AcasăSOCIALRedeschidere școli. Ce se întâmplă dacă apare un caz de COVID într-o...

Redeschidere școli. Ce se întâmplă dacă apare un caz de COVID într-o clasă. Anunțul ministrului Educației

În așteptarea momentului în care se vor redeschide școlile, iar elevii se vor putea reîntoarce la clase, pentru a relua cursurile în format fizic, ministrul Educației a făcut precizări importante.

”Ar fi foarte important ca în fiecare şcoală (…) să existe o persoană cu competenţe medicale care să facă aceste test, sau să (…) faciliteze accesul pentru un astfel de test. Din păcate, nu este deloc un lucru simplu de făcut, ştiut fiind public stadiul în care ne găsim cu privire la personalul medical”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, marți seară, la Antena 3, .

Scenarii pentru situațiile în care profesorii s-ar îmbolnăvi de COVID

Oficialul guvernamental a făcut referire și la situația în care cadrele didactice s-ar putea îmbolnăvi de COVID-19. ”În primul rând dacă este vorba de un profesor din învăţământul gimnazial sau liceal, mai ales dacă este vorba de (…) o şcoală din scenariul galben, (…) profesorul respectiv (…) ar fi să spunem mai uşor de înlocuit. Lucrurile stau cu totul altfel în învăţământul primar şi în grădiniţă, unde dacă s-a îmbolnăvit un învăţător sau un educator, în cazul în care nu există cadru didactic de schimb, (…) din păcate şcoala în acea clasă va trece în online”, declarat ministrul.

O altă situație la care a făcut referire Sorin Cîmpeanu este următoarea: ”profesorul are vulnerabilităţi cronice certificate medical, (…) orarul poate fi construit de așa natură încât dacă profesorul de matematică are contraindicaţii medicale cu privire la prezenţa fizică, orele de matematică se pot pune separat într-o zi a săptămânii. În care zi a săptămânii, elevii nu vor mai merge fizic la şcoală, ci vor rămâne acasă să facă online, cu cadrul didactic care nu are posibilitatea să meargă la școală”.

Când s-ar putea suspenda cursurile într-o clasă/școală

Totodată, ministrul Educației a explicat ce variantă se are în vedere în cazul în care apar mai mult de două cazuri de COVID într-o clasă. ”Ne gândim la varianta în care dacă apar două cazuri într-o clasă, să fie suspendată activitatea în acea clasă. Dacă apare un singur caz, să nu fie suspendată, dar să se facă testarea. (…) Nu în toată şcoala, ci doar în clasă. Dacă însă sunt mai multe clase în care în fiecare apar mai mult de două cazuri, se suspendă activitatea în întreaga şcoală. Dacă sunt doi profesori care au o mișcare mai accentuată în interiorul scolii care sunt depistati pozitiv, atunci se trece direct la suspendarea cursurilor în întreaga şcoală”, a completat Sorin Cîmpeanu.

Ce anunțase președintele

În cursul zilei de marți, Klaus Iohannis făcuse referire la redeschiderea școlilor, din 8 februarie, când va începe semestrul doi. Totul, după discuții avute, la Cotroceni, atît cu cu premierul, cât și cu miniștrii Educației și Sănătății și alți experți.

În unanimitate, am decis următoarele lucruri: începând de luni, când începe semestrul doi, majoritatea copiilor merg fizic la școală. Evident însă că trebuie să respectăm și situația din fiecare localitate, să ținem cont de ce se întâmplă în fiecare localitate și pentru fiecare școală trebuie luate măsuri foarte stricte, fiindcă noi ne dorim ca școala să se desfășoare în condiții sigure și pentru copii, și pentru dascăli.

Și, în consecință, în localitățile în care sunt puține cazuri de COVID-19, în așa-numitul scenariu verde, toți copiii merg fizic la școală, și grădiniță, și ciclu primar, gimnaziu și liceu. În localitățile în care sunt ceva mai multe cazuri, așa-numitul scenariu galben, acolo copiii de grădiniță merg fizic la grădiniță, clasele I-IV merg la școală și din ciclul secundar merg doar copiii din clasa a VIII-a fizic la școală, fiindcă ei se pregătesc de examen, iar din liceu merg copiii, sau tinerii deja, din clasa a XII-a, care se pregătesc de Bacalaureat.

În localitățile unde, din păcate, sunt destul de multe cazuri, care sunt în așa-numitul scenariu roșu, merg fizic doar copiii la grădiniță și clasele I-IV la școală, restul făcând școala on-line. Deci, în scenariul roșu, merg cei mici fizic, iar clasele de la a V-a până la a XII-a fac școala on-line.

Iar în localitățile unde incidența este mai mare, localități care intră în carantină, în mod natural toată lumea stă acasă.

Deci, pe scurt: grădinițele și clasele I-IV vor funcționa fizic peste tot, mai puțin în localitățile care intră în carantină. Acolo unde sunt puține cazuri de COVID-19 toți copiii merg la școală. Acolo unde sunt ceva mai multe merg la școală cei mici și clasele VIII, XII. Iar unde sunt destul de multe cazuri, înainte însă să intre în carantină, merg doar cei mici, grădiniță, clasele I-IV, restul făcând școală on-line”, anunțase președintele.

167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger