AcasăSOCIALRăzboiul nervilor în Poliția Română. Guvernul, atacat pe toate fronturile

Războiul nervilor în Poliția Română. Guvernul, atacat pe toate fronturile

Polițiștii trec la represalii împotriva autorităților

Mesajul ministrului de Finanțe Adrian Câciu, care a încercat să-i pună la punct pe polițiști, nu a reușit decât să-i enerveze și mai tare pe aceștia. Astfel, pe lângă modalitățile de protest puse deja în practică, polițiștii pregătesc un război de gherilă cu autoritățile, prin absenteism legal, refuz de a mai răspunde la telefoanele personale și controale minuțioase la vamă, care vor produce cozi interminabile.

”Economia este în suferință, iar cei de la poliție fac greve. Haideți să nu șantajăm statul pentru că nu ne-am primit dreptul”, a declarat Adrian Câciu, ministrul de Finanțe. Afirmația a produs foarte multă iritare în rândul polițiștilor, care s-au săturat să mai fie mințiți și să fie sacrificații de serviciu.

”În momentul de față continuăm formele de protest stabilite în luna decembrie, cu avertismente și neefectuarea de ore suplimentare și de sarcini care nu sunt în fișa postului. Urmează, însă, ca, de săptămâna viitoare, să identificăm pe fiecare structură a MAI modalități prin care ne vom limita foarte mult activitatea. Luăm în considerare și încurajarea polițiștilor de a se testa Covid, pentru a constata că sunt pozitivi. Sistemul a rezistat tocmai fiindcă oamenii nu au fost testați, pentru că, dacă s-ar testa toți polițiștii din țară, am avea, în perioadă de vârf, cel puțin 10% infectați, care vor sta în carantină 14 zile. Ne gândim la variante prin care să donăm sânge, în așa fel încât toți polițiștii să beneficieze de o zi liberă simultan. Mai avem în plan ca polițiștii să nu mai răspundă la telefoanele personale după orele de program. Mai mult decât atât, la poliția de frontieră, pentru că urmează ca cei care au venit acasă să se întoarcă la locurile de muncă din străinătate și vor fi din nou cozi la vamă, pregătim controale meticuloase, cu respectarea procedurilor, în așa fel încât controlul unui autoturism cu 4 pasageri să dureze cel puțin 15 minute. Cu alte cuvinte, vom munci pe cât suntem plătiți”, ne-a declarat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

”Colectarea banilor la buget e atribuția lui Câciu”

Ministrul de Finanțe le-a mai transmis polițiștilor să facă un efort pentru creșterea colectării și să se îndrepte împotriva celor care eludează statul. Replica sindicaliștilor din MAI a fost însă că ANAF-ul din subordinea lui Câciu are ca atribuție principală colectarea banilor la bugetul de stat.

”În ultimii cinci ani, ANAF nu a fost în stare să pună pe picioare un mecanism similar cu al celorlalte țări, în care produsul care intră în țară este urmărit electronic până la ieșirea din țară sau până la vânzare. În momentul de față, în România este un paradis fiscal, pentru că în ceea ce privește colectarea sumelor din TVA și a accizelor fiscale, suntem la jumătate din media UE. Noi degeaba trimitem polițiștii să încerce să identifice evazioniștii, în condițiile în care o singură factură se folosește la 5-10 transporturi. Avem în prezent cel mai prost sistem și cel mai favorabil pentru evazioniști din Uniunea Europeană. Așa că atributul principal de a colecta este al ministrului de Finanțe, care trebuie să urmărească produsele la sursă, lucru care nu se întâmplă”, ne-a precizat președintele Sindicatului Polițiștilor Europol, Cosmin Andreica.

Se încurajează evaziunea

Polițiștii susțin că, în loc să se ia măsuri pentru combaterea evaziunii, s-au luat măsuri pentru încurajarea acesteia. Astfel, în octombrie 2020, a fost abrogată Legea 12/1990, care permitea polițiștilor să sancționeze comercializarea de produse care nu au acte de proveniență.

”Și dacă depistezi un tir cu 10 tone de legume, care nu au acte de proveniență, nu ai ce să faci, că multă marfă se transportă pe persoană fizică. Se plângeau polițiștii de la frontieră că vin multe tiruri cu sigilii și nu ai voie să-i rupi sigiliul, fără motive bine întemeiate, iar înăuntru poate să fie orice. Și dacă îl prinzi cu factură doar pe o jumătate din cantitatea de marfă, tu, ca polițist, nu ai ce să facă. Chemi ANAF-ul și, atunci, apare brusc și factura pe cealaltă jumătate din cantitatea de marfă”, a mai afirmat Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
18.287 afisari

14 COMENTARII

  1. Cine a TRAS IN NOI in 15-22 ?? Armata e cu voi si politia tot cu voi . TERORISTII sunt puhoi .Guvernu e smecher

  2. Cine a TRAS IN NOI in 15-22 ?? Armata e cu voi si politia tot cu voi . TERORISTII sunt puhoi .Guvernu e smecher

  3. romanii ar trebui sa invete cum au fost pacaliti 30 de ani de fsn ( psd+pnl ) si sa nu mai puna botul la circul pe care il fac la tv . acest blat a iesit complet acum la iveala prin faptul ca psd cu ciolacu au spalat jigodiile din pnl de toate magariile si hotiile din asa zisa pandemie . ciolacu ne spune , ca ce a mancat lupul ramane mancat , ce s-a furat ramane furat , pupat piata independentei . HAI AUR !

  4. Am citit cu atentie articolul ….Au dreptate politistii sa/si ceara drepturile,care au tot fost amanate din 2017 de ce ???? Cum sa nu te inervezi cand vezi ca pana si personalul tesa a primit majorari ,ca stau pe scaun si la caldura????

    • „Economia este în suferință, iar cei de la poliție fac greve. Haideți să nu șantajăm statul pentru că nu ne-am primit dreptul” – astea sunt cele declarate oficial de domnul ministru de finanțe?!
      Cât tupeu să ai să declari așa ceva?!
      Dar dacă statul are de recuperat de la mine, cetățean normal, 100 lei, oare nu ma șantajează blocând-mi conturile până plătesc?
      Mă uimește fiecare zi trăită în țara asta și nu sunt ușor de uimit…

  5. Tot timpul ,politia si jandarmeria a fost mopul decstes pe jos mizeria altora si in sistemalyl salarizari din 1990 si pina in prezent cind guvernul nu gasea bani sa acopera unele gauri la alte instituti undr credeti ca si bagau mina in salariile ,militarilor,politistilor si jandarmilor in lunacrespectiva li se retinea norma de hrana si de echipare ptr a da alltora buni spunind ca ei trebuie sa fie mai intelegatori.
    RUGAMINTEA MEA ESTE SI VA SUSTIN NY CEDATI ,AJUNGEEE.

  6. Sunt printre sefi fosile care trebuiau sa iasa demult la pensie si totusi prevalati inca isi tin scaunele ocupate . Sa lase locul altora mai tineri cu pofta de munca. Nu stie nimeni ca la proximitate se munceste in extremis si nu se tine cont de drepturi. Rusine pnl-istilor !

  7. Si dupa ce ca nu se tine cont de drepturi si tot ce trebuie facut se da la proximitate, aceasta e si tratata ca si cum ar fi de cea mai joasa speta, ca si cand nu ar valora nimic pentru aceasta institutie…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger