Cauta

Regenerabilele destabilizează sistemul energetic. Eolienele și fotovoltaicele nu produc vara

România riscă un blackout generalizat

Specialiștii din domeniul energetic atrag atenția că România nu se poate baza doar pe fotovoltaice și eoliene, mai ales că acestea nu produc vara. După închiderea capacităților pe cărbune, sistemul mizează acum foarte mult pe energia eoliană, care, marți, a fost aproape de zero. Astfel, un blackout este oricând posibil, acela fiind, probabil, momentul când autoritățile se vor trezi la realitate.

Germania a anunțat că își va reporni capacitățile pe cărbune, în contextul sancțiunilor impuse Federației Ruse, însă autoritățile din România sunt decise să închidă tot, într-un termen cât mai scurt. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că va transmite proiectul legii decarbonizării la Comisia Europeană și că nu are de gând să negocieze nicio amânare. ”Se vede clar că hotărârile pentru țară nu se iau în România. Toate măsurile arată că înstrăinăm, practic, capitalul românesc din energie. Termocentrala de la Mintia ar putea fi repornită și acum, nu trebuie să o vândă, mai ales în criza aceasta energetică. Iar faptul că spun că vor construi acolo termocentrale pe gaze naște alte probleme. Cu gazul care se va extrage din Marea Neagră vom suplimenta lipsa gazului rusesc, nu o să mai avem surplus pe care să-l folosim în termocentrală. Și nici nu este rentabil să folosești gazul pentru a produce curent, gazul trebuie să-l folosești în industria chimică, unde ai de șapte ori valoare adăugată. Un grup de gaz consumă foarte mult gaz în raport cu câtă energie produce și crește și prețul energiei electrice, pentru că și prețul gazelor a crescut foarte mult”, ne-a declarat Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara. După cărbune, gazul este pe locul doi, la costuri de producție, pentru că nu numai pentru producția energiei pe cărbune se plătesc certificate de CO2, ci și pentru gaze, chiar dacă prețul la certificat este la jumătate.

Eoliana, aproape de zero

Sindicaliștii din sectorul energetic arată că în Gorj, la Complexul Energetic Oltenia, nu se justifică oprirea grupurilor, pentru că nu sunt retrase din exploatare. Ministerul Energiei le ține oprite pentru că nu au fost făcute nici acum exproprierile terenurilor la cariere, pentru a putea mări producția de lignit. ”Ei se bazează pe eoliană, dar marți, producția de energie eoliană a fost aproape de zero, iar după ce va veni căldura va fi tot aproape de zero, pentru că eoliana vara, pe caniculă, nu prea merge. Și nici fotovoltaicele nu merg vara, pentru că, de la 36 de grade în sus, scade capacitatea de producție a energiei. Capacitatea instalată de producție pentru parcurile fotovoltaice este de 800 de MW, dar ca medie produce foarte puțin. Dacă nu bate nici vântul și nu ai nici fotovoltaic destul, cu ce intri în sistem? Gazul va fi o problemă, dacă se vor opri importurile din Federația Rusă, iar nucleara este limitată și merge în bandă”, ne-a precizat președintele Sindicatului Solidaritatea, Cristian Iștoc. Acesta arată că România produce 1.400 de MW de la nucleară, dacă merg ambele grupuri, că acum este oprit unul, 1.200 MW energie pe cărbune în Gorj, 800 de MW de la Petrobrazi- OMV Petrom, pe gaze, și hidro 2.000 MW. ”Acum consumul este de circa 6.000 MW, dar se va duce iar în sus, că încep aerele condiționate și ne ducem iar la 8.000-9.000 MW și atunci va fi o problemă pentru că va fi caniculă și în România și în Estul Europei și nu vom avea de unde să importăm”, susțin sindicaliștii.

Blackout-ul trezirii

Probabil până la momentul acela de blackout, care se va produce ori pe o parte din țară ori în toată țara, când o să se regândească multe, toată lumea stă și merge la mila divinității, speră că plouă, că bate vântul, consideră Cristian Iștoc. ”România trebuie să asigure în orice moment stabilitatea sistemului energetic, indiferent de condițiile climatice. Nu se poate renunța niciodată la cărbune și la gaze și să te bazezi numai pe regenerabile, adică pe natură. La noi se poate face foarte simplu coincinerarea deșeurilor pentru a produce energie. Avem gunoaie multe, ne mai aduc și alții gratis în Portul Constanța. Dar nu se dorește să se investească în acest sistem, că este mafia gunoaielor și se câștigă foarte mulți bani pentru partide”, ne-a mai declarat președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara, Cristian Iștoc.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Iohannis joacă alba-neagra cu viitorul României
  • Jurnalul securiștilor de la Păltiniș se vinde ca pâinea caldă
  • Mbappe nu uită de PSG
  • FCSB ține cu Real Madrid în finala Ligii Campionilor. De ce?!
  • Producătorii au răbufnit. Hipermarketurile pun adaosuri uriașe
  • Se privatizează industria de armament. Guvernul trece la exproprieri masive
  • O nouă măsură a Guvernului PSD în sprijinul românilor. Amenzile de circulație nu se modifică prin creșterea salariului minim de la 1 iulie 2024
  • Trump devine coșmarul piețelor bursiere?
  • S-a creat precedentul. România, condamnată de CEDO pentru încălcarea drepturilor unui transgender
  • Exit mobile version