Cauta

Războiul Rafila-Arafat și paramedicina din spitale

Raed Arafat, disperat. Pierde UPU-urile și serviciul de ambulanță

Conflictul dur dintre ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și Raed Arafat, șeful DSU, este mai mult decât binevenit și necesar. Este pentru prima oară, din 2014 până în prezent, când un ministru are curajul de a reabilita un sistem hibrid și păgubos și de a spune adevărul despre SMURD. Și anume că rolul instituției umflate cu pompa mediatică este unul minor.

Am avut multe divergențe și polemici cu colegii de breaslă și cu diverși politicieni pe marginea subiectului SMURD. Ridicarea lui Raed Arafat la rangul de ”părinte al medicinii de urgență din România” a fost extrem de exagerată, ca să nu spun deviantă. Ce a introdus nou în sistem Arafat a fost elicopterul, pe care, evident, că nu l-a adus de acasă, ci de la MAI. Un lucru legat de evoluție, care oricum s-ar fi întâmplat.

Cu ce altă noutate a venit în sistem? Cu paramedicii, care ar fi trebuit să fie o structură temeinic pregătită să acorde primul ajutor în caz de accidente grave. Când spun temeinic, mă refer la cel puțin un an de școală și de cursuri intensive, urmate de examene riguroase, având în vedere responsabilitatea uriașă pe care o au acești paramedici. În România însă paramedicii au fost și sunt niște bieți pompieri, instruiți o lună-două să restabilească funcțiile vitale ale victimelor.

Pentru pompieri, și chiar ei o spun, este o traumă imensă prezența la locul unui accident, așteptând, îngroziți că le vor muri oamenii în brațe, să vină medicii, care chiar știu ce au de făcut. Pe Raed Arafat mass-media l-a făcut erou, spre stupefacția și frustrarea adevăraților salvatori, medicii și asistentele de pe Ambulanțe, care au tot spus, fără ca cineva să-i ia în seamă, că SMURD-ul rezolvă doar 2% din urgențe, restul sunt ale Ambulanței. Pentru Raed Arafat și SMURD totul era o goană după imaginea de eroi ai sistemului. Poate unii își mai aduc aminte de apelul la 112 al soțului Mădălinei Manole, când acesta a spus că numele pacientei era Magdalena Petru. Ambulanța a ajuns ceva mai târziu, dar cei de la SMURD au recunoscut, ulterior, că, dacă ar fi știut că este vorba despre Mădălina Manole, ar fi venit ei, că erau mai aproape.

Un cadou de la prietenul Eugen Nicolăescu

De la glorificarea SMURD-ului până la acapararea unităților de primiri urgențe și a serviciului de ambulanță de către Raed Arafat, prin DSU, nu a fost decât un pas, care a fost făcut în 2014. La vremea aceea, ministru al Sănătății era Eugen Nicolăescu, prietenul lui Arafat, care a creat o struțo-cămilă în interiorul spitalelor.

Astfel, unitățile de primiri urgențe, finanțate de Ministerul Sănătății, treceau în subordinea Departamentului pentru Situații de Urgență, aflat la Ministerul Afacerilor Interne. Ce aveau în comun UPU-urile cu DSU? Probabil doar cuvântul ”urgență”. S-a creat astfel aparența că la SMURD chiar se face medicină adevărată, doar prin asocierea cu medicii din UPU, care aparțineau de spitale și care lucrau doar în spitale. Tot atunci Raed Arafat a obținut și coordonarea serviciilor de ambulanță, o dorință mai veche de-a lui, pe care Eugen Nicolăescu i-a îndeplinit-o.

Astfel, puterea lui Raed Arafat a fost extinsă, că să fii mare staroste peste pompieri nu era deloc satisfăcător. Ce vrea acum ministrul Alexandru Rafila? Să întoarcă lucrurile la normalitate. Pompierii cu pompierii și medicii cu medicii. SMURD-ul, care nu are personal medical, să rămână la pompieri, adică la DSU, iar serviciile de ambulanță, finanțate și ele tot de ministerul Sănătății, și unitățile de primiri urgențe să se întoarcă la matcă.

Ia-ți SMURD-ul și te du!

Reacția lui Raed Arafat la vestea că va pierde UPU-urile și serviciile de ambulanță a fost extrem de agresivă. Acesta a afirmat că SMURD-ul nu are ce căuta la Ministerul Sănătății, deși nimeni nu a pus problema SMURD-ului, care înseamnă doar ambulanțele roșii de la pompieri. ”Trebuie inițiat un proces care să facă posibilă reîntregirea sistemului de sănătate, iar medicina de urgență e o parte a asistenței medicale, care trebuie coordonată de Ministerul Sănătății, nu de MAI. Acest sistem nu există în nicio țară”, a punctat Alexandru Rafila.

A apărut Național – Italia, ziarul românilor din Italia. Se găsește la chioșcurile de ziare și  în aeroporturi.

Accesați www.nationalro.it sau https://www.facebook.com/nationalitalia și veți fi la curent cu toate informațiile de ultimă oră despre comunitatea românească din Italia

Ultimele stiri

  • Statele Unite consideră că operaţiunea israeliană de la Rafah rămâne „limitată”
  • AUR: Nicolae Ciucă prejudiciază campania electorală prin panourile uriașe amplasate în țară
  • Ciolacu s-a întâlnit cu investitori americani în domeniul energiei
  • Ciucă: „Cota unică nu și-a încheiat aplicabilitatea în România”
  • Cum pot economisi românii mai mulţi bani de la o lună la alta. Greşeala pe care s-o eviţi!
  • Partidele Politice Fantomă strivesc România între măsele
  • Scene şocante la bordul unui avion: un bărbat a început să alerge pe culoar. Ce au făcut poliţiştii (VIDEO)
  • Alege ce citești
  • Ordin pe unitate: ARMATĂ OBLIGATORIE!
  • Actul cu care NU poţi merge la vot! Șeful AEP, mesaj pentru alegătorii români
  • Exit mobile version