AcasăSOCIALRate-jumbo! Bancherii centrali sacrifică economia Europei

Rate-jumbo! Bancherii centrali sacrifică economia Europei

rateCe se întâmplă cu RATELE românilor care au creditele calculate în IRCC, de anul viitor! Previziunile sunt sumbre

Este de așteptat ca Banca Centrală Europeană să aplice în avans o serie de majorări de rate și să încetinească creșterea economică în regiune din cauza inflației.

Discursul rostit de Isabel Schnabel, membru al Comitetului executiv al BCE la Jackson Hole, a dat tonul pentru următoarea ședință de politică monetară din această săptămână.

Având în vedere că se preconizează că inflația în zona euro va crește la cel puțin 10% în următoarele luni și că există riscul ca prețurile de consum să urce vertiginos, o majorare „jumbo” a ratei dobânzii de 75 de puncte de bază joi este cu siguranță o posibilitate.

„Întrucât creșterile anticipate pot avea un impact mai mare asupra așteptărilor inflaționiste decât o abordare mai graduală, o mișcare de 75 de puncte de bază ar putea avea sens”, explică Holger Schmieding, economist-șef al Berenberg Bank și observator al BCE.

Recenta oprire a livrărilor de gaze către Europa prin conducta Nord Stream 1 a dus la scăderea acțiunilor și a crescut riscul unei recesiuni pe continent.

Inflația în zona euro a atins 9,7% în august, iar companiile și gospodăriile se luptă cu prețurile ridicate ale energiei.

„Din cauza perspectivelor inflaționiste, se așteaptă ca BCE să sacrifice creșterea economică pentru a menține așteptările inflaționiste ancorate, întrucât acesta este mandatul principal al băncii”, notează CNBC.

„O concluzie cheie din comentariile recente ale oficialilor BCE este că ciclul de creștere va fi mai puțin sensibil la recesiune decât am crezut”, a declarat Mark Wall, economistul-șef al Deutsche Bank.

„Ne-am majorat prognoza privind rata finală cu 50 puncte de bază, până la 2,5%”, a adăugat el. Rata de referință a BCE este în prezent la zero.

Instituția de la Frankfurt consideră că rata „neutră” – un nivel optim pentru o economie stabilă – se situează între 1% și 2%, iar în condițiile în care riscul de inflație crește, Consiliul guvernatorilor BCE ar putea fi nevoit să ia în considerare o majorare a ratelor peste acest nivel, în sensul înăspririi.

author avatar
Radu Jacotă Redactor