AcasăSOCIALRăzboiul din Ucraina i-a făcut pe români sceptici la ideea de NATO...

Războiul din Ucraina i-a făcut pe români sceptici la ideea de NATO şi UE. Cum se poziţionează poporul nostru în privinţa Rusiei?

Războiul din Ucraina i-a făcut pe români sceptici la ideea de NATO şi UE. Cum se poziţionează poporul nostru în privinţa Rusiei?

Dan Dungaciu, cel care este directorul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române, a comentat rezultatele unui sondaj recent efectuat.

„În ceea ce priveşte atitudinea concretă faţă de războiul din Ucraina, el afirmă că „românii se înscriu în tabăra identificată de European Concil for Foreign Relations drept tabăra ‘pragmatistă’, spre deosebire de tabăra ‘moralistă’ (victorie totală împotriva Rusiei, cu orice preţ), adică cei care vor pacea inclusiv prin concesii ale Kievului”.

Încrederea în NATO şi UE a scăzut

Încrederea românilor în spaţiul instituţional naţional, ca şi în NATO şi UE a scăzut faţă de anul trecut, populaţia României rămânând însă cert una pro-occidentală şi pro-europeană, relevă Barometrul de securitate al României, ediţia noiembrie 2022.

Astfel, la întrebarea „consideraţi ca lucrurile în România se îndreaptă într-o direcţie bună?”, 87,1% răspund NU, doar 12,% dintre respondenţi aleg DA.

Acest complex de crize duce la scăderea încrederii şi în NATO (53,64% în 2022, faţă de 67,36% în 2021) sau Uniunea Europeană (39,76% în 2022, faţă de 59,18% în 2021), potrivit barometrului.

Românii îţi doresc să se încheie războiul

Dacă România ar fi atacată, 36% dintre respondenţi afirmă că ar participa la apărarea ţării, 33% sunt indecişi, 29% spun că ar încerca să plece cu familia.

Cea mai mare parte dintre cei întrebaţi – 70% – cred că cel mai important acum este să se oprească războiul, iar 28% spun că acesta trebuie continuat până la învingerea Rusiei, relevă studiul. De asemenea, după nouă luni de la începutul crizei, 74% dintre români afirmă că ar trebui să primim în continuare refugiaţi din Ucraina, dacă va fi nevoie.

author avatar
Andrei Ștefan
738 afisari

22 COMENTARII

  1. Poporul nostru este profund marcat și primul vizat de expansiunea teritorială permanentă a Rusiei. În istorie am fost ocupați de vreo șase ori de ruși. Niciodată nu au lăsat amintiri pozitive. Iar istoria nu se uită, pentru că au adus, din stepele lor nemărginite, numai cioloveci cu comportament primitiv, puși pe jafuri, violuri, furturi și care au lăsat în urmă doar pământ pârjolit. „Davai ceas, davai palton” e doar ultimul exercițiu istoric de lipsă de coabitare. Așa că, dacă nu poți face față singur tendintelor imperialiste ale rușilor (ceea ce evident este cazul), te aliezi cu cine este capabil să-i înfrunte și confrunte. E simplu.

    • Si,ai impresia ,ca imperealismul globalist,o satanist de pește ocean de la unchiu Sam îți va lăsa amintiri plăcute, stai sa vezi când te lasă ăștia în kuru gol ,asa râzând cinic ce,ai sa mai zici ,dar desigur tu ești vre,un trotinetar spălat pe creier de vre,un ONG sorosit,care ți,ai vândut dreptul de întâi născut pe,un blid de linte,ce vrei țu sa definești ca reper democratic ,nu mai este demult,sunt tot o formă de dictatură ce stă să vină, dar mult mai rea și draconica decât bolsevimull ,una totalitara fără drepturi și libertati

  2. Mâncătorie de rahat.
    Mincinoșii dracului.
    Auzi, 74% de acord cu primirea refugiaților??
    Bă, dacă tot mâncați rahat, mâncați, mă cu lingura, nu cu polonicul.
    Nemernicilor.

    • Mananca cu polonicul. 88% NU SUNT de acord. Numai aia 7-10 % sau cati or fi si inca cativa lunatici sunt de acord.
      Am vazut ceva ȚȚrefugiati” de mama mama. Nu suntem de acord cu stramutarea altor popoare pe teritoriul tarii si nici sa li se dea lor in dauna noastra.
      Statul le da moldovenilor tuturor, dreptul la americani (care cu bolta pe noi ca nici nu ne da ce am cumparat si nisi visa free nu ca as avea nevoie) dar lșasa romanii sa mearga bandante pe nimic, sa culeaga sparanhel si sute de mii de copii sa se culce cu birta goala, Copiii romani, fimi-ar scarba

  3. Aktual 24 . ro , 7 noiembrie 2022 , articol de Ioana Hurdea : ” SCADERE MASIVA A INCREDERII ROMANILOR IN RUSIA : 0,1 % IN 2022 , FATA DE 41,2 % IN 2021 . MAI MULT DE JUMATATE DINTRE ROMANI CONSIDERA CA RUSIA ESTE DE VINA PENTRU RAZBOIUL DIN UCRAINA „.

