AcasăSOCIALRevoltă la pompele funebre: ”Închidem activitatea!”

Revoltă la pompele funebre: ”Închidem activitatea!”

Sebastian Cocoș: ”Prima oară vom opri activitatea în București”

Angajații pompelor funebre refuză să aplice protocolul schimbat de ministrul Sănătății, care prevede că aceștia sunt responsabili cu îmbrăcarea decedaților Covid. Aceștia au anunțat că vor opri activitatea în semn de protest și că nu vor să se supună unor riscuri de infectare atât de mari.

Președintele Asociației Funerare Române, Sebastian Cocoș, a anunțat că pompele funebre își vor înceta activitatea până când Ministerul Sănătății va schimba protocolul privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus, care îi obligă pe aceștia să îmbrace morții Covid. ”Eu știam că se va întâmpla lucrul acesta, dar să vedeți ce surpriză le-am pregătit. Protestul din Piața Victoriei a fost doar ca să vadă guvernanții că și noi existăm. Însă vom opri activitatea, pentru că doar așa ne putem înțelege. Să vină preoții care au cerut lucrul acesta, dar ne concurează din toate punctele de vedere, pentru că și-au făcut magazine toți. Să înceapă distracția, atunci. O să vedeți ce se întâmplă. Prima oară vom opri activitatea în București, că are o medie de decedați de 90 pe zi, poate așa vor înțelege și cei de la Guvern mesajul, după 5 zile de frână. Dacă nu se vor învăța minte, atunci oprim activitatea în toată țara și atunci vedem cum stăm de vorbă. Și o să le cerem mult mai multe, dacă nu au vrut să stăm cuminți. O să le cerem să ne dea TVA-ul jos, că noi nu ne mai descărcăm de el, și să ne facă un TVA măcar cum este la pâine. Apoi vom cere să ne scoată taxele de la mașini. Mie mi-au calculat taxele la una dintre mașinile funerare la 7.800 de lei. Dacă așa vor să jucăm, jucăm, că ei nu-și dau seama că suntem destul de mulți și oameni care reprezentăm autoritate în domeniu, nu putem să fim bătaie de joc, chiar dacă ei nu ne iau în seamă. Îmbrăcarea decedaților ar fi trebuit să se facă în spital, nu să ne paseze nouă această responsabilitate. Iar dacă ne-au pasat-o nouă, să ne dea și niște subvenții pentru acest lucru, să ne scutească de niște taxe, să găsim o variantă prin care să putem să ne înțelegem”, ne-a declarat Sebastian Cocoș, președintele Asociației Funerare Române.

”Să scoată Armata!”

Reprezentanții firmelor de pompe funebre spun că nu vor mai presata niciun fel de serviciu pentru populație și sugerează Guvernului să scoată Armata pentru a face aceste lucruri. ”Să ne dea TP 22, biocidele cu care pulverizăm decedații, să ne dea echipamente de protecție, că toate acestea se regăsesc în facturile emise clienților, care pe noi ne înjură, nu Guvernul. Nu avem altă șansă decât să punem stop. Și, dacă am pus stop, atunci să vedem ce se întâmplă. Nu vom mai vinde sicrie, nu vom mai face servicii funerare, ne punem lacătul pe ușă și închidem activitatea. Să vedem ce face Guvernul în situația asta. Să scoată armata, să scoată și ei ce au pe stradă, cum au scos și alții. Riscurile la care ne expunem noi sunt foarte mari. Nu ne-au dat un protocol, nu ne-au dat nimic, ei decât au cerințe, dar de pus în practică le punem noi așa, după capul nostru. Toți angajații noștri au acasă familii, toți poate au diferite boli. Ne-a spus cineva că de ce nu ne vaccinăm. Să se vaccineze ei, cu AstraZeneca și cu toate cele. Să vină ei să muncească în locul nostru. Și cât să-i cer clientului în plus pentru riscurile la care îmi supun angajații? 1.000 de lei, 2.000 de lei? Dar nu cred că există preț pentru sănătatea omului. Nimeni de la noi nu vrea să facă lucrul ăsta, așa că vom închide”, a mai afirmat președintele Asociației Funerare Române, Sebastian Cocoș.

Îmbrăcăminte și saci

Potrivit  Ordinului ministrului sănătății pentru aprobarea Protocolului specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus, modificat în 9 aprilie, personalul implicat în manipularea decedatului pulverizează produse biocide de tip TP22 sau soluție de formaldehidă peste decedat, îl îmbracă cu hainele puse la dispoziție de către familie și îl introduce în doi saci rezistenți de vinil. După fiecare introducere a decedatului în sac se pulverizează produs biocid tip TP22, folosind un echipament de pulverizare fină, ulterior acesta se introduce în sicriu, urmând a se închide și sigila capacul sicriului.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
681 afisari

3 COMENTARII

  1. Nenea Cocos sa da „COCOS” dar, cam degeaba, ca sant singurii cu care nu discuta nimeni taxele, pentru ca te gasesti intr-o situatie cand nu ai alternativa. Sigur ca deranjaza concurenta barbosilor, dar ce pot face daca asa au inteles ei cuvintele Domnului care i-a trimis sa propovaduiasca cuvintele sfinte FARA PLATA. Sigur ca este necesar sa aiba o sursa de subzistenta pentru ei si familie… dar mercedesurile, toalele aurite, intr-un cuvant opulenta fara acte de caritate si smerenie face ca mesajul lor sa fie un „strigat in pustiu”. Revenind la amenintarea cu greva „groparilor”, ne gasim exact in situatie amintita in fraza de inceput. Nu se face fratilor, nu se face… poporul e prea amarat…

  2. ce vrei ba sa spui ca biserica a negociat regulile astea cu guvernul??????? si de ce iti placea ba papa de la roma ca era pe masina ta la protest ala cu ce va avantajeaza ????????niste alogeni si astia care acum cu covidul dau si ei in bor ca asa e directiva.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger