AcasăSOCIALRepartitoarele de căldură sau dreptul de a sta în frig. Nebunia centralelor...

Repartitoarele de căldură sau dreptul de a sta în frig. Nebunia centralelor de apartament, reactivată

Soluția nu este amânarea obligativității repartitoarelor, ci anularea acesteia

Faptul că Parlamentul a prelungit cu încă un an termenul până la care românii care locuiesc la bloc trebuie să-și monteze repartitoare de căldură nu este, neapărat, o victorie. Nu prelungirea termenului, ci desființarea obligativitții este singura soluție viabilă. În plus, confruntate cu un colaps al sistemului centralizat de încălzire, autoritățile locale îi împing pe cetățeni pe calea centralelor individuale, cu același efect ca al repartitoarelor și cu un bonus de poluare masivă.

Montarea repartitoarelor de căldură pe caloriferele din apartamente echivalează cu dreptul de a sta în frig, iar obligativitatea vine de la nimeni altcineva decât Comisia Europeană. Aceeași comisie a cărei conducere ne tot presează să nu depășim cumva 19 grade Celsius în case. Care ar fi, altfel, logica? Înainte de decizia de sinucidere economică și energetică luată de șefii UE, pe fondul conflictului din Ucraina, discursul era cam același. Trebuie să stăm în frig ca să combatem încălzirea globală. Ideea repartitoarelor pornește de la premisa că apartamentele ar beneficia, prin sistemul paușal de încălzire, de un confort termic prea ridicat, deși, în mod normal, temperatura reglată de la punctele termice este adaptată temperaturilor de afară. Ceea ce ni se cere, atunci când ni se bagă pe gât repartitoarele, este să închidem, pur și simplu, căldura și să tremurăm în propriile case, alternativa fiind facturile uriașe la încălzire. Când închidem, însă, căldura la bloc, toate celelalte apartamente sunt afectate, dar în special cele care au pereții comuni. Economia se face în apartamentul rămas fără căldură, dar vecinii, dacă nu sunt săraci lipiți, vor fi obligați să consume și mai multă căldură, pentru a compensa răcirea pereților de la economiile vecinului. Astfel, totul se compensează, și consumul rămâne același, deci nimeni nu contribuie cu nimic la combaterea încălzirii globale. Singurele consecințe sunt învrăjbirea oamenilor printr-o inechitate flagrantă. Unii plătesc mai mult, iar alții, deși beneficiază de transferul de căldură prin pereții victimelor, plătesc mai puțin. În cazul în care și vecinii își închid căldura, frigul generalizat va crește costurile din sectorul Sănătății, pentru că este clar că oamenii se vor îmbolnăvi pe bandă rulantă. Sigur că, în cazul în care mai și mor din cauza bolilor provocate de frig, este și un câștig, în special la vârstnici, pentru că statul scapă de cheltuielile cu pensiile.

Doar amânare

Deși USR se laudă că a fost inițiatorul amânării repartitoarelor până la sfârșitul anului 2023, realitatea este că toate celelalte partide au dorit același lucru. Și asta pentru că, cu toate amenințările cu amenzi drastice apărute în mod repetat în presă, cu o frecvență dubioasă și cu niște titluri menite să bage spaima în români, oamenii nu au percutat și au rămas pe poziții. Astfel, numărul celor care refuză să își monteze repartitoare este atât de mare încât aplicarea unor amenzi ar conduce la revolte populare. De aceea s-a amânat și, probabil, se va tot amâna măsura absurdă. În ce privește sistemele centralizate de încălzire, acestea încep să dea rateuri. Companiile străine care au gestionat încasarea banilor pe distribuție au omis să facă și investiții, iar când conductele și cazanele au ajuns în fază terminală, și-au luat tălpășița, lăsând autoritățile să se descurce. Este și cazul orașului Ploiești, care deține CET Brazi, dar care a rămas fără operatorul francez și acum a ajuns în situația Bucureștiului, cu avarii în fiecare zi. Disperați, mulți locuitori, rămași luni de zile fără apă caldă, și-au băgat centrale, însă autoritățile fac tot posibilul să îi mențină, doar la plată, în sistemul centralizat. Exact cum se întâmplă și în Capitală. Și totuși, avariile repetate îi împing pe români spre cea mai catastrofală soluție, cea a centralelor de apartament, care înseamnă moarte sigură, nu atât din punct de vedere financiar, cât al pericolului asupra sănătății, studiile dovedind că gazele arse din centrale sunt extrem de cancerigene. Dar poate că asta se și dorește.

