AcasăSOCIALRevoltă la Direcția Anticorupție din MAI. Polițiștii vor să fie plătiți pentru...

Revoltă la Direcția Anticorupție din MAI. Polițiștii vor să fie plătiți pentru serviciul de permanență

Polițiștii de la DGA nu mai vor să facă muncă voluntară

Polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție a Ministerului Afacerilor Interne au cerut asistență juridică de la sindicatele din sector pentru a putea obține plata serviciului de permanență. Permanența la domiciliu este o punere forțată la dispoziția angajatorului, activitate care nu este pontată și plătită în niciun fel, atrag atenția reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC).

Deficitul major de personal din MAI a făcut ca orele suplimentare să crească tot mai mult, iar permanența la domiciliu să fie o regulă, și nu o excepție. Revoltați că sunt înțepeniți în casă, în alertă, lângă telefon, pentru a putea fi chemați în orice secundă, polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție au cerut SNPPC să le acorde asistență juridică pentru a-și obține plata pentru această activitate.

”Pentru serviciul de permanență, polițiștii nu primesc niciun ban și nici pontați nu sunt. Faptul că ei stau acasă, pe telefon, în alertă, se consideră că sunt la dispoziția angajatorului. Nu există nicio prevedere legală care să-i oblige să stea acasă, să aștepte în fiecare secundă să fie chemat, și atunci trebuie să fie plătiți pentru asta. Acum am făcut procedura prealabilă pentru MAI, în care cerem plata orelor prestate prin permanența la domiciliu. Procedura prealabilă presupune să cerem un drept pe care angajatorul să ni-l acorde de bună voie, că așa ne obligă instanța. După ce vom primi răspunsul de la MAI, atunci ne vom adresa instanței de judecată”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC. Sindicaliștii au semnalat că practica serviciului de permanență există în multe structuri polițienești din MAI, prin dispoziții interne, care obligă la efectuarea acestui serviciu, în afara programului de lucru, mai ales pe fondul deficitului de personal și al organigramelor subdimensionate, în scopul asigurării activităților și misiunilor prevăzute de lege.

Fără timp de recuperare

Reprezentanții SNPPC arată că este vorba despre o veritabilă programare în serviciu, care implică și o micșorare a timpului de repaus al polițistului, așa cum acesta este reglementat prin legislație și prin ,,Acordul colectiv privind raporturile de serviciu ale polițiștilor”, document sindical prevăzut de Legea dialogului social și asumat în scris de către ministrul Afacerilor Interne.

”De asemenea, permanența la domiciliu implică și o limitare a libertății de mișcare și a activităților de natură personală/familială, polițiștii fiind nevoiți să rămână la domiciliu sau în apropierea acestuia, pentru a putea fi în măsură să răspundă oricăror solicitări operative. Această dispoziție este abuzivă și confundă caracterul permanent al serviciului polițienesc – obligație legală față de societate și față de cetățean – cu programul de lucru al polițistului, afectând dreptul la repaus al acestuia. În acest caz, dreptul intern ar trebui să primeze, mai ales că și jurisprudența Curții de Justiție a Uniunii Europene, bazată pe Directiva CE nr. 88/2003, statuează faptul că timpul de așteptare al unui lucrător la domiciliu, în care este obligat să răspundă apelurilor din partea angajatorului, într-un termen scurt, trebuie considerat timp de lucru”, se precizează într-un comunicat al SNPPC.

Un ordin care a durat 6 luni

În MAI a existat o perioadă de 6 luni, în 2017, când, tot la presiunea SNPPC, a fost emis un Ordin prin care s-a plătit permanența de la domiciliu, susțin sindicaliștii. ”Trebuie să avem în vedere că, atunci când este programat să asigure serviciul de permanență, polițistul trebuie să fie la domiciliu/locuință, să nu părăsească localitatea, să răspundă de îndată dacă este solicitat, fiind în imposibilitate de a dispune în mod liber și voluntar de timpul său. Altfel spus, deși este acasă, polițistul trebuie să stea într-o stare de expectativă și să răspundă <<prezent!>> la orice solicitare ar veni în intervalul în care asigură serviciul de permanență”, mai arată sindicaliștii din MAI.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.645 afisari

107 COMENTARII

  1. dar cand luati triplu fata de cei din strada cum este,si daca nu va convine schimbati locurile.

  2. Trio Grigoriu – Macarale MACARALE RAD IN SOARE….CIMITIRE VAD IN ZARE….DEOCAMDATA S-AU FACUT 518…ARATA CAM ASA CIMITIRASUL…CA SI ORDIN DE MARIME…
    https://www.youtube.com/watch?v=OSGCDiSeYus
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  3. & Probabil că în globalizarea profitabilă de concept soroșist, sectorul privat, oferă și acadele cu carioca, pentru buna dispoziție a angajaților din afacerile profitabile, ?

  4. & Probabil că acte de incultură socială, prin finanțarea represivității și așteptări de evoluții a societății educate, ?

  5. & Educația clienților, marketingul, probabil că lasă de dorit, la afacerile neprofitabile, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger