AcasăSOCIALReforma pensiilor militare din România a băgat spaima în polițiștii europeni

Reforma pensiilor militare din România a băgat spaima în polițiștii europeni

Panică printre polițiștii din UE. Se tem că urmează și ei

Polițiștii din statele UE sunt în stare de alertă după ce au aflat despre reforma pensiilor militare din România. Aceștia se tem că vor urma astfel de reforme și în alte state europene și au decis să trimită un memoriu către Parlamentul European și Comisia Europeană, în care să ceară încetarea unor asemenea practici. În România, aproape 8.000 de polițiști se pregătesc să iasă din sistem, deși sindicaliștii au reușit să obțină o derogare de la lege până în 2028.

La Congresul European Police Union, desfășurat recent la Berlin, reforma pensiilor militare din România a reușit să sperie toți participanții. Aceștia se tem acum că, odată ce a fost posibil în România, se poate întâmpla și în celelalte țări europene.

”European Police Union a anunțat că va trimite un memoriu Comisiei Europene și Parlamentului European, în care își vor exprima îngrijorarea față de reforma pensiilor militare din România, care se poate extinde și în celelalte țări ale UE. Polițiștii europeni se tem că vor intra și ei în acest malaxor al politicienilor, care nu știu de unde să mai ia bani. Organizația va cere încetarea acestor reforme, chiar dacă pentru România va fi tardiv. Mai mult, am aflat că Sindicatul polițiștilor germani a cerut Parlamentului din Germania să stabilească prin lege că polițistul german are dreptul la respect din partea cetățenilor, pentru că și la ei este un trend de slăbire a autorității”, ne-a declarat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Acesta a arătat că niciun stat UE nu a trecut în reforma pensiilor din PNRR pensiile militare și că în țările europene sunt pensii bazate pe contributivitate, dar polițiștii care ies la pensie primesc anumite indemnizații pentru vechimea din poliție, astfel încât să aibă o pensie decentă.

S-au evitat tăieri de 20% din pensie

Conducerea SNPPC susține că pensiile militare nu aveau ce căuta în PNRR, dar, cel puțin, a reușit să evite câteva aspecte care ar fi dus la o diminuare și mai mare a pensiilor. ”De exemplu, am eliminat acea plafonare la ultimul salariu încasat în activitate, pentru că, dacă erai în concediu medical în ultima lună de activitate, efectiv se reducea pensia cu aproape 20%. Totodată, a rămas plafonare la media veniturilor încasate într-o perioadă aleasă de 6 luni consecutive din ultimii 5 ani pentru cei care îndeplinesc condițiile de pensionare până la 31 decembrie 2023 și, pentru ceilalți, din 12 luni consecutive din ultimii 5 ani, de la 1 ianuarie 2024.  Dacă polițiștii de încadrează să iasă la pensie până la 31 decembrie 2023, vor putea rămâne în sistem până la 31 decembrie 2028 și să se pensioneze pe actualele condiții. La ora actuală, avem 7.900 de polițiști care îndeplinesc condițiile de pensionare. Nu știu câți dintre ei vor rămâne, dar cei care rămân vor constitui o gură de oxigen pentru sistem, pe fondul deficitului major de personal. Și aceste modificări succesive, aceste atacuri la adresa familiei ocupaționale, pensiile militare au devenit pensii speciale, se trece pe contributivitate fără a se ține seama de incompatibilități și de riscurile și importanța acestei profesii, sperie oamenii”, ne-a precizat președintele SNPPC, Vasile Zelca.

Se blochează sistemul

Dacă la următoarea rectificare polițiștii nu-și vor primi drepturile salariale din Legea 153/2017, nemulțumirile vor exploda și se va trece la blocarea sistemului, mai spune conducerea SNPPC. ”Salariul unui agent de poliție cu 20 de ani vechime este undeva la 3.500 de lei. La acesta se mai adaugă norma de hrană și norma de echipament, care intră în categoria venituri, că acolo se joacă politicienii cu cuvintele. Din cauza salariului mic, polițistul consideră norma de echipare un venit, deși ea trebuie folosită pentru cumpărarea de haine, nu pentru cumpărarea de alimente și achitarea facturilor”, a mai spus Vasile Zelca, președintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
9.363 afisari

28 COMENTARII

  1. Nu s-a făcut nici o reforma a pensiilor militare si nu s-au eliminat inchitatile ci din contra s-au adâncit!

  2. Oricum sunt inutili, in unele cazuri chiar periculosi – vezi tinerii decedati in urma batailor respectiv impuscaturilor inutile – ala cu forfecuta.

  3. De ce oare sunt polițiștii, jandarmii și militarii loiali ticăloșilor de politicieni?
    Pentru că primesc pensie grasă de la 45 de ani, după o viață de frecat menta.
    Dacă asta dispare, atunci politicul rămâne la popoul gol ca să le-o tragă toți, nu-i mai apără nimeni.
    Simplu, nu?

    • De nu intri în sistem să o freci și tu, așa de pe margine e mai greu…
      Ai fugit la mămica după 6 luni, nu ți-a plăcut să-ți faci patul singur, să mănânci mazăre și să bei ceaiul în cană de inox…
      Oricum v-au salvat ăștia, aveți carduri sociale, carduri energie, scutire CASS…
      Așteptați iarna să vină armata să vă dezapezească, iar voi dansați manele pe lângă mașini…
      2, 5 milioane de Trântori cu,, pensii” de 1700 lei lunar care au lucrat 7-10 ani la CAP, iar alții care au lucrat 40 ani, iau 2000 lei…
      Iar în privat, Evaziune la Maxim (10 % din PIB), România primul loc în UE.
      Mecanic locomotivă – 7000 lei pensie, profesor română – 2500 lei, primar 8 clase – 12000 lei salariu, colonel facultate – 7000 lei salariu, asistentă – 9000 lei salariu, profesor – 3700 lei
      PSD + PNL au mărit pensiile cu 50 % în 6 ani, de unde atâta contributivitate ?
      Deja au început să facă rost de bani…

    • Atât ai înțeles? Că politicienii își fac o lege prin care se lasă singuri la popoul gol?
      In toate tarile civilizate incompatibilitățile se plătesc.
      Dacă ați citi legea pensiilor actuală ati observa ca politistul poate iesi la pensie doar daca are minim 47 ani si obligatoriu 25 de ani vechime efectiva, ceea ce e foarte greu. Daca ai lucrat in structuri operative nu prin birouri.
      In orice domeniu, unii lucreaza mai mult si aubrandament mai bun si altii „freaca menta” cum spuneați.
      Ideea e sa nu generalizam pentru intreaga breaslă.
      Perceptia proprie, care este influențată de bagajul de cunoaștere si de experienta de viata proprie, este unul dintre elementele care formeaza parerea, iar generalizarea este una dintre capcanele percepției. Așa că povestea cu 45 de ani a celor din politică încă tine la public si in 2023. Trist! Veti vedea ca o veti duce la fel de prost, daca nu mai rău, ca natie vorbesc, si in anii următori. 👍

    • Cu sindicate ca în MAI ma mir ca mai luam salariile întregi și la timp. Suntem vai de pu.a noastră. Prostii legii unice de salarizare, Madona societatații, ca o prostituata de lux(fără dinți în gura dar vrem 500 lei ora).

    • În caz de război voi ăștia fricoși în realitate, șmecheri de pe un dispozitiv, ar trebui să terminați cu ura și să respectați oamenii care își riscă viața pentru niste civili prea p.o..i pentru anul 2023.

  4. Citesc comentariile si ma minunez de ce ineptii pot scoate unii din ”putul gandirii”. Cica militarii sunt loiali politicienilor. Voi confundati generalii tradatori si pupincuristi cu militariii adevarati? Am iesit la pensie la 56 ani nu la 45 si am vechime cumulata 50 ani (datorita conditiilor de munca) cu o pensie de 3150 lei. Vi se pare pensie specială?

  5. Pensiile militare de stat, spre deosebire de celelalte pensii de serviciu, nu au nicio componentă necontributivă/supliment din partea statului. Militarii și polițiștii plătesc o contribuție individuală la bugetul de stat egală cu cota de contribuție individuală de asigurări sociale (art. 31 din Legea nr.223/2015).
    Prin urmare, pensiile militare sunt contributive.

  6. Dar de ce vă faceți polițiști, daca e așa de greu? Daca ii căutăm la școli absolvite și note sau calificative vom constata că abia au trecut clasele. Ce respect vor nescolitii ăștia? Întâi să dovedească că merită mai mult prin atitudine, profesionalism, decenta și fără șpăgi și combinații, fără trafic de persoane și de droguri.

    • Povestește-ne tu despre vreun stat ( măcar unul ) care nu are poliție! Întrebarea ta este valabilă și pentru orice altă profesie/meserie/ocupație. Spre exemplu: de ce te faci vânzătoare la market dacă știi ca ești precar salarizată, e mult de muncă și nu te pensionezi de la vârsta de 47 de ani cu pensie specială?
      Bănuiesc că ești și vreo somitate.🤣

    • Câteva cazuri izolate le pui in cârca tuturor, trebuia să faci liceul militar și academia să ști cât se învață, vorbești numai prostii.
      In alta ordine de idei văd că aceste comentarii seamana cu ale unor oameni frustrați care /poate nici nu au făcut armata și nu au putut ajunge in sistem.
      Jalnic cum puteți calca in picioare oamenii în uniformă.

  7. Vrei să vezi un spectacol cu o balerină de 65 de ani? Nu? Probabil de aceea se pensionează la 40 de ani!
    Vrei copiii tăi să fie salvați de un pompier de 65 de ani?
    Oare de ce pensiile speciale ale ziariștilor (50% în plus la pensie pentru 25 de ani de muncă) nu au fost tăiate? E nevoie de ei să spele creierele românilor!

    Ca rezervist refuz să îmi îndeplinesc obligațiile legale! Ați văzut cu toții ordinele de concentrare! Cui credeți că se adresează?
    Să facă bine să angajeze 140.000 de rezerviști! Plătiți de Drulă personal! Să vedem apoi….

    • Dar ăla în construcții poate munci pînă la 65 de ani. Oare de ce? Păi atunci să muncească și militaurizatu tot pînă la 65.

      • Dar ăia au restricții în viața lor? Nu! Pot munci mă două servicii diferite. Pot intra in politică. Pot face grevă în timpul serviciului. Pot să și deschidă firme sau să fie asociați. Polițiștii și militarii nu! Pensiile militare există în multe țări din NATO. Românii civili sunt de bubuie de inteligență.

  8. Toți polițiștii pe care îi cunosc au salarii uriașe, plus sporuri peste sporuri, prime peste prime, normă de hrană, vaucher de vacanță și alte privilegii pe care oamenii nu le au.
    Se pensionează la vîrste fragede și au pensii speciale mult mai mari decît ale românilor care lucrează cinstit.

    În Germania, polițiștii și militarii se pensionează majoritatea la 60 de ani, nu au pensii speciale iar salariile sunt normale, mai mici decît ale angajaților din privat.

    • Și n-ai găsit răspunsul la aceste probleme, așa-i?
      Îți spun eu. În Germania ceilalți angajați din ” privat ” au salarii mai mari ( oficial ) decât polițiștii pentru că patronatele lor respectă legile. Și la noi un angajat din privat câștigă mai bine dacât polițistul ( în realitate ), dar patronul dă banii în plic ( la negru ), în documentele contabile figurând doar salariul minim.

  9. De faptul că statul plătește ratele bancare la casele polițiștilor ..chirii …nu vorbiți ? Vi se pare puțin …in ce stat vi se plătește casa ? La salariu calculați și mocangelile …un agent 3500 …norma hrana ..1100 ..
    Rata bancara ..
    800 ..

    Este puțin ?

    • Cine plătește bre ratele bancare polițiștilor? Civili, sunteți le lângă.. Acordă o sumă doar pentru chirii și e normal.

  10. Pensiile militare contributive?Simpla propaganda.Sunt plătite de la bugetul de stat, nu din bugetul asigurărilor sociale pentru pensii.Si formula de calcul este diferita:media sondelor din 6 luni din ultimii 5 ani,nu punctajului mediu anual.Ati avut pensii vontributive în perioada 2011-2015, dar col Dogsru și alți ingalonati ;coloneii di generali au vrut o lege speciala și o pensie speciala.Le aveti acum.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger