AcasăSOCIALRestructurare la TAROM: Căpușele rămân, pălmașii pleacă

Restructurare la TAROM: Căpușele rămân, pălmașii pleacă

Compania TAROM în faliment, dar plătește salarii uriașe directorilor

Guvernul liberal a anunțat că va tăia în carne vie la restructurarea TAROM-ului. Sindicatele cer însă ca tăierea să se facă la vârf, unde zeci de directori și directorași încasează salarii uriașe pentru un management care a dus compania românească în faliment.

Avioane scoase la vânzare în luna martie a acestui an sub prețul pieței, cheltuieli diverse de zeci de milioane de lei, scoase în evidență de audit, consultanți plătiți cu sute de mii de euro și o armată de șefi cu contracte beton și salarii pe măsură, sunt doar câteva dintre problemele TAROM-ului, aduse în atenția Guvernului de Confederația Cartel Alfa și Sindicatul Însoțitorilor de Bord. ”Confederația Națională Sindicală Cartel Alfa, în numele membrilor săi din cadrul Companiei Naționale Tarom, atrage atenția că, pentru a avea șansa să salveze compania, procesul de restructurare trebuie să vizeze prioritar posturile de conducere, deoarece cei care au adus compania în această situație în ultimii ani nu vedem să aibă capacitatea de a o redresa. Situația dezastruoasă în care se află compania, amplificată – dar nu determinată! – de criza sanitară actuală – a fost cauzată de deciziile proaste de la nivel de management. În perioada de după 2007, compania a avut pierderi de peste 600 milioane de dolari, pierderi pentru care totuși nimeni nu este responsabil. Lipsa cronică de dialog social, simulacrele de negocieri colective, absența unui plan consistent de afaceri și căpușarea politică, au transformat o companie de tradiție a României, un simbol de prestigiu, recunoscut internațional și au adus-o pe marginea falimentului. Dacă acum 50 de ani, Tarom desfășura inclusiv zboruri transcontinentale, fiind o sursă de mândrie pentru cetățenii acestei țări, în ultimii 12 ani, ca urmare a acestei politici de distrugere, compania a decăzut, pierzând sau renunțând la rute externe, acumulând pierderi și împingând spre concurență personal supra-calificat, pe a cărui pregatire s-au cheltuit sume considerabile, cu consultanta externă plătită pe sume exorbitante, Tarom devenind practic cel mai mare furnizor de personal calificat în domeniul aviației de transport din țară”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului de Confederația Sindicală Cartel Alfa.

Salarii de peste 30.000 de lei

Liderul Cartel Alfa atrage atenția că organigrama e supraîncărcată cu zeci de directori cu salarii exorbitante. ”Porcăria este că managerul privat a venit cu echipa lui, apoi el a plecat și echipa a rămas și a ocupat toate postruile de directori și directorași, iar acum dau peste un milion de euro pentru studii legate de perspectiva de dezvoltare. Mă întreb atunci directorii ăia de ce mai stau? Că au directori de restructurare, de dezvoltare, cu salarii între 30.000 și 37.000 de lei. Apoi fiecare nou director general a venit cu propria echipă, pe post de consilieri. Când a plecat directorul general, consilierii au rămas. Plus de asta, acești șefi au avut un acord colectiv în care scrie că dacă vor fi disponibilizați vor fi plătite opt salarii compensatorii. Mai mult, toți directorii noi și-au făcut ei între ei și au semnat pe câte 12 salarii compensatorii pentru orice, inclusiv pentru insolvență. Sindicatele au semnalat acest lucru peste tot, inclusiv la DNA, dar nu s-a mișcat nimic legat de acest lucru. Un exemplu al managementului actualei conducerii TAROM este procesul de achiziții de avioane noi, în care s-a stabilit vânzarea avioanelor vechi. Acest proces trebuia să aducă cât mai mulți bani companiei, dar s-a dovedit un alt proces de <<înaltă competență>>, fiind realizat la prețuri de vânzare a avioanelor ATR 42 sub valoarea prețului pieței, conform deciziei Adunării Generale a Acționarilor din martie 2020”, ne-a declarat Bogdan Hossu, președintele Confederației Sindicale Cartel Alfa.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.