AcasăSOCIALReguli noi în privința spovedaniei, după cazul preotului Visarion Alexa. Ce a...

Reguli noi în privința spovedaniei, după cazul preotului Visarion Alexa. Ce a decis Sfântul Sinod al BOR

(sursa foto: vremeanoua.ro)

Preoții trebuie să evite orice gest sau cuvânt interpretabile drept o „familiaritate nepotrivită” cu persoanele care vin să se spovedească.

Mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia au fost aprobate, joi, într-o ședință a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Ce trebuie să facă un preot duhovnic

Dintr-un comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, publicat vineri de basilica.ro, s-au aflat deciziile luate în cadrul ședinței din 29 septembrie a Sfântului Sinod al BOR.

Respectiv că au fost aprobate mai multe propuneri ale Comisiei pastorale, monahale și sociale privind Spovedania şi duhovnicia, după cum urmează:

„1. Sfânta Spovedanie se săvârșește în biserică, în fața unei icoane a Mântuitorului Hristos, pentru ca persoana care se mărturisește să aibă conștiința cât mai vie a prezenței lui Dumnezeu alături de ea și de duhovnic în timpul mărturisirii;

2. Preotul duhovnic are în primul rând datoria să asculte și apoi să întrebe cu delicatețe, doar pentru a-l ajuta pe penitent să fie cât mai sincer în mărturisirea sa;

3. Taina Spovedaniei nu poate fi condiționată de vreun interes material sau de altă natură;

4. Orice duhovnic trebuie să aibă și el un părinte duhovnic la care să se spovedească în mod constant;

5. Preotul duhovnic trebuie să fie un cleric cu viaţă duhovnicească matură, care s-a eliberat de robia patimilor trupeşti şi cultivă virtutea sfinţeniei;

6. Respectarea cu strictețe a cadrului adecvat Spovedaniei, adică săvârșirea ei în lăcașul de cult, sau, în mod excepțional, într-un spațiu deschis și vizibil, adiacent bisericii;

7. Evitarea oricărui gest sau cuvânt interpretabile ca familiaritate nepotrivită cu penitentul (glume inadecvate sau gesturi indecente)”.

Mai mult, s-a anunțat, în același comunicat, că Sfântul Sinod „solicită eparhiilor ca în fiecare protopopiat să se organizeze periodic consfătuiri cu preoții, referitoare la săvârșirea corectă a Sfintelor Taine, precum și cateheze cu credincioșii, privind rânduiala și semnificația duhovnicească a acestora.”

Toate aceste reguli s-au anunțat după ce preotul Visarion Alexa a intrat în vizorul oamenilor legii, ajungând sub control judiciar, fiind acuzat de agresiune sexuală.

Citiți și:

Preotul Visarion Alexa, vizat de alte 5 plângeri pentru agresiune sexuală. Cum își hărțuia enoriașele

Părintele Calistrat Chifan, în cazul Visarion Alexa: „Am trecut prin chestia asta. Am avut suficiente enoriașe din astea”

ŞOC! Preotul Visarion Alexa, acuzat de hărţuire sexuală la spovedanie! Ce pedeapsă a primit

author avatar
Andrei Coman