Pericolul ferestrei

Avocatul Darius Marcu ne spune că blocul a fost proiectat să aibă schimburi de căldură, să existe un echilibru termic și un echilibru al funcționării agentului termic. ”În caz contrar, crește umiditatea, oamenii nu deschid geamurile de frică să nu apară consumuri. Dacă robinetul termostatal este setat la 20 de grade C și deschizi geamul și intră aer rece, senzorul de termostat va sesiza și atunci va deschide mai mult intrarea agentului termic pentru a putea păstra temperatura setată. Cel mai simplu ar fi să se facă presetarea robinetului și, în loc de 6 grade, să fie pus pe 18 grade. Fără acest lucru, repartitoarele sunt o înșelăciune, pentru că unii sunt furați pentru a se realiza economii fanteziste în beneficiul altora”, ne-a declarat avocatul Darius Marcu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
31.588 afisari

40 COMENTARII

  1. Ba astia ,politicieni care nu sunteti in stare sa dati nici macar molecula de caldura,ba ati mai introdus o data repartitoare pe care le am platit noi si le am dat jos pt ineficienta!!! E o inselatorie!!!

    • JEGUL PRESEI DIN ROMANIA SITE-UL ZIARE.COM, INFORMEAZA CA BUNASTAREA ROMANEASCA ESTE MAXIMA , ROMANII SUNT FERICITI SI MERG IN VACANTE DE VIS , SI KLAUS IOHANNIS SI CIUCA CEI MAI MARI SI INTELIGENTI DIN ISTORIE
      ZIARE.COM. PROPAGANDISTI RAMASITE COMUNISTE

      • Da, 60 % din români trăiesc mai bine decît americanii. V o spune unul care a trăit 15 ani în SUA iar de 5 ani este în ROMÂNIA.

    • E bine că le-ați dat jos,in blocul in care locuiesc administratorul nu vrea să renunțăm la aceste mizerii de repartitoare,a ajuns un neica nimeni platit de noi locatarii sa stăm la mana unui neisprăvit,aceste repartitoare sunt o mare păcăleala.

      • Câte clase de şcolă ai?
        Treci de patru clase?
        Nu prea cred!
        Toţi din bloc plătiţi câtă apă caldă primeşte blocul.
        De unde a tras concluzia neuronul tău că plăteşti mai mult?
        Repartitoarele, folosite cu succes în germania, elveţia, franţa, olanda, danemarca, etc.. în toată europa, Dvs. spuneţi că toţi acei europeni sunt idioţi şi Dvs. cu încă câţiva ştiţi adevărul?
        Un proverb care spune că „dacă mai mulţi îţi spun că eşti beat, te duci să te culci” este valabil şi aici !

        • Bă,cum naiba sa nu plătesti mai mult?Creierasul tau nu poate face suma energiei consumate plus plata citirii si procesarii repartitoarelor????

    • Ce Germania, Elveția, Franța, … noi trăim în România și aici se fura și se minte tot timpul. Cum sa fie centralele de apartament mai poluante decât centralele termice municipale care poluează in toate modurile posibile: fum, cantități imense de apa și căldură pierdute în pământ cu distrugerea structurii solului și mari pericole la cutremure și alunecări de teren, cu șanțuri săpate peste tot pentru țevi de apa calda, cu sume incredibile plătite angajaților da la CET-uri și cu un singur rezultat: frig in casa, lipsa apei calde, costuri imense, poluare masivă pe toate planurile și bunăstarea celor angajați la sistemele de termoficare centralizate. Știați că randamentul de ardere al centralelor de apartament este de peste 98% iar randamentul centralelor municipale este sub 60%? Minciuni și doar minciuni de la autorități.

  2. Daca inchizi caloriferul…tot platesti caldura pierduta de nesimtitii de la Termoenergetica.
    Daca dai drumul la apa calda si curge rece, este taxat pentru….apa calda…
    Nu ar fi mai buna debransarea ?
    Orcum platesti incazirea cu caloriferul electric si apa la boiler ….

    • Cel mai bine este să te muţi în pădure cu cortul.
      Nu te mai împiedici de toţi vecinii care vor să te jefuiască cu căldura !

  3. Multe minti luminate bantuie pe aici. Daca eu reglez repartitorul la 22 gr.C in camera copilului iar in dormitorul meu il reglez la 19-20 gr.C dupa capul d-lui avocat Darius Marcu ii deteriorez apartamentu vecinului. Domnule Marcu daca nu sunt instalate repartitoare toti vor lasa deschise la maximum caloriferile, si atunci ????

    • Chiar nu înțelegeți ce aveți prin case ?
      Voi nu reglați nimic la repartitor. Puteți regla ROBINETUL TERMOSTATAT.
      REPARTITORUL DE COSTURI nu are niciun fel de reglaj. Și NU face o măsurare directa a gigacaloriilor consumate ci determina niste indici utilizați ulterior împreună cu citirile celorlalte apartamente într-o un soft al producătorului. O mizerie nu o citire corecta !

      • Îţi trebue minte şi şcoală să înţelegi ceva! Tu nu le ai pe astea!
        Ca să vezi cun stai cu fizica, închipuie-ţi că închizi de tot acel robinet (sau aproape de tot)
        Nu va mai circula apă, caloriferul se răceşte şi acel repartitor care este o necunoscută pentru tine va indica un consum aproape de zero Deci plăteşti mult mai puţin. A înţeles ceva neuronul tău?

      • Proștii nu înțeleg. Cei care au avut repartitoare au înțeles că sunt o înșelătorie și nu le mai vor. Cine vrea temperaturi mai scăzute decât în paușal poate sa se mute la casă sau direct pe câmp. Viața la bloc înseamnă egalizare, nu merge hai hui care cum vrea. Sistemul de încălzire funcționează efectiv doar in paușal.

    • Repartitoarele sunt facute pentru calorifere „fierbinti”,ca sa ai de unde ajusta,dar cum caloriferele romanilor sunt mai mult reci….nu se justifica.
      Eh,o fi vre-un comision la mijloc….

  4. Sincer eu sunt plecat de acasă 10 ore pe zi minim 5 zile pe săptămână ,in tot acest timp NU am nevoie de căldură,pensionarii și cei care mai lucrează de acasă beneficiază de căldură pe care o plătim toți inclusiv cei care sunt plecați la lucru .Este corect domnule avocat acest mod de calcul, blocul fiind fara repartitoare și izolat termic?

    • Domnule cetățean european, dumneata știi ce înseamnă solidaritate? Se vede ca nu știi di răspunsul dar. Acei pensionari au fost o data ca și dumneata oameni care au muncit. Iar pe vremea regimului comunist stăteau în frig volens – nolens. Vei ajunge și dumneata pensionar. Și atunci ve afla ce înseamnă solidaritate. Cu respect!!!

    • Păi la plecare îţi închizi robinetele, asta dacă nu ţi-e lene. Şi faci economie.
      Nu te-a întrebat neuronul cum face toată europa că foloseşte acest sistem de zeci de ani şi sunt mulţumiţi de rezultat?
      Sau tu, cetăţean român vrri să inventezi din nou roata?
      Un minim bun simţ aplicat de generaţii îţi spune că trebue să foloseşti experienţa altora pentru a nu greşi tot timpul.
      Asta se numeşte cultură.
      Iar acel Bulă de românia, când îţi spune că încălzeşti vecinii pe gratis, că aşa este în comunitate, nu îţi spune şi că prin respiraţia ta consumi oxigenul din bloc, care poate ar fi
      al vecinului?
      Şi dacă tot şi tot o ţii langa, ia-ţi casă la curte!
      Ce cauţi în clădiri comune?
      Acolo, la tine acasă faci ce vrei!
      La comun, respecţi regulile care sunt valabile pentru toţi !

  5. Puneti-va iar repartitoare ca are iohanus curdefer niste lingai pe care trebue sa-i imbogateasca pe spinarea noastra

  6. De observat că unii avocați la toate se pricep, precum Ceaușescu, atât de deștepți sunt.

    • Bai stoarfa rezist ,,avocatii”se pricep ,si Ceausestii se pricepeau Globalistii se pricep si ei,la inghitit cu gaoazele Nu se vede ?

  7. Bai Nikusor Ban, contorizeaza-i pe babuinii tai din Bukale pana le ies banane din kukubeu 🙂

  8. Repartitoarele o mare porcarie. Economia prost inteleasa, cel mai bine era cu centrale de bloc si reglare pentru tot blocul, nu pe apartamente. Prostia cu incalzirea globala o dau miile de avioane care zboara, miliardele de masini. Cu cele 5 luni de iarna incalzirea globala este mai nimic.

  9. Aceleași mizerii că și cu apometrele.Se pare că nu are nimeni curajul să spună comisiei europene ceea ce gand știe romanul și atunci trebuie sa ne conformăm?Ne întrebă și pe noi cineva (voi ăștia care va vreți repartitoarele vândute și cu mari interese) daca mai avem cu ce cumpără,sau daca ne permitem să plătim lunar citirea lor?Pentru noi asta e un motiv de sărăcie in plus.Banii dați la citire(chiar daca pentru unii nu este o sumă mare) noi ne putem cumpăra pâinea pe o săptămână.Cat mai vreți să strângem cureaua noi românii că să trăiască alții bine?

  10. Orice bloc are un ceas care înregistrează consumul agentului termic care intră în imobilul respectiv. Dacă asociația decide că este mai bine sa repartizeze costurile in funcție de suprafața apartamentelor, de ce trebuie impuse repartitoare individuale?

    • Mi se pare normal, ceea ce afirmați, mai ales ca inregistratorul de caldura de la subsol este corect, el măsurând caldura care întra și cea care iese, făcând diferența, se măsoară corect, ce absoarbe blocul, pe când repartitoarele din casa, măsoară ceva, dar nu corect.
      Inafara de aceasta, opinia mea e, ca aceasta măsură e neconstituționala, atâta timp cât avem inregistratorul de caldura la subsol, ce are statul, sau UE cu ce avem noi în casa. Nu au niciun drept sa se amestece in propriile noastre locuințe, pentruca acea caldura nu o furam și e plătită conform cu ce arată consumul de la subsol.

      • Observatia este corecta, cu un singur amendament: ce ne facem in cazul blocurilor „capat de retea”, unde presiunea este atat de scazuta incat doar cei de la parter si et. 1 au ceva caldura, iar restul sufera de frig ?
        Aici apare inechitatea, platind comunist, la pausal.
        Eu stau la etajul 4 si nu am caldura deloc, platesc la fel cu cei de la parter, dar mai platesc inca o data si pentru curent electric (aer conditionat, resou, etc).

  11. Asta da afacere:
    cei care și-au pus mizeriile numite pompos, repartitoare, plătesc după, mai mult ca înainte de a le avea.

  12. Că stăm în casă la 18 sau 19°C nu e o problema ci chiar o responsabilitate față de planeta și generațiile viitoare,că stăm la bloc sau casa (oricare ar fi sursa de căldură ,prețul și abundența ei).Problema este că aparatele astea mint și costa ,nu doar ele in sine ci și luna de luna prin căldura pe care nu o consumi dar o platesti.Cum sa ramai ani de zile prizonier al încălzirii centralizate daca ea doar toaca bani(lipsa investiții de zeci de ani pt care nu am văzut averi confiscate,pierderi de căldură pe traseu,ineficientă,personal angajat pe pile in posturi călduțe și la propriu și la figurat,etc).E dovedit !Au venit specialiști la emisiunile astea TV de amenajari sau gen „casa și grădina” sa ne demonstreze contrariul sau sa explice cum funcționează ?NU.Dar publicitate fac,ca și la capetele robinet termostatic,ca sa facem vânzare .Cica faci economie…Cum ?Că ăla înregistrează temperatura din imediata lui vecinătate ,unde ,după două minute de funcționare sunt peste 30 de grade in apa din calorifer in timp ce la termostatul de camera sunt tot 17.Trebuie sa meargă o ora ca sa ajungi la 18 in camera ! Nu va urca niciodată temperatura in camera aia daca robinetul închide caloriferul…Pt ce merge centrala ca nebuna sa o strici ?Pt alte calorifere din camere unde nu exista termostat ?Mai bine închizi jumătate robinetul și va circula mereu mai putina apa calda prin calorifer(unde nu ai nevoie de temp mare) deci va fi mai puțin cald in camera.Fac asa de 14 ani și merge f bine centrala și am economii și temp rezonabila.Niciodată o porcărie din asta lipita de calorifer nu o să-ți regleze confortul…La bloc ,unde sunt bucătării mici și sunt deseori aproape de aragaz or să înregistreze căldură emanata de acesta și vei plati astfel chiar și dacă caloriferul e închis.Terminati odată cu mafia sau faceți ceva util și inteligent pt oameni ca apoi o sa va mirați ca „ceașcă” că vor unii sa va hăcuiască.Si chiar s-a putut deci se poate repeta oricând;și vedeți că iarna când e frig și pesimismul la max se cam întâmplă din astea pe la noi !

    • Mai mult ,repartitoarele actuale,nu le poți regla decît la;5-6 pentru încălzirea caloriferului,la ;3-4, caloriferul rămâne rece.Așa că,îmi pare că aceste repartitoare este o nouă chichiță a cuiva din guvern,pentru a scoate bani.Vezi borduriile,castroanele existente în unele sectoare.Eu am deja instalată noua producție de repartitoare și vom vedea în curând dacă sunt OK.

    • Înţeleg că nu înţelegeţi nimic şi căutaţi răspunsuri după ignoranţa proprie, care nu stă bine nici cu fizica.
      Toate analizele expuse de Dvs. arată limpede că nu posedaţi cunoştinţele necesare pentrun a le face.
      Nu este nimic rău în asta.
      Nimeni nu s-a născut învăţat.
      Trebue să luaţi în calcul un singur lucru: cu sau fără repartitoare, factura de căldură va fi aceeaşi
      Iar costurile cu încălzirea trebue să aibă nişte criterii de repartzare pe apartamente.
      Aşa că chestia cu plătitul mai mult nu ţine. Aia este factura, aia plăteşte administraţia!
      În vest, toate blocurile folosesc sistemul cu repartitoare. De acolo l-am importat şi noi.
      Şi să nu îmi spuneţi că sute de milioane de europeni sunt traşi pe sfoară!
      Acolo la ei, se foloseşte ştiinţa, nu bârfa de maidan ca la noi, unde toţi românii neaoşi le ştiu pe toate.
      Uite unde a ajuns ţara asta că s-a luat după toţi inculţii cu doctoratele plagiate!

  13. Am ajutat un prieten si i-am montat centrala de apartament, am facut probe prin octombrie si totul a fost ok.
    Dupa vreo 2 luni l-am intrebat cum îi merge incalzirea?
    Mi-a raspuns ca nu a pornit-o deloc pentru ca are 22-23 grade in casa de la vecinii care sunt racordati la incalzirea orasului, apartamentul fiind inconjurat de acestia.
    Am ramas surprins, dar e clar ca apartamentele cu multi pereti exteriori platesc mult mai mult decat cei cu pereti comuni.

  14. Am centrala pe condensatie și caldura la discreție, cu preturi de doua ori mai mici decât sistemul comunist și învechit made în Bucuresti. Poluare: arzi gaz și scoți apa

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger