Cauta

Repartitoarele de căldură sau dreptul de a sta în frig. Nebunia centralelor de apartament, reactivată

Soluția nu este amânarea obligativității repartitoarelor, ci anularea acesteia

Faptul că Parlamentul a prelungit cu încă un an termenul până la care românii care locuiesc la bloc trebuie să-și monteze repartitoare de căldură nu este, neapărat, o victorie. Nu prelungirea termenului, ci desființarea obligativitții este singura soluție viabilă. În plus, confruntate cu un colaps al sistemului centralizat de încălzire, autoritățile locale îi împing pe cetățeni pe calea centralelor individuale, cu același efect ca al repartitoarelor și cu un bonus de poluare masivă.

Montarea repartitoarelor de căldură pe caloriferele din apartamente echivalează cu dreptul de a sta în frig, iar obligativitatea vine de la nimeni altcineva decât Comisia Europeană. Aceeași comisie a cărei conducere ne tot presează să nu depășim cumva 19 grade Celsius în case. Care ar fi, altfel, logica? Înainte de decizia de sinucidere economică și energetică luată de șefii UE, pe fondul conflictului din Ucraina, discursul era cam același. Trebuie să stăm în frig ca să combatem încălzirea globală. Ideea repartitoarelor pornește de la premisa că apartamentele ar beneficia, prin sistemul paușal de încălzire, de un confort termic prea ridicat, deși, în mod normal, temperatura reglată de la punctele termice este adaptată temperaturilor de afară. Ceea ce ni se cere, atunci când ni se bagă pe gât repartitoarele, este să închidem, pur și simplu, căldura și să tremurăm în propriile case, alternativa fiind facturile uriașe la încălzire. Când închidem, însă, căldura la bloc, toate celelalte apartamente sunt afectate, dar în special cele care au pereții comuni. Economia se face în apartamentul rămas fără căldură, dar vecinii, dacă nu sunt săraci lipiți, vor fi obligați să consume și mai multă căldură, pentru a compensa răcirea pereților de la economiile vecinului. Astfel, totul se compensează, și consumul rămâne același, deci nimeni nu contribuie cu nimic la combaterea încălzirii globale. Singurele consecințe sunt învrăjbirea oamenilor printr-o inechitate flagrantă. Unii plătesc mai mult, iar alții, deși beneficiază de transferul de căldură prin pereții victimelor, plătesc mai puțin. În cazul în care și vecinii își închid căldura, frigul generalizat va crește costurile din sectorul Sănătății, pentru că este clar că oamenii se vor îmbolnăvi pe bandă rulantă. Sigur că, în cazul în care mai și mor din cauza bolilor provocate de frig, este și un câștig, în special la vârstnici, pentru că statul scapă de cheltuielile cu pensiile.

Doar amânare

Deși USR se laudă că a fost inițiatorul amânării repartitoarelor până la sfârșitul anului 2023, realitatea este că toate celelalte partide au dorit același lucru. Și asta pentru că, cu toate amenințările cu amenzi drastice apărute în mod repetat în presă, cu o frecvență dubioasă și cu niște titluri menite să bage spaima în români, oamenii nu au percutat și au rămas pe poziții. Astfel, numărul celor care refuză să își monteze repartitoare este atât de mare încât aplicarea unor amenzi ar conduce la revolte populare. De aceea s-a amânat și, probabil, se va tot amâna măsura absurdă. În ce privește sistemele centralizate de încălzire, acestea încep să dea rateuri. Companiile străine care au gestionat încasarea banilor pe distribuție au omis să facă și investiții, iar când conductele și cazanele au ajuns în fază terminală, și-au luat tălpășița, lăsând autoritățile să se descurce. Este și cazul orașului Ploiești, care deține CET Brazi, dar care a rămas fără operatorul francez și acum a ajuns în situația Bucureștiului, cu avarii în fiecare zi. Disperați, mulți locuitori, rămași luni de zile fără apă caldă, și-au băgat centrale, însă autoritățile fac tot posibilul să îi mențină, doar la plată, în sistemul centralizat. Exact cum se întâmplă și în Capitală. Și totuși, avariile repetate îi împing pe români spre cea mai catastrofală soluție, cea a centralelor de apartament, care înseamnă moarte sigură, nu atât din punct de vedere financiar, cât al pericolului asupra sănătății, studiile dovedind că gazele arse din centrale sunt extrem de cancerigene. Dar poate că asta se și dorește.

Pericolul ferestrei

Avocatul Darius Marcu ne spune că blocul a fost proiectat să aibă schimburi de căldură, să existe un echilibru termic și un echilibru al funcționării agentului termic. ”În caz contrar, crește umiditatea, oamenii nu deschid geamurile de frică să nu apară consumuri. Dacă robinetul termostatal este setat la 20 de grade C și deschizi geamul și intră aer rece, senzorul de termostat va sesiza și atunci va deschide mai mult intrarea agentului termic pentru a putea păstra temperatura setată. Cel mai simplu ar fi să se facă presetarea robinetului și, în loc de 6 grade, să fie pus pe 18 grade. Fără acest lucru, repartitoarele sunt o înșelăciune, pentru că unii sunt furați pentru a se realiza economii fanteziste în beneficiul altora”, ne-a declarat avocatul Darius Marcu.

Ultimele stiri

  • Catastrofa Air India, o sinucidere?
  • Avertisment de la CNAS: „Atenție la înșelătorii! Casele de asigurări de sănătate nu solicită asiguraților informații despre conturi bancare”
  • „Școala românească nu are o direcție clară în fața consumului de droguri. Este grav” – Concluziile Conferinței Webdidactica, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României
  • COD GALBEN de ploi, vijelii și grindină. Atenționarea meteo vizează 16 județe – HARTĂ/Cum va fi vremea în București
  •  Admiterea la liceu 2025. A fost publicată ierarhia absolvenților de clasa a VIII-a/Ce urmează pentru elevi
  • Dacian Cioloș, refuzat de un taximetrist la Aeroportul Otopeni/Ce a pățit șoferul de taxi – FOTO
  • Ce spune Grindeanu despre relaţia cu Bolojan: „Eu cred că oamenii nu se aşteaptă să fim prieteni” – VIDEO
  • Ce presupune reforma pensiilor speciale și la cât ar putea crește vârsta de pensionare. Ministrul Muncii: „Magistrații știu foarte bine la ce mă refer”
  • Dezvăluiri de culise în privința măsurilor fiscale. Grindeanu: Pîslaru a mers la Bruxelles și a venit de acolo cu un to-do list – VIDEO
  • Comunicat de presă KABE BOYS SRL
  • Exit mobile version