Toate sindicatele din sectorul de ordine publică s-au unit, pentru prima oară, și anunță un mega protest în fața Guvernului și a MAI, unde vor participa peste 30.000 de polițiști. Cea mai mare nemulțumire a polițiștilor vine după apariția ordonanței ”trenuleț”, care le taie din veniturile, și-așa mici, între 1.000 și 2.000 de lei, prin anularea sporurilor pentru sâmbetele, duminicile și zilele de sărbători legale în care sunt obligați să lucreze. Tăierile vin în contextul unor restanțe în aplicarea Legii 153/2017, care înseamnă o medie de 500 de lei net furați din salariu.
Protestele polițiștilor din ultimele zile au fost spontane, spun sindicaliștii. Sute de polițiști au ieșit în fața inspectoratelor de poliție județene, pentru a-și manifesta nemulțumirea față de măsurile prevăzute în ordonanța ”trenuleț”, care le taie, pur și simplu, din venituri. Nefiind organizate de sindicate, pentru prima oară, la proteste au participat inclusiv agenți din patrulele aflate în timpul serviciului. Ordonanța 156/2024 afectează întreg sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, unde nu s-au înghețat veniturile, ci au fost ciuntite, dat fiind că, de la 1 ianuarie 2025, angajații din acest sector nu vor mai primi sporuri pentru orele lucrate în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale.
”Vorbim despre tăieri considerabile, de 1.000-2.000 de lei. Teoretic, zilele acestea spun că s-ar compensa cu zile libere, dar, în condițiile unui deficit de personal care a ajuns la 30-35%, este imposibil de aplicat, pentru că nu ar mai avea cine să lucreze. Până acum, pentru acele perioade lucrate sâmbetele, duminicile sau în zilele de sărbători legale, se acorda un spor de 75%, fiind un compromis acceptabil. Totodată, a mai fost blocat și sporul pentru creșterea capacității operaționale și de intervenție în caz de situații de urgență, deși fusese acordat abia în iulie 2024. Este un fel de spor de permanență la domiciliu, care mai fusese acordat în 2017. După proteste, am primit mesaj de la conducerea MAI că acest spor se pare că se va da, dar nu este o certitudine. Sporul era între 10% și 30%, în funcție de departamentele în care lucrează polițiștii”, ne-a declarat Gabriel Gîrniță, președintele Sindicatului Democratic al Polițiștilor.
Nu s-a dat, s-a luat!
Tăierea sporurilor vine în contextul neaplicării integrale a Legii 153/2017 în sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională. O parte din sporuri sunt raportate la decembrie 2009, iar altele, la decembrie 2018. În medie, polițiștii ar trebui să mai primească 500 de lei net. Norma de hrană este neactualizată de 6 ani, iar decontarea chiriei este de doar 400 de lei, în condițiile în care cei mai mulți polițiști lucrează în afara localității de domiciliu și plătesc chirii între 1.500-2.000 de lei. În momentul de față, un salariu mediu al unui polițist este de 4.500 de lei, spun sindicaliștii.
Miercuri seară, liderii de sindicat din toate organizațiile importante din țară se vor întâlni pentru a stabili declanșarea unor proteste ample la București și în țară. ”Săptămâna viitoare, peste 30.000 de polițiști vor veni să protesteze în fața Guvernului și în fața Ministerului Afacerilor Interne”, ne-a mai precizat președintele Sindicatului Democratic al Polițiștilor, Gabriel Gîrniță.
Înghețări, tăieri și diminuări
Sindicaliștii din MAI au atras atenția că ordonanța ”trenuleț” va duce la înghețarea, la nivelul lunii noiembrie 2024, a salariilor de funcție/de bază/soldelor, a sporurilor, indemnizațiilor, majorărilor, normei de echipare, normei de hrană, chiriei, inclusiv majorarea sporului pentru creșterea capacității operaționale și de intervenție în caz de situații de urgență, adică tot ceea ce înseamnă element de natură salarială, precum și a pensiilor militare și civile. La capitolul diminuări pentru polițiști intră decontarea serviciilor turistice de 800 lei, cu condiția să fie cheltuiți cel puțin 1.600 lei/pachet turistic. Totodată, polițiștii vor avea tăieri ale plății pentru orele suplimentare prestate de luni până vineri, ale sumei forfetare pentru deplasarea în concediu și a plății pentru concediul neefectuat.
La muncă, nu la întins mâna!!!
NU LE CONVINE!? DEMISIA ȘI SĂ TREACĂ ÎN SECTORUL PRIVAT!!! AȘA SE PROCEDEAZĂ! CREZI CĂ VALOREZI MAI MULT, SCHIMBĂ LOCUL DE MUNCĂ, DU-TE UNDE EȘTI PLĂTIT MAI BINE!!! Arată-ți valoarea acolo!
De ce oare doar atârnătorii fac greve? De ce nu fac și cei care muncesc, cei care plătesc taxe și impozite ca să ceară măriri de salarii și sporuri, vouchere și „norme” atârnătorii? Adică ăia pe care statul îi jupoaie de aproape jumătate din salariu! Ăia de ce nu fac greve?
Munciti pe o luna de zile santier in combinezon, vara la 42 de grade celsius, in bocanci cu varf din otel si casca pe cap, zece ore pe zi si sambata si dupa aia o sa vi se para munca in MAI discoteca.
Pune mâna pe carte.
Pe asul de trefla…
: 30.000 de MILITIENI vin sa aresteze guvernul. Bun asa! Sa inceapa cu Huiduma aia de SOSOACA si SIMION. 😂
Nu era mai simplu in pandemie cand alergau cetățenii si dădeau amenzi pentru masca :-)?! Cu infractorii oricum nu vor sa lupte, oamenii astia sunt angajați sa lupte contra cetățenilor.In privat oricum au sanse zero, eventual agenti de paza
Cica de la 1 ianuarie nu mai figureaza niciun politist de frontiera in Top 300 de miliardari romani…
In ultimii 20 de ani, toti debedeii fara scoala, fara nici o meserie, au intrat in politie, ca alta sansa nu aveau nici in alte tari vest europene, poate doar sa mature stazile prin PARIS, dar in Romania ca politisti se cred a fii …ZEI.
De cerut, pot cere, de dat, poate după ce guvernul plătește peschesul la yankei .