  4. Sceptic nu ai cum sa fii in fata gropilor comune si atacurilor hilare lipsite de ratiune a unui conducator zurliu mânat de instincte CEKA. Oameni torturati si impuscati gramada imi aduce aminte de Katin, femei violate si copii pe drumuri plangand a disperare nu iti poate trezi scepticismul decat daca esti diliu, altfel vrei coeziunea Nato si Ue in cel mai logic optimism.

    • Ma parjoala, in presa românească si europeană, nu ai sa vezi decat ce vor aia sa vezi. Daca ai avea putin creier, nu ai mai hali orice. Uite prin ce trece musk, ca a spus ca vrea un twitter liber. Marile consorții de firme, au intrerupt reclama doar pentru a distruge un site, ca nu da oilor, ceea ce vor ei sa apăra. In presa adevarul e deja o minune, din păcate in ultimul timp nu mai exista minuni

  5. Daca asta inseamna Rusia in 2022? Atunci prefer o lume libera fara Rusia. E o infectie.

  6. Bahandicapatule, de ce pzda ma-tii vorbesti in numele poporului?! Si cine a facut sondajut? Ma-ta rusie???

  7. Iar cenzurezi,ba,cretinule?Va e frica sa nu citeasca prostimea ?Voi sunteti lumea libera pisa-m-as in creierelr voastre de slugi.

    • E clar ca pu la Lu tactu era ori drogata, ori in coma alcoolica de a iesit un asa limbric fara coloana vertebrală. Pai fmm de la ke, de ce sa nu fim liberi si suverani? Pentru ce trebuie sa alegem o Rusia ori satanele americane? Nu ai coloana sa traiesti in picioare, târâtoare?

  8. NATO =NATI-O BUNA CA TI-AM DRES-O !.
    SAU MARE BRANZA UN KIL DE CAS !, 600 de frantuji + 2000 se americani pentru apararea unui front de 800 Km !,mai rasfirati baieti mai rasfirati ! la 300 m unul de altul ! asta aparare !.
    PROTECTIA NATO =TEAPA CAT CUPRINDE !,IAR INFANTERISTUL MACIUCA strategul lui peste !.marele comandant Johanis va spala putina la primul foc de arma .
    Rusia pana nu-si face liniste in ograda nu va aprinde alte focuri !.

  9. Romania sa-si vada propriul interes.
    Nato a devenit o mafie prin care jmecherii pot scapa de vechiturile militare vandute altora din alianță la suprapret.
    Ue a devenit un wc care sta sa cada.
    Nu dam doi lei nici pe nato, nici pe ue, nici pe sua.

  10. Statul Roman este un jeg,poporul tau il tii cu 1400 -2000 lei /luna in timp ce un refugiat primeste in jur de 5 000 lei fara sa faca ceva pentru tara asta,refugiatului trebui sa-i acorzi ajutor sa nu moara de foame,instalati doar in tabere ,ci NU sa stea confort extra moka !

  11. mult mai bine ar fi ca Romania sa fie un stat neutru si independent . ( vezi Elvetia si alte state )

  12. Cum poti sa sustii acesti viermi aceste ramasite ale Europei Ucraina care sint niste gunoaie naziste si au discriminat pe fratii nostrii din Bucovina de Nord ,iar NATO este o mare organizatie criminala care au comis genocite si au provocat razboaie cu mercenari criminali si drogati ,UE un colhoz condusi de pedofili si poponari care au distrus mentalitatea si cultura reala Europei

  13. Afara cu trupele nato din tara noastra!
    In România nato este ostila! Sua este ostila!
    Nato are o agenda mafiota, globalista, nato bajbaie in bezna.
    Unde este nato cand România este presata sa cumpere pe bani grei toate harburile militare de la altii.
    Nato a devenit o companie de lobby pentru marii comercianti de armament care armament trebuie bagat cu forta in tarile satelit, precum România.
    Huuuuo nato!
    Huuuuo sua!
    De ue nu mai zic, ăștia ne dau cu o mână si ne buzunaresc cu două!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger