AcasăSOCIALRăspunsul Guvernului la protestele fermierilor români. A trimis Poliția și Garda de...

Răspunsul Guvernului la protestele fermierilor români. A trimis Poliția și Garda de Mediu peste ei

Guvernul a trecut la represalii împotriva fermierilor care au îndrăznit să-și ceară drepturile, trimițând peste ei controale de la diverse instituții ale statului. Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România, unul dintre cei mai vehemenți critici ai politicilor agricole emanate de Executiv, s-a trezit cu dosar penal și cu o amendă de 30.000 de lei de la Garda de Mediu. Acesta consideră că trăim într-un stat polițienesc și a decis să-și vândă animalele și fabrica de lapte.

În loc să sprijine, în al 12-lea ceas, agricultura românească și să nu mai facă totul pentru a ajuta agricultura Ucrainei, Guvernul a trecut la executarea fermierilor nemulțumiți. Astfel, Ștefan Muscă, președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți din România (SFPR), s-a trezit cu dosar penal și cu controale și amenzi de la Garda de Mediu, după ce a criticat absența oricărui sprijin și măsurile luate de Executiv împotriva agricultorilor români.

”Am scos la vânzare și fabrica de lapte și animalele. Mi-au făcut dosar penal, mi-au trimis Garda de Mediu la fermă. Este un stat polițienesc. După ce am luat atitudine împotriva măsurii abuzive a Poliției, care mi-a făcut dosar penal pentru faptul că nu aveam permis de tractor, aceeași Poliție a sesizat Garda de Mediu să vină în control. M-au amendat cu 30.000 de lei, din motive aberante. În loc să îl sprijine, statul îi dă în cap fermierului. Cred că o să vând și ferma cu cele 532 ha de teren, pentru că nu se merită în țara asta să muncești și statul să se întoarcă împotriva ta. Am fost cel mai vocal în ultima vreme, ca reprezentant al fermierilor, și pentru asta au decis să mă distrugă. Să vedem dacă românii își permit să stea așa, nepăsători, și să devenim sclavi în propria țară. Eu sclav într-o societate bolnavă nu pot să mai rămân. Am și eu un orgoliu, am învățat și eu carte, am muncit 39 de ani și nu pot sta cu mâna întinsă sau cu capul plecat în fața unor oameni care ocupă niște funcții fără să fie profesioniști în domeniile respective”, ne-a declarat Ștefan Muscă, președintele SFPR.

Mințiți și batjocoriți

Reprezentanții fermierilor se plâng de faptul că au fost mințiți de cei aflați la conducerea Ministerului Agriculturii, care le-au dat despăgubiri pentru secetă 160 de lei la hectar la investiții de 6.000 de lei.

”Ce aritmetică o fi învățat Petre Daea, fostul ministru al Agriculturii, că ne-a mințit că ne dă 30%, 50%, că ia de la Comunitate Europeană, că ne dă niște despăgubiri și nu ne-a dat nimic. I-am spus actualului ministru al Agriculturii că noi nu vrem să stăm cu mâna întinsă, că nu suntem cerșetori, și să găsească posibilitatea să facă politici agricole care să ne sprijine. Să ne ajute să avem piață de desfacere la cereale și să nu mai aducă tot timpul din Ucraina. Procesatorii din România nu au mai cumpărat de la noi nimic. Nu i-a interesat că cerealele din Ucraina erau modificate genetic, că erau otrăvitoare. Au luat cu 45 de bani – 50 de bani kilogramul de grâu din Ucraina și pe noi ne-au nenorocit. I-am cerut ministrului Florin Barbu să ne ajute, să vorbească cu băncile, să ne putem lua un capital de lucru, să facem ceva, că, din 4 ani, am avut 3 ani de secetă. Să vedem dacă o să le convină românilor să mănânce numai otrăvurile alea care vin din străinătate. Tot ce vine din afara țării este îmbâcsit de antibiotic, iar noi lucrăm pământul aproape ecologic, că nu ne permitem să dăm cu sute de kilograme de îngrășăminte”, ne-a spus președintele SFPR, Ștefan Muscă.

Exemplul german

Fermierii au semnalat atât în Parlament, cât și la Guvern că ar trebui să ia exemplul Germaniei, care, anul trecut, a impus tuturor băncilor să prelungească creditarea pentru fermieri pe o perioadă de 5-7 ani și să preia din nou creditarea din toamnă. ”Când le-am spus asta în Parlament, mi-au răspuns că noi nu suntem Germania. Le-am cerut parlamentarilor să facă demersuri pentru intrarea în vigoare a Legii calamităților naturale și forța majoră. Dacă noi aveam această lege astăzi, fermierii, cu documente doveditoare că au avut secetă și probleme, nu puteau fi executați silit. Le-am mai cerut parlamentarilor să urgenteze intrarea în vigoare a Legii concurenței neloiale, pentru că vin cu mierea în țara noastră și o vând pe nimic și eu am mierea pe stoc din 2022 și din 2023, că nu se mai vinde. Le-am mai cerut și subvenționarea combustibilului, că ne-au dat doar un leu la litru, dar nu au făcut absolut nimic”, ne-a mai spus Ștefan Muscă.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.