AcasăSOCIALRevoltă în MAI. Polițiștii taie comunicarea cu șefii

Revoltă în MAI. Polițiștii taie comunicarea cu șefii

Polițiștii își bagă la naftalină telefoanele personale. Șefii pot comunica cu ajutorul porumbeilor, spun sindicaliștii

După ce o bună perioadă nu au răspuns la îndemnurile sindicatelor, polițiștii au decis, în sfârșit, că nu se mai poate. Astfel, pentru prima dată, angajații MAI au decis să taie orice comunicare cu șefii direcți și să refuze permanența la domiciliu, ambele fiind instituite, oricum, ilegal. Primii care au anunțat această formă de protest au fost polițiștii din Cluj, dar aceasta s-a extins, rapid, în toată țara. 

La aflarea veștii că nici în 2023 nu li se vor aplica majorările de salarii prevăzute în Legea 153/2017, polițiștii au răbufnit și au trecut, direct, la forme de protest în premieră. Astfel, aceștia au decis să părăsească grupurile”profesionale” instituite de șefi pe diverse rețele de comunicare, cum ar fi Whatsapp sau Telegram, tăind, în acest mod, comunicarea directă. Primii care au început să iasă de pe grupuri au fost polițiștii din Cluj, iar Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) le-a solicitat tuturor membrilor să achieseze la această formă de protest și să părăsească toate grupurile de comunicare, cel puțin până la rezolvarea revendicărilor.

”Colegii de la Cluj, și bine au făcut, au luat decizia de a ieși din grupurile profesionale, care sunt ilegale, că nu știm cine controlează Whatsapp, Telegram și alte platforme de comunicare, iar noi acolo postăm niște dispoziții, niște ordine, care nu sunt destinate publicului. Foarte mulți colegi din țară s-au raliat protestului polițiștilor de la Cluj și au început să iasă de pe grupurile de comunicare. Este bine că și alte sindicate au înțeles acest gest și au început să îi îndemne pe membrii lor să părăsească grupurile. Telefoanele mobile și internetul sunt ale polițiștilor, că nu plătește nimic MAI. Dacă vor să comunice cu angajații trebuie să-i doteze cu ce trebuie. Culmea este că avem acum acțiuni disciplinare îndreptate împotriva polițiștilor pentru că nu au răspuns la mesajele de alarmare de pe Whatsapp. Noi sperăm ca Guvernul să înțeleagă ceva din această formă de protest, care cu siguranță se va extinde și pe care noi o promovăm și o încurajăm, pentru că toți polițiștii trebuie să iasă de pe aceste grupuri”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

3.500 de agenți pleacă din sistem

În perioada imediat următoare polițiștii din cadrul IPJ Cluj vor refuza să efectueze permanența de la domiciliu, mai anunță SNPPC. Sindicaliștii arată că această dispoziție este ilegală, pentru că nu există nicio normă legislativă care să stabilească cum se face permanența la domiciliu. ”În fapt, este o înțelegere între polițist și șeful lui direct sau nemijlocit, prin care el pune umărul la bunul mers la instituției. Numai că MAI nu vrea să înțeleagă că avem și noi nevoile noastre. Permanența la domiciliu este o cârpeală, pentru a asigura intervenția la evenimente, pe fondul deficitului de personal, care este de 15.000 de oameni, iar la nivel de MAI, undeva la peste 20.000. Suntem curioși să vedem ce se va întâmpla și la școlile de poliție, pentru că avem acum doar 1,3 candidați pe loc și urmează proba scrisă, vizita medicală și probele sportive”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Acesta avertizează că, dacă Guvernul, prin ordonanța-trenuleț, nu înțelege să aplice Legea 153/2017 în integralitatea ei, va urma iarăși un val de pensionări în decembrie și ianuarie, pentru că în 2022 și 2023 îndeplinesc condițiile de pensionare cam 90% din generațiile de polițiști din 1995 și 1996. ”Asta înseamnă că pleacă din sistem 3.500 de polițiști cu 25 de ani de experiență. Dacă noi nu înțelegem că acești oameni trebuie remunerați conform legii, vom pierde angajați cu vârste de 50 de ani, care își vor găsi alte locuri de muncă, pentru a-și obține venituri decente ca să-și întrețină familiile”, susține președintele SNPPC, Vasile Zelca.

A plouat cu stele

În timp ce finanțare pentru majorarea salariilor polițiștilor nu există, cu puțin timp înainte de Ziua Națională, la Cotroceni a plouat cu stele. Față de anul trecut, numărul generalilor și al gradelor acordate acestora s-a dublat, astfel că în MApN au fost înaintați în grad 43 de generali, iar în MAI, 33 de generali. ”Bani nu au pentru polițiștii de rând, dar avansările în grad ale generalilor, plus intrarea în rândul generalilor a altor zeci de persoane din MAI, înseamnă mii de lei în plus la salariu pentru fiecare. Noi ne facem de râs la fiecare 1 decembrie, pentru că avansăm o grămadă de oameni, fără a avea merite deosebite. Plus că, dacă ne uităm la celelalte țări NATO, nu cred că au la un loc câți generali și chestori avem noi”, a mai afirmat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.