AcasăSOCIALReducerea testării populației, o abordare sinucigașă a pandemiei

Reducerea testării populației, o abordare sinucigașă a pandemiei

Numărul real de cazuri Covid este de 50.000 pe zi

Strategia pentru gestionarea pandemiei a eșuat de multă vreme, atrage atenția europarlamentarul dr.Tudor Ciuhodaru, care arată că numărul din ce în ce mai mic de testări este o abordare sinucigașă. Acesta susține că, în realitate, România înregistrează 50.000 de cazuri Covid în fiecare zi.

Ministerul Sănătății și Grupul de Comunicare Strategică raportează, în ultimele săptămâni, din ce în ce mai puține teste făcute populației pentru depistarea noului coronavirus. Mesajul transmis este unul de falsă siguranță, având în vedere că numărul real de infectări nu este de aproximativ 5.000 pe zi, ci de 50.000, explică europarlamentarul dr.Tudor Ciuhodaru. ”Singurele cifre pe care nu le pot ascunde și nu le pot cosmetiza sunt cele care reprezintă cazurile de la ATI și decesele. Și se vede că aici avem constant circa 1.300 de pacienți la ATI și aproape 200 de morți pe zi. Grav este faptul că 1.300 este numărul maxim de paturi la Terapie Intensivă și probabil nu vor să admită că sunt depășiți și că trebuie trimiși pacienții în străinătate. Comisia Europeană a făcut recomandări de testare extinsă și schimbarea definiției de caz, adică testarea inclusiv a persoanelor asimptomatice care au intrat în contact cu cei infectați. Este o cosmetizare a situației pandemiei și nu ai cum să faci o strategie în momentul în care te îmbeți cu apă rece. În plus, se transmite o stare de liniștire a populației, pentru că cei care văd că numărul de cazuri este în scădere pun la îndoială gravitatea acestei pandemii. Nu avem o imagine reală a pandemiei și nu poți lua măsuri coerente pe cifrele acestea care nu au nicio legătură cu realitatea.  Rata mare de pozitivare, de peste 20%, a fost constantă. Dacă s-ar face 50.000 de teste, așa cum se spune că este capacitatea maximă de testare, avem, de fapt, 10.000 de cazuri pe zi, înmulțit cu 5, pentru că luăm în calcul și rata asimtomaticilor, înseamnă că avem 50.000 de cazuri pe zi”, ne-a declarat dr.Tudor Ciuhodaru.

Strategie eșuată

Definiția de caz în România, pentru efectuarea testului PCR, este aberantă și nu este folosită nicăieri în lume, ne spune europarlamentarul dr.Tudor Ciuhodaru. ”Este logic, dacă vrei să întrerupi lanțul de transmitere a virusului, în contextul în care patru din cinci purtători de coronavirus sunt asimptomatici, că trebuie să testezi. Și cea mai sigură metodă să nu iei Covid este să nu stai față în față cu unul care este infectat. Strategia este clar eșuată și de asta înregistrăm noi cazuri la ATI în fiecare zi. Gândiți-vă că trebuie să vină românii din Anglia. Nu era firesc să fie toți testați, cum face Franța? Uniunea Europeană ne-a cerut să testăm măcar 0,1% din populație în fiecare zi, dar noi nu am făcut niciodată acest lucru. Mai mult, în unele zile, scăderea numărului de teste a fost și de 70%, ceea ce înseamnă o abordare sinucigașă a acestei pandemii. Uitați-vă la Slovacia, care a făcut testare în masă și a redus cu 60% rata de infectare, Slovenia face același lucru, Austria începe a doua testare în masă, iar Franța testează extins în orașele în care are probleme”, ne-a mai precizat dr.Tudor Ciuhodaru.

7.000 de teste pe zi

Guvernul pare să fi renunțat la testări, ajungând ca numărul testelor efectuate să scadă incredibil de mult. Recordul ultimelor săptămâni a fost atins în 21 decembrie, când s-au efectuat doar 7.000 de teste, rata de pozitivare fiind de 30%. Media numărului de cazuri a fost de circa 5.000, însă numărul pacienților internați în stare gravă la ATI a atins limita maximă. Motivația autorităților a fost aceea că există o capacitate limitată de testare, din cauza personalului insuficient din laboratoare. Pentru testele rapide însă nu este nevoie de personal specializat, dar și la acest capitol Ministerul Sănătății a eșuat, fiind incapabil să le achiziționeze și să le distribuie în regim de urgență.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
427 afisari

2 COMENTARII

  1. Cât mai mințiți – ȘI VOI – cu pandemia lui pește prăjit? Ce pandemie e aia, cu mortalitate de 0.X la sută. Chiar nu știți că sunt omorâți sau lăsați să moară, CU ZILE, atâția oameni, sub pretextul acestei cacialmale globale? Bașca încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale ale noastre, ale tuturor? Nu aveți conștiință nici voi, chiar nu vă crapă pingeaua obrazului de rușine? Vreți să fiți părtași cu niște criminali, la propriu?

  2. Asa gestioneaza LIberalii fara creer pandemia, si vor un guvern condus de o marioneta, care a indatorat tara pe multi Prim Ministru ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger