AcasăSOCIALRăzboiul medicamentelor Covid. Veterinarii atacă!

Războiul medicamentelor Covid. Veterinarii atacă!

Românii au golit farmaciile veterinare de ivermectină

Enervați că le-a dispărut medicamentul din farmacii, veterinarii au ieșit la atac împotriva românilor care se tratează deja de Covid cu ivermectina destinată animalelor. Astfel, tratamentul a fost pus la zid, fiind acuzat că ar avea efecte cancerigene, lucru contrazis vehement însă de lumea medicală.

Cu toate atacurile disperate venite pe diferite căi și din toată lumea, ivermectina, tratamentul considerat miraculos pentru vindecarea și prevenția infecției cu noul coronavirus câștigă teren. Cel puțin în România, în farmaciile veterinare, ivermectina, un antiparazitar utilizat în tratarea animalelor, a dispărut efectiv. Reacțiile medicilor veterinari nu au întârziat să apară, condamnându-i pe cei care folosesc medicamentul pentru a se autotrata. Poți însă să-i condamni pe oameni că încearcă să se protejeze și să se salveze? Cu toții știm că medicamentele existente în spitalele românești îți fac mai mult rău decât bine și că, dacă ai apucat să ajungi la Terapie Intensivă, poți să-ți scrii, deja, testamentul. Procentul celor care scapă cu viață de la ATI este infim și cred că aici intervine norocul sau destinul, pentru că nici medicii nu știu de ce unii, ăia puțini, au reușit să scape. Peste toate acestea, avem și un Minister al Sănătății, cu șeful pandemiei cu tot, extrem de obtuz. În timp ce în toate statele se fac studii cu medicamente care și-au demonstrat o cât de mică eficacitate împotriva bolii și se introduc în schemele de tratament cele care, observațional, s-au dovedit vindecătoare, fără să se mai aștepte ani de studii clinice, în România nimic nu se mișcă. Arbidolul, un antiviral uman, care face și el minuni în tratamentul Covid, este împiedicat să ajungă în țară, iar cei care îl aduc pe cheltuiala lor fac adevărate eschibiții pentru a-l dona celor care au nevoie. Ivermectina, medicamentul făcut pentru uz uman, nu are nicio șansă să fie adusă în spitale de autorități, deși se găsește în câteva țări.

Statul român refuză donațiile

Încercarea directorului executiv al fabricii de medicamente Terapia Cluj se a dona statului român 50.000 de tablete de ivermectină nu s-a materializat încă, deși demersurile acestuia au ceva vechime. ”Vreau să donez statului român 50.000 de tablete de Ivermectină, un medicament care are rezultate foarte bune în tratamentul împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2. Nu știu dacă este uriașă, dar este o cantitate importantă, circa 50.000 de tablete avem pregătite. Se știe că acest medicament este un medicament antiparazitar și el se fabrică în cantități foarte mari, atât în Statele Unite, cât și în țările asiatice și există o cantitate suficient de mare pe care o putem aduce în România, dar – și insist asupra acestui lucru – numai dacă protocolul terapeutic și numai dacă medicii din România permit acest lucru. Noi am studiat situația din Statele Unite, cele două studii, vedem că există tot mai multă receptivitate față de acest produs, nu există studii clinice suficiente, există studii randomizate și studii observaționale, dar nu sunt suficiente în acest moment, dar dacă este nevoie putem să aducem și cantități de Ivermectină. Ivermectina din comerț, ironic sau nu, este de uz veterinar, dar cred că nu se mai găsește nici aceasta”, a declarat Dragoș Damian, drectorul executiv al Terapia Cluj.

Efecte cancerigene?

Printre medicii veterinari care au condamnat folosirea de către oameni a ivermectinei s-a numărat și Petru Antonio Mureşan, din Cluj, care a mers însă și mai departe, afirmând că medicamentul ar avea efect cancerigen. Chiar dacă această substanţă are şi un efect imunostimulator  la animalele tratate, este pur şi simplu un antiparazitar, deci nu omoară virușii.  În plus, protocoalele privind administrarea la animale prevăd un timp de aşteptare de la administrarea Ivermectinei la animal până la consumul de produse, pentru că s-a constatat că, deşi foarte bun ca antiparazitar, ivermectina are efecte cancerigene prin acumularea în organism”, a afirmat medicul veterinar Petru Antonio Mureșan. Afirmația este însă contrazisă tot de către medici veterinari. ”Nici vorbă despre așa ceva. Ivermectina a înlocuit medicamentele vechi făcute pe bază de organoclorurați tocmai pentru că acelea erau cancerigene. Remanența ivermectinei este foarte scurtă și în niciun caz nu este cancerigenă”, ne-a declarat dr.Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitare Veterinare Prahova.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.