuri, asteptand Covizii care nu mai veneau…

      • Caz adevarat! A fost declarat spital Covid dar guvizii nu erau, in consecinta, oamenii care se tratau acolo chiar au murit din lipsa alternativei. Stiu caz real. comorbiditatile tratate acolo, tineau oamenii in viata. Au murit oameni cu ani in fata de trait. Sigur, n-ai cum sa dovedesti, dar ce mai conteaza. A fost macel. Si ne paste altul curand.

  2. @ Desagi de bani vede Rafila în viitor, și-a cumpărat și ”măgari” să care desagii cu bani pe care îi așteaptă, Rafila la sănătate, ? Are ”strategie” să aștepte clienți, mulți, să le dea servicii de sănătate, ?

  3. Rafaila este un TOVARAS comunist și analfabet, peste 7 ani va reforma, și cei care au plătit zeci de ani mor cu zilele daca nu plătesc la privat !!!!! Doctorului care lucra și la STAT pe bani mei, și la privat pe bani bolnavilor. Cretinul de Rafaila ar trebui acest lucru să interzică azi, nu mâine nu peste 7 ani, bolnavul lui dumnezeu, cretin imbecil și hot ce este acest rafila

  4. Romanii au învățat ceva de când cu așa zisul covid ,mai bine prefera sa meargă in privat decât internat și ,,tratat „în spital ,au plătit tribut cu propriile vieți în perioada aceea……Nu mai vorbește nimeni de SIDA???A dispărut așa peste noapte,eu cred că și SIDA nu a existat……Nu știm ce planuri satanice și experimente care vor urma,acum ne mai lasă în pace……Ce îngrijiri in spitale de stat ne sunt asigurate ?Va spun eu la 30-40 de pacienți care o infirmieră și o asistenta ,asta ii o bătaie de joc,dar mă bucur că jumătate din spitale sunt goale…….

  5. CNAS plus guvernul egal banda infractionala organizata , peste 80 la suta alocat CNAS reintra la buget si bietul roman …scapa cine poate ! Acum ii da si cu coplata la stat ! Chiar nu-i opreste nimeni , pensiile speciale sunt prea mari ?

  6. De unde ia bani români cu sării sub 5000lei lunar sa plătească coplata, care sl este foarte mare?

  7. „imposibilitatea urmăririi traseului pacientului, întârzieri marcate în accesarea unor servicii diagnostice esențiale în ambulatoriul clinic și paraclinic”, serios?
    De aia plimba pacientul sa zaca in fata usii medicului de familie ca sa isi ia un bilet de trimitere la specialist ?
    Stie ca in acest caz medicul de familie ia bani nemeritati?
    Apoi mai sta si la usa medicului specialist sau plateste consultatia ca sa il consulte cineva in viata asta?

  8. pai daca vreti sa inchei asigurari private de sanatate , nu ma mai obligati sa platesc cass. si-asa la fiecare 12 ani de munca pierd un an de salariu.

  9. Doua lucruri as vrea sa-l intreb pe Rafila: 1. Pana cand mai mancam sare cu iod. Am intele, a fost un experiment acum vreo 15 ani, pe trei tari. Alea au terminat de mult, noi am ramas ca soldatul japonez , in transee. 2. Cum e cu vaccinarea obligatorie care se consdera ca a fost acceptata daca nu ai facut cerere scrisa inainte. Scoateti dracului prostia asta din proiect.

  10. Concluzia, nu mai sunt bani si trebuie sa luam pielea de pe cei care platesc. Platiti mult ca nu va dam nimic. Oricum noi decontam serviciile mai scump decat taxeaza privatul. De ce trebuie noi sa platim pentru toate ciorile care se pozeaza pe Facbook cu masinile lor?

    • In urma cu 10 ani, pt o noapte de internare a fiului meu( fara hrana, medicamente, analize) am primit o factura in valoare de 1450 lei. Bineinteles, a fost platita de stat. Totusi, aparea pe factura hrana pt sugar( copilul avea 2 luni), ceva tratament intravenos, un sir lung de analize, etc. Am intrebat medicul si mi-a raspuns: trebuie sa bagam pe factura cat putem de mult, sa luam bani de la Casa, altfel nu supravietuim ca spital.

  11. Eu cred că toți ăștia de ajung in funcții de conducere, au probleme grave la mansardă! Pai da băi răfăilă cretinoidu, plătesc toate serviciile de sănătate care nu sunt considerate regim de urgență! Da’ tu, nu mai pui mâna pe banii mei care îi oprești luna de luna, procent din salariul brut!
    Fir-ati ai dreacu de 💩! Cat de ușor știți voi să faceți revoluție, de pe cârca contribuabililor!!

  12. Soluția este separarea spitalelor de stat de cele private. Bani sunt suficienti, numai că sunt șifonați către privat. Asta prin conducerea CNAS.

  13. O nesimtire crunta. Am fost externata pt ca veneau urgente. Eu eram operata
    Nu mai conteaza ca nu sunt nici acum bine la 2 ani de la operatie. Am 4 contracte de munca. Platesc pt fiecare contribuitii. Nu au minimu pe economie este salariul real impozitat. Noi cei care platim atat de multi bani pt sanatate ce beneficii avem dl Rafila? ⁉️ Suntem umiliti dupa ce platim peste 3000 lei taxe pt sanatate. Nimeni nu vorbeste de dubla / multiple impozitare/taxare. De ce nu merge dl Rafila in Spitalul de Urgenta de oftalmologie Lahovari. Asitentele stau acasa cu zilele, sunt cate 4 pe tura
    , figureza in grafic dar stau acasa 4 / 5 zile / saptamana. De sarbatori se inchid sectiile si ramane 1 deschisa. Figureza tot personal ul la serviciu in pkntaj conform turelor. Uni stau bine si alti muncesc suplimentar. Nimeni nu intra in fiecare spital sa normeze munca. Asa se face curatenie dl Rafila.

  14. Cei care stau numai prin spitale ca se bat ca chiorii,se taie cu cuțitul sau beau de sting ,sunt în proporție covârșitoare neplatitori de cass. De ce trebuie eu care plătesc de 30 de ani sa plătesc și mai mult ? Ca sa aibă unde sa stea ți ganii?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger