AcasăSOCIALRecolte amenințate.Prețurile alimentelor, alertă globală

Recolte amenințate.Prețurile alimentelor, alertă globală

Seceta micșorează culturile din SUA, Europa și China, sporind temerile legate de foametea globală și influențând perspectivele inflației.

Cel mai recent avertisment a venit din Vestul american: câmpurile de soia și porumb suferă de secetă și caniculă.

Între timp, seceta își pune amprenta asupra Europei, Chinei și Indiei, în timp ce perspectivele exporturilor din Ucraina, un important transportator de cereale și ulei vegetal, sunt greu de prezis din cauza efectelor invaziei Rusiei.

„Deschiderea porturilor din Ucraina este un semn binevenit, dar volumele rămân mult sub nivelurile normale”, a  declarat Joe Glauber, fost economist-șef la Departamentul american al Agriculturii, care acum este membru senior la Institutul Internațional de Cercetare a Politicilor Alimentare din Washington.

Prețurile la porumb, soia și grâu rămân în continuare forte volatile și ar putea crește până la încheierea recoltelor de toamnă.

Un indice al cerealelor tranzacționează cu aproape 40% peste media pe cinci ani, iar creșterea prețurilor la recolte a contribuit în mare măsură la inflația mondială.

În SUA, porumbul este cea mai importantă cultură –  o producție slabă va avea efecte în lanțul global de aprovizionare cu alimente, sporind presiunea asupra Americii de Sud pentru recolte abundente la începutul anului viitor.

Acest lucru se va întâmpla mai ales dacă China, care suferă de cea mai gravă secetă de la începutul anilor 1960, va fi nevoită să importe mai multe cereale pentru a susține stocurile interne.

Perspectivele agriculturii mondiale până în 2023 îi îngrijorează pe observatorii pieței. Europa se află în chinurile unei secete care pare a fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani, potrivit unei analize preliminare a experților de la Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene.

Mai multe culturi din sunt afectate în mod deosebit de puternic, cu prognozele de randament pentru porumb cu 15% sub media pe cinci ani.

„În vreme ce prețurile la energie rămân ridicate cel puțin până în iarna care vine, orice deficit major în aprovizionarea cu cereale va avea un impact devastator asupra sectoarelor alimentare și furajere”, a avertizat Abdolreza Abbassian, analist al pieței alimentare și fost economist la ONU pentru Alimentație și Agricultură.

India reprezintă aproximativ 40% din comerțul global cu orez și este cel mai mare expeditor din lume, dar culturile au  scăzut cu 8% în acest sezon din cauza lipsei de precipitații în unele zone.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
457 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger