AcasăSOCIALRedeschidere școli. Elevii şi cadrele didactice, cu mască în permanență. Circuite în...

Redeschidere școli. Elevii şi cadrele didactice, cu mască în permanență. Circuite în interiorul şcolilor. Ce au de făcut părinții (draft)

Redeschidere școli. Elevii şi cadrele didactice, cu mască în permanență. Circuite în interiorul şcolilor (draft) (sursa foto: Facebook)

În doar câteva zile, elevii și cadrele didactice urmează să revină în sălile de clasă, la începutul semestrului al doilea al actualului an școlar. Nu oricum, ci având de respectat mai multe reguli de natură organizatorică, dat fiind contextul generat de noul coronavirus.

În acest sens, Ministerul Educaţiei a prezentat joi dimineaţă un document ce conține mai multe măsuri de organizare, cu precizarea că este vorba despre un draft, care urmează a fi validat și de Ministerul Sănătății, conform news.ro. Din câte se menționează în acest draft, se are în vedere în mod special amenajarea claselor în așa fel încât să existe o distanță fizică de un metru între elevi.

Iată precizările:

”1. Organizarea spaţiilor pentru asigurarea distanţării fizice

a) Organizarea circuitelor în interiorul şcolii prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, de deplasare în interiorul unităţii de învăţământ şi de părăsire a acesteia, facilitând păstrarea unei distanţe corespunzatoare între persoane.
La intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum si la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini.
Uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.

b) Organizarea sălilor de clasă
• Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de 1 metru
între elevi. Dacă configurația sălii de clasă (suprafață, mobilier etc) nu permite distanțarea
fizică de 1 metru, atunci spațiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanța maxim
posibilă între elevi.
• Deplasarea elevilor în interiorul instituţiei trebuie limitată prin alocarea aceleiasi săli
unei clase de elevi, iar profesorii vor schimba sala de predare. Principiul de urmat este „1
clasă de elevi = 1 sală”;
• Este interzis schimbul de obiecte personale;
• Va fi asigurată aerisirea claselor înainte de sosirea elevilor, prin deschiderea ferestrelor
timp de minimum 30 minute, apoi în timpul pauzelor minimum 10 minute şi la finalul
zilei, ținând cont de temperatura exterioară;
• Se recomanda evitarea experimentelor practice care necesită mişcare şi/sau
interacţiune strânsă între elevi;
• Elevii şi personalul didactic/didactic auxiliar/nedidactic vor purta mască in
permanenta, atunci când se află în incinta unităţii de învăţământ.”

Totodată, se precizează că ”accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unitatii de invatamant (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ”.

Obligații ale părinților

Totodată, în documentul amintit sunt trecute și o serie de ”sfaturi utile pentru părinţi”, între care acela de a evalua zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală, de a actoda atenţie ”stării mentale a copilului” şi de a discuta cu el ”despre orice modificări alestării lui emoţionale”. Mia mult, părinților li se recomandă să învețe copiii cum să se spele pe mâini ”corespunzător”, dar și cum să poarte corect masca de protecţie. ”Sfătuiţi-vă copilul să nu consume în comun alimente sau băuturi şi să nu schimbe cu alţi elevi obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.) Nu oferiţi alimente sau bauturi întregii grupe/clase la aniversari sau cu alte ocazii”, se mai menționează în document.

”În situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală”, sună indicația oficială.

”Părinţii au obligaţia să anunţe unitatea de învăţământ cu privire la absenţa elevului în
următoarele situaţii:
Elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;
• Elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
• Elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 şi se află în
carantină.”, se mai precizează în draft-ul amintit.

134 afisari

1 COMENTARIU

  1. SALUTARE LA PARINTI SA NU DUCETII COPII LA SCOLI CA VA FI TESTE ANALE PE VIATA OSA VEDETI CA CA SUFERINTE INCEPE DEJA CA NU VA FI BINE SA VEZI CA INCEPE URA IMPOTRIVA NOASTRA CARE NU ACCEPTAM VACCINU MATII OSA NE UCIDE

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger